TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Alf Svensson, blöjorna och värdighetsgarantin

I TV-programmet ”Agenda” den 9 april visade förre KD-ledaren Alf Svensson upp hela sitt demagogiska register.  I en debatt med vårdminister Ylva Johansson ondgjorde han sig bl.a. över att gamla människor på flera av våra vårdboenden fick ligga alltför länge och vänta på blöjbyten.

 

Vän av ordning frågar sig naturligtvis mot denna bakgrund hur det är ställt på äldrevårds- och blöjfronten  i de kommuner där Alf Svenssons kristdemokrater sitter vid maktens bord.  Så är fallet i bl a Höganäs kommun.

 

Här har kommunfullmäktige antagit en s k ”värdighetsgaranti” med bl a följande innehåll:

 • En vårdtagare ska inte behöva ligga och vänta innan en blöja med avföring och/eller urin byts.
 • Alla vårdtagare som orkar ska få hjälp till toaletten i stället för att ha blöja.
 • Det ska finnas tillräckligt med personal för att mata och att ge hjälp med att dricka.
 • Varje vårdtagare ska känna sig ompysslad, observerad och personligt tilltalad några minuter varje förmiddag och varje eftermiddag.

 

Hur stämmer då dessa vackra ord överens med den praktiska verkligheten.  Jo så här låter det i bokslutsrapporten från äldreboendet Nyhamnsgården:

 • Den boende får ibland vänta att få torrt i sängen.
 • Den boende får ibland använda inkontinenshjälpmedel för att personalen inte har möjlighet att komma direkt när den boende behöver toalettbesök.
 • Den boende får ibland vänta på att få hjälp att äta och dricka

”Personalen har sedan en längre tid signalerat att arbetstempot är för högt, den boende får inte den omsorg, vård, service och meningsfullhet som han/hon behöver.  Att intge kunna utföra sitt arbete på ett för den boende optimalt sätt ger förutom de lidande de medför för den enskilde att inte få sina behov tillgodosedda, uppgivenhet, frustration och i längden utmattning hos perrsonalen samt en överskriden budget.

Två personal har nyligen slutat sin anställning på Nyhamnsgården på grund av att arbetet är för tungt och stressigt och att man inte kan ge den enskilde det han/hon behöver.”

 

Ord och inga visor!  En inträngande studie i borgerlig praktik i en kommun som fick ett överskott på 37 miljoner i sin senaste budget och där den borgerliga majoriteten saluför sig under varumärket ”DET GODA LIVET.” 

 

Hyckleriet har fått ett ansikte.  Det heter Alf Svensson och kristdemokraterna!2006-04-12, 10:19  Permalink


Tänkte skriva en kritisk blogg om gifo men så såg jag den här bloggisen så jag struntar totalt i att kritisera sagan om gifo.

Ha en bra påsk herr Silverstrand
Vördsamt bloggaren KAS


Bengt Silfverstrand: Både GIFO-grejen och den här rapporten bygger på ett gediget verklighetsunderlag. Tack för påskhälsningen, vilken härmed återgäldas inklusive tillbehör...
clip:{
"
* Den boende får ibland vänta att få torrt i sängen.
* Den boende får ibland använda inkontinenshjälpmedel för att personalen inte har möjlighet att komma direkt när * den boende behöver toalettbesök.
Den boende får ibland vänta på att få hjälp att äta och dricka
"
}
Nog kastar du 'sten i glashus' nu.
Låter som rapport från samtliga S-styrda vårdställen tycker jag (drevet).Bengt Silfverstrand: Rapporten är ett direkt citat ur bokslutsrapporten från äldreboendet Nyhamnsgården i borgerligt styrda Höganäs kommun.
Alf Svenssons utläggningar om blöjor och värdighetsgaranti i söndagens Agenda, visade sig alltså vara rent svammel.
AS pratade ju med Ylva om just detta, ATT idag i det S-styrda Sverige så:
clip:{
"
* Den boende får ibland vänta att få torrt i sängen.
* Den boende får ibland använda inkontinenshjälpmedel för att personalen inte har möjlighet att komma direkt när * den boende behöver toalettbesök.
Den boende får ibland vänta på att få hjälp att äta och dricka
"
}
Påstår du att han ljuger?
Påvisa istället att S-styrda är bättre på ovanstående än Borgerligt-styrda.
Namnge kommunerna o Landstingen som är bra och dåliga.Bengt Silfverstrand: Åskådningsexemplet, ordagrannt återgivet, är hämtat från en borgerligt styrd kommun, där kristdemokraterna ingår och där just detta parti skryter högst och mest om den värdighetsgaranti som nu visade sig vara en ren bluff.

Alf Svensson pratade med andra ord i nattmössan när han grötmyndigt och i svepande ordalag försökte framstå som kristdemokratisk garant för en föredömlig äldrevård.

Aha det var KD du vill åt.
Att detta sker även i S-styrda kommuner var inte så viktigt.
Så då det sker i KD-Höganäs så sker det i alla KD-kommuner MEN aldrig i S-kommuner.Bengt Silfverstrand: Nu gällde det borgerligt styrda Höganäs kommun och den dubbelmoral som präglar kristdemokraterna.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
 • ej undertecknade med förnamn och efternamn
 • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
 • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
 • innebär brott mot tystnadsplikten
 • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
 • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
 • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM