TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Ekonomisk kris bland vissa EU-länder, djupdykning på börsen, krismöten inom EU, sänkning av USA:s kreditbetyg, mer eller mindre förnumstiga och ödesmättade kommentarer av s k finansanalytiker hämtade från den bankvärld som inte kan svära sig fri från åtminstone ett delansvar för "krisen."

 

Hur mycket realekonomiska realiteter döljer sig då bakom denna "kris."

Ja, ett obestridligt faktum är förstås att världens ledande industrination USA är skuldsatt upp över öron.  Men ett lika obestridligt faktum är att landets skuld består i ett nästan lika stort överskott i form av Kinas innehav av amerikanska statsobligationer.  Och visst har länder som Grekland, Spanien, Italien, Portugal och  Irland per definition levt över sina tillgångar.  Lika sant är att USA krigat och skattesänkt sig  till bankrutt och att likaledes Greklands ekonomiska problem  till inte oväsentlig del består i för låga skatteinkomster.

 

Eller som Katrin Kielos skrev i Aftonbldet den 1 augusti under rubriken "USA:s rikaste kan andas ut."  Landets 15000 rikaste familjer lyckades dubblera sina inkomster under George W Bush, samtidigt som medelklassen blev fattigare.  Nu skriver självutnämnda kreditvärderingsinstitut ner det amerikanske  kreditbetyget - i en kris som USA:s politiska höger i form av bl a den s k "Teapartyrörelsen" bär den största skulden för- och panik utbryter på landers börser runt om i världen.

 

Och detta utan att någon reell global skuld- eller finanskris inte råder eftersom underskott i vissa ekonomier motsvaras  av överskott i andra (Exempel: relationen USA-Kina).

 

Wolfgang Hansson fångade i Aftonbladet den 6 augusti - www.aftonbladet.se

i några meningar ganska träffande vad det ytterst handlar om:

 

"Ingenting fundmentalt har egentligen hänt för att motivera de senaste dagarnas kraftiga börsrs och turbulens i världsekonomin.  Till 90 procent handlar det om psykologi."

 

"Krisen" eldas på av rädsla och  ansvarslöshet" och skulden för detta kan vi utan att darra på manschetten till stor del tillskriva alltför passiva politiker som tillåtit denna galna finansvärld att ta ut svängarna utan hänsyn tillföljderna.

 

Och nu börjar det inom ledande EU-kretsar talas om behovet av en gemensam finanspolitik för att komma ur dilemmat.  Men skulle vi inte frälsas från dylika ekonomiska tillkortakommanden genom den gemensamma valutan - Euron?

 

Tänk om EU istället kunde samlas till något som åtminstone kunde begränsa

globala ekonomiska kriser och utgöra en buffert mot dessa, genom att införa den skatt på finansiella transaktioner som man länge talat om men ännu inte förmått att realisera. 2011-08-11, 12:57  Permalink
Andra bloggar om:  


När hade Tea Party-rörelsen politisk majoritet i USA?


Bengt Silfverstrand: Men det är ju det som är problemet. En liten men högljudd och uppenbarligen mycket inflytelserik högerminoritet i USA kan påverka politiken till den milda grad att USA:s ekonomiska styrka allvarligt ifrågasätts.
Den lägst avlönade hälften av amerikanerna betalar mindre än tre procent av alla federala inkomstskatter. Den andelen var högre före Bush's skattesänkningar. Eftersom den högst avlönade tionde-delen av inkomsttagarna betalar 70 procent av alla federala inkomstskatter är det logiskt att den största delen av skattesänkningarna går till dem.

Man kan inte sänka skatten för folk som inte betalar någon skatt.Bengt Silfverstrand: Inte desto mindre är det den rika och välbärgade minoriteten i USA som gynnats av den förda politiken på de många fattiga amerikanarnas bekostnad.
" Landets 15000 rikaste familjer lyckades dubblera sina inkomster under George W Bush, samtidigt som medelklassen blev fattigare." Så är det förstås inte. USA:s BNP ökade med ca 15 % under Bush tid, vilket är ganska exakt samma tillväxttakt som Sverige hade under samma period. Menar du på allvar att medelklassen blev fattigare? Lite källhänvisningar skulle inte skada.


Bengt Silfverstrand: Källan är som tydligt framgår Aftonbladet. Sen är det alldeles uppenbart att den amerikanska ekonomiska politiken i huvudsak gynnat de bättre ställda och att skattesänkarfrossan är en av orsakerna till det stora underskottet i de amerikanska statsfinanserna.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM