TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 


“Vänstern måste våga prata om livskvalitet”, skriver Cecilia Verdinelli, i gårdagens gärstkolumn i Aftonbladet. Han har bl a varit aktiv i Attacrörelsen och redaktör för tidskriften “Ord och Bild 2004-2009. Verdinelli är starkt kritisk till att framtidsfrågorna om livskvalitet och konsumtion fått sin stora symbol i RUT-debatten men slår samtidigt fast: “Om RUT ska kunna rullas ihop och slängas in i ett hörn som en illaluktande historisk parentes krävs att man formulerar en rättvis lösning på en upplevd brist på livskvalitet. En som gäller fler än de fyra procent av befolkningen - vi kan kalla dem - ovanförskapet - som idag konsumerar rut-pengarna.”

 

Det är dags för den samlade arbetarrörelsen att våga diskutera frigörelse av tid från arbete som ett alternativ till att förbättra livskvalitet och människors problem med att hantera sina vardagsbekymmer i stället för att traska patrull efter borgerligheten i RUT-debatten.
Verdinell hänvisar i artikeln till förslagen i det 27-punktsprogram som SSU:s 
tidning “Tvärdrag” publicerar i sitt senaste nummer 1 - 2011. Detta 27-punktsprogram är i sin tur inspirerat av det av Ernst Wigforss författade socialdemokratiska framtidsprogrammet från 1944. Ett program som för sin tid var hisnande visionärt.
Givetvis kan man diskutera om “En sjätte, sjunde och på sikt en åttonde lagstadgad semestervecka” är den bästa vägen att höja livskvaliteten, men att börja lyfta fram frågan om frigörelse av tid för att stärka livskvaliteten är under alla omständigheter mer fruktbart och framtidsinriktat än att lösa människors tidsbrist med skattesubventioner som främst utnyttjas av dem som har råd att betala tjänsten ifråga själv utan hjälp av skattekollektivet.

 

De socialdemokrater som hittills gjort anspråk på tolkningsföreträdet i den s k förnyelsedebatten har haft en mycket stark benägenhet att förhålla sig till idéer och förslag hämtade ur borgerliga tankesmedjor varför Tvärdrags 27-punkts program känns som en befriande vårvind även om programmet spretar och inte kan sväljas med hull och hår.
Flera av förslagen är värda en seriös debatt. Här några exempel:

 

1. Full sysselsättning - 250.000 nya jobb i offentlig sektor.
2. Avgiftsfri och utbyggd förskola
3. Tandvårdsreform gör tänderna till en del av sjukvården
4. Riv upp pensionsuppgörelsen - investera i klimatomställning
5. Glasögon till alla barn med synfel
6. Marknadsfri zon:: stopp för aktiebolagsform och vinst i bibliotek, skolor och sjukhus.
7. Nytt kunskapslyft
8. Offentlig sektor som mönsterarbetsgivare
9. Restaurera socialförsäkringarna

 

Det är hög tid för den samlade arbetarrörelsen att på allvar börja diskutera framtidsfrågorna ur ett socialdemokratiskt perspektiv och inte hela tiden ängsligt snegla på vad borgerligheten har att erbjuda. 5. Glasögon till alla med synfel
7. Nytt kunskapslyft
1. Full sysselsättning - 250.000 nya jobb i offentlig sektor (är inte möjligt)
8. (möjligt är därför istället) Offentlig sektor som mönsterarbetsgivare
2. Avgiftsfri och utbyggd förskola (skatt eller avgift ?)
3. Tandvårdsreform gör tänderna till en del av sjukvården
6. Marknadsfri zon:: stopp för aktiebolagsform och vinst i bibliotek, skolor och sjukhus (tandläkarnas vinster ?)
4. Riv upp pensionsuppgörelsen - investera i klimatomställning (så avancerat med förnyelsebar energi?)
Ah, ännu ett kapitel i "Bortskämda barn skriver till tomten".

Nåväl, den som tror att alla kan få allt bara genom att skrika efter det har väl redan ett politiskt riksdagsparti - Vänsterpartiet. Det där är i princip en kalkering av det tal som Lars Ohly höll i Almedalen förra året. I synnerhet det planekonomiska kravet på offentliganställda är direktplockat från V.
Bengt Silfverstrand: För nonsenskommentarer hänvisas till den nyliberala bloggen "McArthy-Sweden". I dagarna kan vi läsa om hur vårdsektorn i flera kommuner går på knäna och personal ombeds slopa sin semester för att klara sjukvården under sommarmånaderna. Studieförbundet Näringsliv och Samhälle har föreslagit satsning på s k välfärdsjobb inom den offentliga sektorn. Satsningar på bristområden inom o-sektorn är självfallet ett mycket gångbart och socialt alternativ till nya jobbskatteavdrag.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM