TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Privatiseringar och avregleringar av vår gemensamma välfärd har i alltför många fall blivit rejäla fiaskon.  Men skam den som ger sig.  I de yttersta av dessa dagar gör några av krämarfilosofins främsta proselyter nya extrema privatiseringsutspel.

 

I en debattartikel i dagens Helsingborgs Dagblad föreslår Svenskt Näringslivs chefekonom Stefan Fölster att namnrättigheterna på offentliga toaletter ska säljas ut till privata företag.  Till intäkt för sitt nya utspel tar han påskhelgens i och för sig helt oacceptabla nedskräpning på det natursköna och av allmänheten mycket uppskattade grönområdet Gröningen i Helsingborg.  Många helsingborgare har haft picknick på platsen under den sommarvarma påskhelgen.  Och tyvärr var platsen efter påskfirandet belamrat med allt från matrester och urdruckna ölburkar till oljiga pizzakartonger.  Men att området förblev ostädat beror på ren försummelse från det  privata företag (!) - PEAB - som har ansvaret för städningen i området.  Men nu vill alltså Fölster att ett annat  privat företag , t ex ICA ska svara för skötseln av Gröningen med fl offentliga platser.

 

I vår nya sköna privatiseringsvärld "Om du handlar för 300 kronor på ICA får du skita gratis." 

 

Samme Fölster ser i ett uttalande i fackförbundet "Unionens" tidning "Kollega" inga problem med miljonrullningen i de svenska företagen innebärande stora utdelningar men minskade investeringar. För de  svenska företagen är det enligt Fölster bättre pengarna "omlokaliseras" till nya investeringar  i andra länder, sa han i Rapport häromdagen.  "Så viktiga är de långsiktiga satsningarna och de framtida jobben i Sverige.  Under krisåren stt vi alla i samma båt, nu är det andra tongångar."

 

Och så får vi förstås inte glömma en annan privatiseringsgurus senaste utspel.  Den extreme nyliberalen Johan Norberg föreslår att den lagstadgade semestern ska slopas och att frågan om semestern ska avgöras i  avtalsförhandlingar mellan arbetsmarknadens parter.

 

Mitt i all bedrövelsen vågar man ändå hysa den inte alltför djärva förhoppningen att såväl privatiseringen av vad som vid behov lämnar den mänskliga kroppen som slopandet av rätten till semester ska falla på hälleberget.  Mitt stalltips är att Reinfeldt inte vågar ta i denna heta potatis.  Ändå är det viktigt att vad som förekommer i privatiseringsstollarnas lekstuga blir föremål för allmänt beskådande.

 Poängen med Johan Norbergs resonemang var att eftersom staten inte blandar sig i löneförhandlingar bör den heller inte diktera villkoren för semester. Så det var inte frågan om ett avskaffande av semester som många vill få det till. Om det sedan är realistiskt eller för den delen önskvärt är en helt annan sak.

Sedan kan det konstateras att städning av offentliga miljöer sällan är ett prioriterat området oavsett vem eller vilka som utför städningen. Vad som kanske är mer intressant är varför folk väljer att bete sig som grisar när papperkorgen är full. Kan man bära med sig saker till platsen går det rimligtvis bra att bära tillbaka dem.


Bengt Silfverstrand: Poänger hit och poänger dit. Innebörden av Norbergs extremförslag är att den lagstadgade semestern ska upphävas och att semesterns längd och förlängning ska vara en sak för arbetsmarknadens parter.

Beträffande städning av offentliga miljöer så vilar ansvaret i fallet Gröningen otvetydigt på det privata företag - det mäktiga byggföretaget PEAB som på entreprenad sköter uppgiften för Helsingborgs kommun.

Att folk uppträder som grisar ska självfallet beivras och det sker lämpligen genom ordentliga bötesbelopp. Att sätta någon person på bevakning i sammanhanget är en rimlig satsning för en god livsmiljö.
JuSek (Saco) har redan erbjudit anställda vid en statlig myndighet möjligheten att sälja sina semesterdagar för en ca 100-lapp per dag som man avstår semester.

Riktigt ruggigt när ett fack redan är ute och lockar folk till att avstå semester i byte mot penningar.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM