TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 


Helt förutsägbart har borgerliga media ägnat all sin tid åt råskäll på den socialdemokratiska valberedning som fått uppdraget att samla partiet bakom ny ledare och styrelse. Att socialdemokratiska opportunister med grämelse över spilld mjölk som främsta egenskap hakat på förvånar ju inte direkt, och när Stig Malm kom med sin befängda Sovjetjämförelse, så var förstås fältet fritt för dessa grämelsens (S)öner att sluta upp i jämmerdalen.

 

Att gnällspikarna gör en och annan logisk kullerbytta spelar förstås ingen roll när det gäller att väcka största möjliga mediala uppmärksamhet. Å ena sidan kritiseras valberedningen för slutenhet. Å andra sidan riktas kritik för att valberedningen tar tid på sig för att föra en dialog med medlemsorganisationerna och de kandidater som av dessa föreslagits få uppdraget som partiledare. Att kalla en process som dagligen blir föremål för massmedial uppmärksamhet för sluten och “stalinistisk” måste nog insorteras under den vidsynta samlingsrubriken “Gud sig förbarme” - och det gör han säkert….

 

I själva verket har valberedningen under rådande omständigheter och i avsaknad av frälsargestalter och dokussåpkandidater (vilket vi närmast ska vara djupt tacksamma för) gjort ett mycket gediget arbete, vilket nu uppenbarligen landat i att det socialdemokratiska partiet åter kan samla sig bakom en politik som kan bjuda Reinfeldts PR-stylade men alltmer splittrade allians ett motstånd värt namnet.

 

Genom skickligt och tålmodigt arbete kunde valberedningen samla samtliga partidistrikt bakom Håkan Juholt som ny partiledare och Carin Jämtin som ny partisekreterare, båda med båda fötterna på jorden och blicken mot framtiden.
Det är inte alltid jag hållit med Göran Persson i hans analyser, men när han betecknar Juholt som “en fin klassisk socialdemokrat” så är detta också ett besked om att det socialdemokratiska partiet när allt kommer omkring föredrar en sådan genuin socialdemokrat framför den av marknaden - och Niklas Nordströmfalangen - önskade marknadsliberalen.

 

Valberedningen har nu också genom att lyssna och värdera kunnat ena
sig bakom nya namn i partiledningen. Leif Pagrotskys inträde där är en klar förstärkning, och eftersom politik är det möjligas konst med balans på slak lina som inte oviktig ingrediens, så kan man som ett inslag i den genren se valet av vänsterprofilen Veronica Palm och högerprofilen Mikael Damberg.

 

Med Thomas Östros försvinner en i och för sig mycket kompetent politiker dock med vissa svårigheter att matcha den klurige opportunisten Borg. Att Mikael Damberg nu tycks få uppgiften att ersätta Östros på posten som ekonomisk-politisk talesperson är förstås i hög grad en taktisk eftergift åt marknaden. Ty i den rollen lär Dambergs främsta uppgift bli att dämpa marknadens oro över socialistiska experiment när det är dags för socialdemokratin att åter ta hand om statsskutan. Och den rollen har han nog goda förutsättningar att axla….

 

Samtidigt blir ju rollen som skolpolitisk talesperson ledig varvid en given möjlighet öppnar sig att lägga om partiets utbildningspolitik från ett ängsligt tassande och traska-patrull efter en rent borgerlig och marknadsanpassad skolpolitik med ökad ojämlikhet och sämre utbildningsresultat som tydliga konsekvenser.
Att den rollen viks åt Lena Sommestad vore förstås en nåd att stilla bedja om.

 

Slutligen en eloge till partistyrelsen för dess raka besked om att det nu får vara sluttjafsat om nya politiska seminarieövningar på en extra partikongress i höst.
En sådan är totalt överflödig. Politiken finns redan, det gäller bara att våga föra fram den i ett tydligt och slagkraftigt alternativ till den borgerliga nedrustningen av det offentliga/gemensamma rummet.Hittar inte något att anmärka på hur gärna jag försöker. Minns inte vilken gång i ordningen jag skriver att Lena Sommestad på något sätt bör komma med, så även här är vi överens.

Så något helt annat. Det är tydligen olika hur personer som slutat som riksdagsledamöter agerar. Har noterat att några som avgått också helt slutar med att göra sina röster hörda på något sätt. Det är förstås deras ensak men en eloge till Bengt som fortsätter att engagera sig. Samma erkännande bör också riktas till en fd riksdagsledamot och EU-parlamentariker från Helsingborg, fast det kanske jag skulle skrivit på hans blogg. Har dock en känsla av att han också kollar denna blogg.


Bengt Silfverstrand: Delar din uppfattning. Häri ligger sannolikt en del av förklaringen till socialdemokratins dilemma. Det är alltför få, både förtroendevalda och fd förtroendevalda som engagerar sig i den politiska debatten. Mest skrämmande är enligt bl a mina egna erfarenheter att så många av våra s-politiker i kommunerna blir förvaltare så snart de fått sina kommunala uppdrag och syns aldrig i den politiska debatten.
Det är en sannolik katastrof att Lena Sommestad inte utses till ekonomisk-politisk talesperson. Hon är en utav få med den ekonomiska kompetens som krävs, och hon företräder en politik som kan appelera till bredast samtliga väljargrupper samtidigt som hon uppenbarligen kan entusiasmera partiets medlemmar.

Om partiet åter igen väljer en ekonomisk talesperson som står till höger så kommer partiet återigen inte förmå sätta rörelsen i rörelse. Medlemmarna ute i landet blir ju knappast engagerade för en ekonomisk politik som endast i obetydliga petitesser om fastighetsskatt, RUT och bensinskatt skiljer sig från Alliansens ultrahögerpolitik.

Nej, partiet måste komma i fas med medlemmarna och med samhället såsom det faktiskt ser ut i dag. Därför är det viktigt att Lena Sommestad ges ansvaret för den ekonomiska politiken. Hoppas kongressrepresentanteran trycker på för det!
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM