TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 


Förvisso har vänsterpartiet i många stycken nog av sina egna plågor och en del självkritiska slutsatser att dra. Men att socialdemokratins “vad-far/mor-gör-är-alltid-rätt-förespråkare” går i taket för att Lars Ohly gör en del närmast triviala konstateranden i sin debattartikel i DN säger mer om socialdemokraterna än om vänsterpartiet.  Ty vad är det som Lars Ohly sagt som är så upphetsande. Jo att “socialdemokratin blivit ett rätthågat parti och visar en skriande brist på självförtroende.” Det är ju precis vad debatten handlar om och slutsatser som kan dras av folk från vänster till höger på den politiska skalan.

 

I mörkret lär alla katter vara grå, och så är det uppenbarligen också i det politiska mörkret. Och här har vi sannolikt en av huvudförklaringarna till socialdemokratins debacle i senaste valet. De aktiva socialdemokrater som inte stött på väljare som säger sig ha svårt att skilja på socialdemokrater och moderater i många frågor har nog inte träffat särskilt många levande människor i valrörelsen.

 

När sedan sedan ett antal socialdemokratiska bloggare och debattörer i eftervalsdebatten efterlyser ”more-of -the-same” d v s ännu mer fokusering på tillväxt då blir tankeröran fullständig.
Ett tappert och intelligent försök att bringa klarhet i oredan gör den kloka Anne-Marie Lindgren i Arbetarrörelsens tankesmedja i Veckans Analhys - ”Socialdemokratin och tillväxten.”
Hon säger sig vara förbryllad över det sätt varpå en del eftervalsdebattörer valt att lyfta fram ett antal förvisso framgångsrika socialdemokratiska kommunalråd, som satsar på samarbete med det lokala företagandet för fler jobb i kommunen. ”Det har framställts som något nytt och modernt, i kontrast till partiet i övrigt som, underförstått, inte begriper det.”

 

Oh, heliga enfald, frestas man säga. Ty Lindgren konstaterar vad de flesta någorlunda vakna socialdemokrater redan insett, nämligen att detta är vad starka socialdemolkratiska kommunpolitiker gjort i alla tider. Intet nytt under solen
med andra ord.  Att den överdrivna tillväxtfokuseringen från Svenskt Näringslivs
sida, med benägen assistens från Niklas Nordström, Carl Melin och PR-gruppen Prime rör sig om en kampanj har Lindgren helt klart för sig.
Om detta skriver hon: ”Att kräva hållbar tillväxt är inte att vara tillväxtfientlig. Men det väcker självklart, frågor kring makten över det ekonomiska livet. Och det är väl där skon egentligen klämmer. Det är inte så mycket ”tillväxtfientlighet” Svenskt Näringsliv oroar sig för som diskussionerna om ökade politiska krav - och ibland politiska restriktioner - för sättet att skapa tillväxt.”

 

Just precis, det är frågan om politikens inflytande över samhällsutvecklingen som den ekonomiska och politiska borgerligheten fruktar. Att sedan ett antal ängsliga och politiskt uppenbarligen vilsna och räddhågade socialdemokrater faller in i talet måste naturligtvis beklagas.sossarna har gått till höger i närmare 30 år.
Så det är dags vända skutan och återgå
till den politik som funkade i 40 år.

Höger är höger och gynnar inte den idelogi som sossarna har som grund.
Bäste Bengt, tänk om man kunde få Niklas & gänget tillsammans med Stickan L och Jan A att läsa Anne-Marie Lindhrens kloka ord! Du utvecklar ju själv jättebra det jag försökt svara de två sistnämnda på kommentarer. För båda gäller ju att man är tillväxtfientlig om man kräver hållbara alternativ.
Hälsn
Bo


Bengt Silfverstrand: Ja, tänk om det vore så väl. Men det verkar som om herrarnas läsning begränsar sig till sådant som produceras i affärstidskrifter och borgerliga tankesmedjor. Andersson har ju för sin del redan avslöjat att han inte befattar sig med idétidskrifter som är (s)-märkta. Så det vete f-n om han tagit del av Anne-Marie Lindgrens kloka ord.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM