TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

I samband med 20-årsfirandet av Baltikums självständighet hävdade moderatledaren Fredrik Reinfeldt att Sverige har en hedersskuld till Estland, Lettland och Litauen.

 

Han förkastade efterkrigstidens framgångsrika socialdemokratiska politik men inkluderade i hedersskulden inte vad svenska banker ställt till med i området efter frigörelsen i form av närmast hämningslös utlåning som kört ländernas ekonomi i botten, vilket skapat en  skriande hög arbetslöshet utarmat den offentliga servicen.

 

Jan Hagberg ger en insiktsfull bild av skeendet på Nyhetsbanken

 

http://www.nyhetsbanken.se/news/view.asp?ID=809

 

 

Den rekommenderas varmt till läsning.Med tanke på baltutlämningen är det svårt att se hur Sverige kan hävda att politiken varit framgångsrik under efterkrigstiden.

När det gäller svenska bankers, i synnerhet Swedbank och SEB, utlåning kan det vara skäl att påpeka att dessa är privtägda och att staten svårligen kan styra till vilka länder utlåning sker.


Bengt Silfverstrand: Det gäller förstås helhetsperpektivet och som helhet betraktat kan man utan minsta tvekan betrakta svensk utrikespolitik som framgångsrik. Det har också under större delen av den aktuella perioden varit en stor uppslutning kring den politiken över alla partigränser.

Vad gäller din syn på de svenska bankernas "insatser" i Baltikum så är din logik makalös. Privatägda banker får till skillnad från staten bete sig hur ansvarslöst som helst.
"Vad gäller din syn på de svenska bankernas "insatser" i Baltikum så är din logik makalös. Privatägda banker får till skillnad från staten bete sig hur ansvarslöst som helst."

Ja, sålänge de inte begår ett lagbrott får de göra precis som de vill. Och deras handlande är ju till största del begränsat av de baltiska staternas lagar. Hur Reinfeldt kan vara ansvarig för dessa lagar förstår jag inte.

Vad hade varit skillnad om en socialdemokratisk regering hade styrt Sverige under denna tid?


Bengt Silfverstrand: Ja lever man i den aningslöshetens värld där allt som inte är uttryckligen förbjudet är tillåtet, så kan man naturligtvis komma till den slutsatsen.

Men nu råkar det ju vara så att även b-alliansregeringen börjar få kalla fötter och i en färsk DN-debattartikel aviserat åtminstone viss reglering av bankernas hittills ganska skrupelfria framfart.
Så det ÄR bankernas hämningslösa utlåning som kör länder i botten i alla fall?

För när det handlade om USA-banker som ägnat sig åt hämningslös utlåning och skuldberget sedan blev ett faktum, då hävdade du att USA:s problem berodde på att Obama inte hade lyckats få stöd för skattehöjningar.

Här, svar i tredje kommentaren:

"USA:s problem är till stora delar att Obama inte lyckats skapa en majoritet för att höja skatterna."

http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1427&blogg=51429


Bengt Silfverstrand: Ja, bankernas utlåning har periodvis varit närmast hämningslös, vilket inte minst drabbat inte minst USA.

Sen säger ju elementära ekonomiska fakta att det inte föreligger någon som helst motsägelse mellan att USA har fått ett skuldberg och att detta till stor del beror på oviljan att höja skatterna.
Eftersom vi har lagar som styr bankers agerande och dessa uppenbarligen har följts så är det rimligtvis svårt att anklaga bankerna för annat än dåliga affärer. Sedan är det, som Erik påpekar, naturligtvis intressant att få höra hur banker som agerar under baltiska lagar är den svenska regeringens ansvar.

Uppenbarligen skall regeringen, enligt ditt synsätt, lastas för bankernas dåliga affärer. I så fall skall du självfallet inte vara blygsam utan även inkludera samtliga företag som gjorde dåliga affärer under den senaste krisen.Bengt Silfverstrand: Förvisso har vi lagar, men det är ju tandlösheten i dessa lagar som är en del av problemet. Ett problem som nu fått även den svenska b-regeringen att inse behovet av viss uppstramning.

Denna regering bär självfallet en del av ansvaret för att finansvärlden kan bära sig åt som den gör.
Jag har ett dunkelt minne av att Olof Palme, vid ett besök i Östtyskland, passade på att be om ursäkt för det 30-åriga kriget. Recessionen som jag läste gick ut på att invånarna inte begrep hur det kunde vara värre än kommunistdiktaturen.

Kontentan är att jag ofta skämdes för de socialdemokratiska utrikespolitiken. Höga toner när det gällde ofarliga konflikter långt bort kontrasterades mot undfallenhet inför grannen i öst. Att vi skulle vara neutrala mellan demokratierna i väst och diktaturerna i öst och att ingen av dessa sidor skulle besitta någon moralisk fördel var ett ställningstagande som borde vara omöjligt att försvara idag.


Bengt Silfverstrand: Ja, ditt minne ang. den svenska utrikespolitiken genom åren verkar genomgående vara dunkelt. Olof Palmes hållning gentemot öststatsdiktaturerna var både rakryggad och konsekvent, vilket bl a den liberale DN-medarbtaren Henrik Berggren med skärpa framhåller i sin lysande biografi över Olof Palme: "Underbara dagar framför oss." Du är med andra ord dåligt orienterad.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM