TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Ekonomiska åtstramningar och nedskrivning  av tillväxtprognoser är orden för dagen i den konventionella ekonomiska klokskapens värld.  Recepten känns igen  från tidigare kriser,men resultaten har oftast blivit desamma.  När tumskruvarna dras åt får folk mindre i plånboken, konsumtionen sjunker, investeringar skjuts på framtiden och lågkonjunkturen fördjupas.

 

Jag var själv med att som riksdagsledamot ställa mig bakom den dåvarande socialdemokratiska oppositionens uppslutning kring två av b-regeringens s k sparpaket under den "ekonomiska krisen" i början av 90-talet.  När man väl börjat dra åt svångremmen ropade kapitalintressena emellertid på ännu hårdare åtgärder, och resultatet blev ett rekordunderskott i statens budget, ökad arbetslöshet och chockhöjda räntor.

 

Men den som ínbillar sig att motsatsen till ekonomiskt ansvar och återhållsamhet med skattebetalarns pengar är slöseri och ansvarslöshet gör det lätt för sig.  Här kan socialdemokratiska regeringar tas som goda exempel. Partiet har för övrigt både i regeringsställning och i oppostion visat prov på gott omdöme och ansvarsfull hantering av läget, vilket inte minst tar sig uttryck i att reformer alltid var finansierade.

 

Men detta är inte samma sak som att måla f-n på väggen och framställa den ekonomiska utvecklingen som ödesbunden och att stänga "reform

butiken" totalt.

Som framgick av den hearing som finansutskottet anordnade häromdagen så finns  det fortfarande ett reformutrymme på 30 miljarder kronor.

 

Ekonomisk kris betyder, som Arbetarrörelsens tankesmedja konstatera i en färsk analys alltid ÖKAD ARBETSLÖSHET.  Denna kan motverks av statliga och kommunala instsr, tidigareläggning  av samhällsinvesteringar och åtgärder för att hålla uppe hushållens efterfrågan.  Bl a är det viktigt att förstärka akassn "som stabilisator i en lågkonjunktur."

 

Att däremot klä sig i säck och aska och försöka svälta sig ur en ekonomisk kris leder bara till stagnation och tillbakagång.

 Jag kommer alltid att välja egen säck och aska framför aldrig så fina lånta fjädrar.


Bengt Silfverstrand: Ja, det är väl tyvärr denna anda som just nu präglar menigheten samtidigt som de i de lånta fjädrarna tyr sig till de guldtackor som stiger i värde på folkets bekostnad.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM