TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

 
Satt för några timmar sedan och lyssnade på Gustav Fridolin intervjuad i SVT:s morgonsoffa och av allt att döma ett av miljöpartiets nya språkrör. Välformulerad, ödmjuk, ideologiskt klar och taktiskt redan fullfjädrad är i sammanfattning intrycken från hans framträdande.
Här har inte bara borgerligheten fått en motståndare värd namnet utan också socialdemokratin. Sin taktiska förmåga visade nämligen Fridolin genom att gång på gång påminna om sin proletära bakgrund. Han vill uppenbarligen ideologiskt ligga nära socialdemokratin, men då han samtidigt av intervjuaren påminns om sina vänsterståndpunkter i välfärdsfrågor, så börjar han för en gångs skull att ägna sig åt rent hyckleri genom att förneka vänster-högerskalans relevans i svensk politik. I själva verket är miljöpartiet till och med mer vänster än socialdemokratisk mainstream. Ty om något kräver samhällsstyrning och politikens makt över marknaden så är det miljöpartiets krav på grön omställning.
Samtidigt som miljöpartiets faktiska politik kräver lösningar som i vid bemärkelse kan betraktas som klart vänsterinriktade, så kommer partiet i sin retorik att hålla dörrarna öppna åt alla håll och vid behov också flirta med borgerligheten.
Socialdemokratin har med andra ord framöver inte bara att förhålla sig till en borgerlig allians utan även till ett miljöparti som uppenbarligen får en mycket kompetent och debattmässigt synnerligen fingerfärdig
ledare.  Tilläggas kan att Fridolin också fått bästa möjliga start genom en makalös medial uppbackning.


2011-01-25, 13:00  Permalink
Andra bloggar om:  


Du har rätt han kommer bli oerhört farlig.


Bengt Silfverstrand: Jomenvisst är det så!
Ja Fridolin är nog förmodligen bland de absolut smartaste politker Sverige har , haft.

Däremot så idelogiskt delar jag inte hans uppfatting i allt.
Men mycket kloka ord säger karln.
Dessutom tror jag han är en god lyssnare.

Är han farlig för Reinfeldt så är det bara tacka och ta emot.

Jag ser definitivt allt som kan fälla den borgeliga regeringen som klokt och Fridolin.
Ja tänk om sossarna haft en sådan kille.

Han faller t.o.m unga i smaken. Snygg, lugn, säker.
Man blir beklämd över de kandidater som sossarna ska lagt fram som ev partiledare.
Finns inget som inger hopp tycker jag.
Jag hoppas bara in i det sista.

Gamla stofiler där ungdomlig glans och pondus inte finns.
Sossarna har tyvärr en tråkig uppsättning efterträdare.
Jag anser man borde låtit Mona sitta kvar längre tills en riktig sossestjärna dykt upp.

Än så länge är jag oerhört besviken på soosarnas partiledarupplägg.Bengt Silfverstrand: Jag delar heller inte Fridolins alla tankar och idéer men konstaterar att han står oss nära ideologiskt i många frågor. Vad sedan beträffar din besvikelse över socialdemokratins upplägg så förstår jag den och kan också berätta för dig vad den delvis beror på. Det diskuteras ju knappast längre allmänpolitik på s-möten nuförtiden. Hur ska då s-medlemmar veta något om våra ledande företrädare när de aldrig har träffat eller hört dem utveckla sina idéer.
Hur kan en så ung person ha en proletär bakgrund? Är politisk hemvist genetiskt ärftlig?

Elitpartiet oliberalerna kommer nu att få konkurrens som Sveriges mest åsiktskonformistiska parti.

Med Fridolin vid ratten blir det alltså höjd skatt på fattigpensionärernas mopedbränsle, samt fortsatta skattelättnader för nya bilar i halvmiljonklassen.

När det regnar manna från den klimatsmarta himlen har, som bekant, den fattige ingen sked.

Men frågan är ändå om inte "sörgårdskommunismen" även fortsättningsvis kommer att skrämma bort de delar av medelklassen som skulle vinnas tillbaka till socialedemokratin genom det rödgröns samarbetet -men kastade sig i armarna på Moderaterna i stället.

Men Jimmie Åkesson får kanske konkurrens som medias speciella kelgris?

Ett smart motdrag från S vore kanske att göra Charlie Hansson till socialdemokratisk omslagspojke?

Han skulle kanske passa som finansminister i en regering som leds av Lena Sommestad?

Efter att översiktligt ha försökt sätta mig in i vad de båda står för, har jag kommit fram till

1) att CH förstår att S, för att vinna val, måste ha en politik som passar både de relativt välbärgade och de sämst ställda.

2) att L S förstår att produktivitet i ett modernt industrisamhälle inte kan mätas i antal arbetade timmar - vilket vissa andra s-partiledarkandidater verkar tro.

De längtar kanske tillbaka till mp:s förindustriella samhälle?
Bengt Silfverstrand: Om du lyssnat på programmet så hade kanske förstått vad han menat. Han hänvisade till sin morfar och hans kamp för rättvisan m m. Vad du i övrigt säger är för det mesta självklarheter - som att (s) måste stå för en politik som tilltalar både relativt välbärgade och de sämst ställda.
Ja, det är väl en konsekvens av att MP lyfter fram sina begåvningar och uppmuntrar dem att kandidera, till skillnad från vissa andra partier som slår fast att ingen ska förhäva sig, att alla är lika bra och att ingen ska åta sig ett uppdrag med mindre än att en enig valberedning så begär.

För övrigt minns jag en debatt där både du och han var med, arrangerad i Folkpartiets klubbrum på riksdagen någon gång i slutet av nittiotalet. Gustaf var väl 15-16 år då, och även de då ganska okända herrarna Peter Wolodarski och Fredrik Reinfeldt var med. Lite roligt, såhär med facit i hand.


Bengt Silfverstrand: Tänk vad länge grämelse över att ha blivit ratad av folkpartiet kan sitta i. MP har min respekt för sitt system med två språkrör. På samma sätt respekterar jag övriga partiers sätt att välja partiledare. Det är upp till var och en att hitta sin egen modell och ingenting som har med kvaliteten på partiledaren i sig att göra.
Så du tror inte att partikultur påverkar partiledningen? Det får nog sägas vara en av de mer originella uppfattningarna jag hört i denna fråga.

Miljöpartisterna älskar Gustaf eftersom han är så smart. Nuder och Östros sågs med skepsis i S, av samma skäl. I stället satsade ni på Sahlin...


Bengt Silfverstrand: Partikultur påverkar alla inblandade, alltså även partiledningen. Din kunskapsbrist vad gäller socialdemokratisk politik och preferenser uppenbaras ännu en gång. Östros och Nuder var aldrig några alternativ till Mona Sahlin.
Bengt, roligt att du tycker att det mesta jag säger är självklarheter, som att (s) måste stå för en politik som tilltalar både relativt välbärgade och de sämst ställda. Alla tycker nämligen inte det.

Svar till Bengt Silverstrand :Bertil Lund - 25 januari 14:00, 2011
Sossarna måste locka över unga från SD till sossepartiet,ja självklart locka unga överhuvudtaget Vansinne när unga är så frustrerade så de hittar politiska kompisar i SD.
Det är ett misslyckande i Svensk politik.

Hur det ska ske , ja det är den stora frågan.
Unga är en stor väljargrupp, sedan måste man dessutom locka över pensionärerna till sossepartiet oc på det arbetarklassen och få dessa till att inse jobbskatteavdrag enbart är en muta, där syftet är helt annat från höger.

Så sossarna har mycket jobba med.

Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM