TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

"There is something rotten in the state of  Denmark", så lyder en känd replik i Shakespeares klassiska drama "Hamlet" som  utspelar sig i slottet Kronborg i Helsingör.  Och även om jag  i många stycken älskar det land med vilket jag har starka släktskapsband (faster och kusin) och vars horisont jag varje dag kan skönja från min kustnära Vikentillvaro, så finns det saker som  skrämmer.

 

Och det är förstås den främlingsfientlighet som i Dansk Folkepartis tappning har starka rasistiska förtecken.  Allvarligt nog har detta parti under lång tid satt sin prägel på dansk politik.  Partiet har förvisso formellt inte ingått i regeringen men väl i det  regeringslag, som också i stor utsträckning med  socialdemokraternas goda minne utformat den politik, som i många avseenden diskriminerar människor med utländsk härkomst.

 

Självfallet är det glädjande att Danmark nu får en ny vänster-mittenorienterad regering och att Danmarks första kvinnliga statsminister blir socialdemokraternas Helle Thorning-Schmidt (stort grattis!).  Men det finns smolk i glädjebägaren.  Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta val på 100 år.  Det finns sannolikt flera orsaker till detta, dels att partiet inte lyckats framstå som lika kompetent när det gäller den ekonomiska politiken som regeringspartiket Venstre, men också för att man inte vågat gå till effektivt motangrepp mot Dansk Folkeparti i migrationspolitiken.  Helle Thorning-Schmidt pläderade förvisso för en mjukare migrationspolitik men lät samtidigt meddela att några lättnader i redan genomförda restriktioner gentemot medborgare av utländsk härkomst inte vara att vänta vad ankommer på socialdemokraterna.

 

De två partier som härvidlag stack ut ordentligt och utmanade främlingsfientligeheten - Radikale Venstre och Enhedslistan - vann stor valframgångar. Inte minst intressant i detta sammanhang är att Enhedslistan, det parti i Danmark som står längst till vänster, blev stor valvinnare genom att sätta rättvisefrågorna och åtgärder mot de ökande klassklyftorna i det danska samhället högt på den politiska agendan.

 

Ska vi som socialdemokrater dra några lärdomar av det danska valet så torde det vara att klart våga profilera oss mot orättvisor och skattegnöl och inte som vissa s-bloggare ropa "Vargen kommer" så fort  en vänsterpartist visar sig i TV-rutan.Hur orkar du Bengt?

Vad har Helsingborg-Jan gjort dig?

Har han fått någon fin position som du velat ha?Bengt Silfverstrand: Skriv ut ditt namn och uppträd inte fegt under signatur. Jag eftersträvar naturligtvis inga nya positioner, är helt nöjd med nuvarande, men gillar sanningen högt och rent och förbehåller mig då också rätten att att tycka till och reagera mot pösmunkeri av olia slag. Nya kommentarer från din sida kräver att jag vet vem jag talar med.
Hur skall man tolka detta?

Din åsikt är "sanningen"...

Den som inte tycker som dig sysslar med "pösmunkeri"...

Låter inge vidare Bengt.Bengt Silfverstrand: Mycket enkelt. Min åsikt är min, och den står jag för. Inlägget handlade om situationen i Danmarkm och vissa socialdemokraters dokumenterade rädsla för vänsterpartister.
Nu har du fått två möjligheter att
1. dels kommentera sakfrågan
2. dels uppträda under öppet namn

Om du skriver här ytterligare en gång måste du uppträda under ditt verkliga namn. Annars tas inga ytterligare kommentarer in.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM