TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

I Landskrona kommun, borgerligt styrd med stöd av Sverigedemokraterna, kan den som ansöker om nödpengar till mat räkna med att socialtjänsten vill söka igenom kylskåp och frys.  Hittar handläggarna för många matvaror blir det  inga pengar, däremot förslag på hur maten kan tillagas.  www.hd.se

 

 

En utförsäkrad Landskronakvinna hade vid  ett tillfälle i vintras bara 92 kronor kvar  på sitt konto och ansökte om nödpengar till mat hos  socialtjänsten.  Där fick hon beskedet att sådana bara  kunde beviljas ifall hon gick med på att låta en handläggare göra hembesök och leta igenom hennes kyl, frys och skafferi.  Men kvinnan fann inte oväntat detta så  förnedrande och kränkande att hon avstod och istället lånade pengar av en bekant.  Sen anmälde hon det inträffade till JO, som inlett en utredning.

 

För att hitta motsvarigheten till denna idioti kan man lämpligen åberopa en händelse som inträffade i Värmland 1954,  där en fattigvårdsorförande (det hette så på  den tiden - min anm.) yttrade sig sålunda: "Nog är det  ynkligt att folk som har understöd ska ha hund."

 

Författaren Stig Dagerman skildrade händelsen i sin sista Dagsedel publicerad i  tidningen Arbetaren postumt två dagar efter hans självmord.

 

Varning  för hunden

Lagen har sina blottor

Hund får de fattiga ha

De kunde väl skaffa sig råttor

som är skattefria och bra

 

Nu sitter folk i små stugor

med dyrbara hundkreatur

De kunde väl  leka med flugor

som också är sällskapsdjur.

 

Kommunen bara betalar

Det måste bli slut på, ithy

annars så köper de valar

fruktar herr Åleby

 

Något måste beslutas

Hundarna skjuts!  Inte sant?

Nästa åtgärd: De fattiga skjutas

så spar kommunen en slant.

 

Femtiosju år efter detta värmländska exempel på människoförakt så inträffar  samma sak i Landskrona.  Ganska fantastiskt!!!

 

 

 Det är väl ingen hemlighet att många svenskar lever på nudlar idag. Det är bara det att de inte syns o hörs så mycket. Har man inte råd med mat, hur ska man då få råd med dator o internet?


Bengt Silfverstrand: Nej, det är förvisso ingen hemlighet. Men det är viktigt att avslöja med vilken cynisk människosyn som kan möta de drabbade.
Varför taggar du alla dina inlägg med Håkan Juholt, oavsett om inläggen handlar om honom eller inte?


Bengt Silfverstrand: Men fattar du inte det? Det är ju bara för att reta borgarna!
Egentligen blir jag inte förvånad, jag har bara väntat på åtstramningar i socialbidragsbedömningarna som ett resultat av de, genom ändrad lagstiftning, urgröpta trygghetsförsäkringarna. Däremot blir jag förbannad och upprörd över att det finns socialsekreterare som ställer upp på ett sådant förhållningssätt. Socialtjänstlagen har nämligen inte ändrats. Än så länge, är väl bäst att tillägga.

Som socialarbetare har man också ett val, vill man kunna se sig själv i spegeln kan man lämna jobbet och gå ut genom dörren istället för att acceptera sådana riktlinjer. Det skulle jag definitivt göra. Det finns gränser. Detta är en sådan!

/Eva
Jag tror att du Eva Hillen Ahlström är en fin socialarbetare
och jag håller med dig fullständigt i vad du skrivit.
Innan jag jobbade med det jag gör nu,så var jag också i sammanhang när människor skulle få hjälp på ett eller annat vis.
Såg ibland den typ av "övergrepp" som beskrivs här ovan,helt enkelt för att dom som behövde hjälpen var i underläge per automatik.
Förkastligt.
Här blev det så tydligt och konkret.
I andra fall svårare då det konkreta inte finns men där "mjukdata"som inte dokumenteras kan användas mot dom som behöver hjälp.Trist.
Men bra att det finns socialarbetare som du,som är klarvakna.
Man blir så ledsen när man läser det Bengt skriver, Det värsta är att det är med all förmodan sant.
Hela attityden i Samhället har blivit skrämmande.
Blir du arbetslös, eller sjuk, utförsäkras eller ej har a-kassa.
Så är attittyden. Ja men det är väl bara de går till det sociala sedan så är de försörjda.
Få fattar vilka villkor som gäller.
Allt ägande ska avyttras och du ska bli synad ända inpå kroppen.

Samidigt så är det Bengt skriver högersn attityd så här eller så där vill man ha det.
Läs Helena Rivieres ( Socialförsäkringsutskottet 2006-2010 ) Bok "Bidragskulturen" eller Reinfeldts bok "Det sovande folket, "
Man har en människosyn som liknar den Syn Tysklands ledare på 40-talet hade om vissa människor. Det görs bara finare och mera utstuderat idag.


Riviere: Bidragskulturen:
"”Socialbidraget måste ner till det mest elementära som en konsekvens av att värderingarna har förändrats, det måste bli avskräckande lågt.”

I slutordet målar hon upp det framtida Sverige:

”Staten garanterar ett socialbidrag på miniminivå Ingen ska behöva lida nöd, svälta och frysa, men mycket mer än så blir det inte.”

Lägg märke till likheten med Reinfeldts Bok.
Det sovande folket.
"
"Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt ska inga standardkrav skattefinansieras."

Kollar man hela socialförsäkringsutskottet och de moderater som sitter där.
Så rekommenderar jag ni gör en liten koll, på meritförteckning och bakgrund.

Det är egentligen ingen överraskning att sjukförsäkrinh. a-kassan, socialförvaltning, blivit som de blivit.

Det värsta är att folk varken verkar förstå det eller har insikt indet hela.

Sverige är definitivt inget välfärdsland längre, Den myten ligger bara kvar sedan Socialdemokraternas storhetstid. Där tanken var att alla är vi människor och är värda ett vettigt liv.
Nu vete klåen vart vi är på väg.
Men jag hoppas en dag socialvälfärd blir en
av marknadsekonomins starka hörnstenar.
D.v.s att folk bojkottar länder där man monterar ner sociala skydd, äldrevård, generell vård, skola, omsorg.
m.m.

Bengt Silfverstrand: Delar i stort dina värderingar. Dock anser jag att Sverige fortfarande är ett välfärdsland, om än med större eller mindre hål i välfärdsnätet här och var. Med politisk kamp, tuffare kamp mot borgerligheten och tydligare socialdemokratisk profil, så finns det fortfarande möjligheter att stoppa nedrustningen av välfärden.
Svar till Bengt som svar på Bertil Lund - 18 maj 12:03, 2011.som skriver:

"Dock anser jag att Sverige fortfarande är ett välfärdsland,"

Jag formulerade mig fel.
Det borde stått: Sverige är inte det Land längre som strävar efter att förbli ett välfärdsland. Detta så länge högern är i makt. Högern monterar ner bit för bit.
För många har Högerns välfärdsnedrustning redan känts allt för otäck.


Bengt Silfverstrand: Jomenvisst är det riktigt att högern håller på att montera ner den svenska modellen bit för bit. Och det är ju detta vi ska sätta stopp för med en kraftfull motoffensiv.
Du retas inte med någon, däremot blir det svårare för folk som letar efter blogginlägg om olika ämnen på t.ex bloggar.se om inte bloggarna taggar sina inlägg korrekt.

Juholttaggen har du satt för att ditt blogginlägg skall dyka upp vid fler sökningar, men de som klickat på ditt inlägg pga taggen blir ju blåsta.
Vi får alla skärpa oss.
Vi lever i ett land där många inte ens orkar släpa sig upp ur soffan och gå och rösta.Vi måste skärpa oss,förtydliga oss- våga gå emot cynismen i vår egen lilla vardag.Vi måste våga att riskera att det kostar.

Någon häruppe tycker att socialarbetaren skulle ha vägrat och promenerat ut från sitt jobb.Det tycker jag också-men det kostar jobbet.Skulle jag vågat det själv?
Ungefär likställt med en militär som i Ådalen vägrat och lagt ner vapnet som på order riktades mot arbetare.Vad hade hänt honom?Å andra sidan fick de som avlossade de dödliga skotten leva med det resten av sitt liv.Skulle inte tro att höjdarna som gav orden brydde sig ett skit om den kraken.

Ordet solidaritet är skjutet i sank.Det är därför vi blivit så ängsliga,så sköra,så värnlösa.Vi har inte ens varandra.

Det behövs en motståndsrörelse som ger oss råg i ryggen att vägra slå undan benen på vår medmänniska.


Bengt Silfverstrand: Delar din uppfattning, men å andra sidan finns det anledning att hysa en viss optimism, eftersom orättvisorna nu blivit så tydliga att det finns alla förutsättningar att formera en motståndsrörelse.
Bengt- håller med! Vi behöver en motståndsrörelse i solidaritet.

Men hur väcka den så kallade medelklassen som fortfarande har ett bra fungerande liv? Hörde i lördags (P1) på TCO;s nya kvinnliga ledare. Då sjönk hjärtat på mig.
En mycket alliansvänlig person. (enligt min tolkning )
Hur ska vi kunna väcka dom?

En annan väg att gå är att till nästa val få de som har det värst att förstå, att rätt valsedel gör skillnad.Jag tror risken är stor att många i förtvivlan ger upp sin röst.S måste visa en tydlig omsorg om människan.
Vi har alla våra svaga stunder i livet när vi behöver den omsorgen.

Bengt Silfverstrand: Nej, det blir förstås inte lätt, men det verkar ändå som att partiet (S) fått lite vind i seglen och att Håkan Juholt med sitt klarspråk blivit något av en injektion.

Så enda möjligheten är att kämpa vidare och väcka så många vi kan.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM