TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 


Valrörelsen är över. Det socialdemokratiska valnederlaget stort och obestridligt. Plats för spekulationer och kannstöperierna tycks stå i viss proportion till det stora rösttappet för (s).
I vanlig ordning försöker då en del ”valanalytiker” att plocka fram spöken ur garderoberna.
Förvisso har det ibland rört sig om högerspöken, men sedan dessa numera tycks vara åtminstone näst intill utrotade, så passar det en del av (s)pekulanterna bättre att skrämma med ett vänsterspöke, och detta i form av en högst levande varelse – vänsterpartiet. Ett parti som sedan lång tid tillbaka i Sveriges riksdag utgjort ett troget stöd- och samarbetsparti till socialdemokraterna.

 

Jag har inte hört någon som krävt att vi ska anpassa vår politik efter vänsterpartiets. Däremot konstaterar jag att vårt grannland Norge styrs av en rödgrön koalition där vänsterpartiets systerparti SF är en av kontrahenterna och att detta samarbete både har avsatt ett positivt valresultat och i den politiska praktiken fungerat väl.
Att antalet LO-medlemmar minskar innebär ingalunda med naturnödvändighet att den socialdemokratiska väljarbasen sjunker. När ”låglöneproletariatet” blir större, vilken är en oundviklig följd av den borgerliga alliansens utsvettningspolitik mot sjuka och arbetslösa, så torde detta också innebära ett större potentiellt väljarunderlag för vänsterpartierna.

 

Att vissa väljare inte säger nej till att få hjälp med städning eller till att renovera huset eller bostadsrätten innebär heller inte någon allmän uppslutning till ROT- och RUT-avdrag. Däremot medges att den motsägelsefulla inställningen till dessa båda skatteavdrag från de rödgrönas sida är något kontraproduktiv. Det kan väl ändå inte vara socialdemokratisk politik att förespråka skattesubventioner för hjälp med putsning av matsilver resp. rengöring av swimmingpool, för att nu ta några exempel för vilka man kan få skattesubventioner med nuvarande RUT-modell.

 

Att folk inte skulle bry som om huruvida skola, vård och omsorg bedrivs i offentlig eller privat regi är en sanning med stor modifikation. En klar majoritet av svenska folket har ju i flera undersökningar uttalat sig för att överskott inom offentligt subventionerade skol- resp. vårdbolag ska gå tillbaka till verksamheten.

 

Att socialdemokraternas förnyelse och förändring i den utsträckning sådan nu ska genomföras handlar om att ”möta människorna i vardagen!” är ungefär lika begåvat som kristdemokraternas Göran Hägglunds frieri till ”verklighetens folk.” Det är ju en truism som inte ger någon som helst upplysning till hur politiken framöver ska utformas.

 

Ty verkligheten är ju inte densamma för alla människor. Den ter sig högst olika för å ena sidan den välbetalde villaägaren som fått flera tiotusentals kronor i skattesänkning genom sänkt inkomst- och slopad förmögenhetsskatt och därutöver med hjälp av övriga skattebetalare tiotusentals kronor i subventioner för städning av det egna hemmet och å andra sidan den ensamstående lågbetalde mamman som får slita häcken av sig för att få ihop det till hyran och barnens kläder.

 

Ja, verkligheten är när allt kommer omkring nog mera komplicerad än vad som framgår av förenklade valanalyser Vad som är en konkret verklighet är däremot att ojämlikheten i vårt land ökat och att det rimligen måste vara en av socialdemokratins huvuduppgifter att ta sig an detta problem.Strör väl på med lite modernt tolkad enkel dumhet jag då dvs sådant förnuft och logik det inte finns vinster att tjäna om att vara. Jämlikhet lika fördelning behöver hjälp av en förlösande hand dvs politik.
Hur länge håller äktenskapet med kommunisterna?

Vad var det jag sa!


Bengt Silfverstrand: Synd att du inte kan läsa vad som står i bloggen. Socialdemokrater har aldrig i något sammanhang ingått äktenskap med några kommunister. Däremot föreligger sedan flera år tillbaka ett parlamentariskt samarbete i riksdagen.

Ingen tvekar om vad som är socialdemokratins mål. Frågan är hur politiken fungerar: det är klarlagt att klyftorna har ökat oavsett regering sedan skatteexcesserna på 70-talet.


Bengt Silfverstrand: Politik som siktar till att jämna ut levnadsförhållanden och därmed hålla samman landet fungerar på kort sikt. Och i motsats till dig tror jag inte det nyss genomförda svenska valet är det sista fria valet i vårt land....
Skönt se att Reinfeldt fick ringa upp Mona Sahlin idag.
Jag hörde henne nyss på radion.precis som MP
kan tänka sig samarbeta i invandrarfrågor kunde Mona S
det också.För det är väl den frågan som är viktig för alla högerbloggare här.
Klart rödgrönt samarbete består.MP har ju haft allt att
vinna på det.
I Expressen däremot kunde man läsa om storbråk och splittring inom alliansen.
Sa du det också Eva Lindgren här uppe?
Nej det hoppade du över


Bengt Silfverstrand: Ja, Reinfeldt var ju så illa tvungen att ringa till Mona för att få stöd i frågor där han inser sin svaghet.

Samarbetet inom den rödgröna alliansen bör givetvis fortsätta om vi ska ha kvar någon trovärdighet och insikt om att det inte går att skapa egen majoritet i riksdagen.

Att stor oenighet råder inom b-alliansen är ett välkänt faktum utom för de borgare som antingen är både blinda eller döva eller sticker hela huvudet i sanden.
Mycket märkligt har jag läst på denna sida men att jag skulle tro att detta var det sista fria valet i Sverige?!? Var får det du ifrån?


Bengt Silfverstrand: Den ironiska passningen trodde jag du förstod. Ditt inlägg präglades ju starkt av att Fredrik Reinfeldt och moderaterna en gång för alla vunnit slaget om hur Sverige ska styras framöver. Deras mandat sträcker sig emellertid bara till september 2014. Om Sverige fortsätter att gå isär, vilket utvecklingen pekar mot, så krävs sannolikt mer än kortsiktigt taktiserande och stöld av socialdemokratiska paroller, varumärken m m för att vinna val.

De moderata kärnväljarna kommer givetvis att kräva mer av skattesänkningar, subventionerade städtjänster m m. Och ju mer man genomför av den varan ju närmare den politiska smärtgränsen kommer man. Och då våras det åter för socialdemokratin.
Väl skrivet... även om det är en aning för svåra ord för vanligt folk...

Vill göra ett litet tilläg till kommentaren ovan mitt,

Det trista här är att Sverige kommer att hamna i samma situation som vid förra borgarperioden (ekonomiskt) man kommer behöva "låna" för att föra sin politik.

Hade jag varit ledare för ett parti vars enda uppgift bestod i att "städa" upp efter rikemännens festmåltid, hade jag nog strejkat.

Jag tror också att OM världsekonomin får sig en känga under dessa fyra år, kommer Sverige bokstavligen vara tillbaka på 30-40 talet...

Hur elakt detta än låter, och att ett sådant scenario även skulle slå på mig, vill jag säga: "som man bäddar får man ligga"Bengt Silfverstrand: Det ligger än hel del i den analysen. Ber om ursäkt för de svåra orden. Precisera gärna vilka du menar, så ska jag försöka att bättra mig.
några exempel:

låglöneproletariatet, utsvettningspolitik, kontraproduktiv, skattesubventioner...

Orden används rätt såklart och i dess sammanhang... men för vanligt folk blir hela innebörden av meningarna svårläst, det du vill säga kommer inte riktigt fram, riktar du dig till politiker på andra sidan så är ordvalen rätt, men om du riktar dig till de som är väljare är nog:

lågavlönade, utsugning, ej produktivt, lägre skatter (alternativt skattebidrag)

bättre för att ge en homogen helhetsbild och läsförståelse.

Givetvis skriver du i din blogg hur du själv vill, men jag fann det lite svårläst... Gemene man använder i vardagen inte det språkbruket. (eller så är jag väldigt outbildad [vilket iofs är sant]).


Bengt Silfverstrand: Tack för dina synpunkter. Jag ska ta dem till mig.
En Winbergsk felskrivning alltså: om moderaterna vinner flera val i sträck vore valen inte att betrakta som fria. ;)


Bengt Silfverstrand: Sluta tramsa. Min slutsats är mycket enkel. Socialdemokratisk valförlust och moderat vinst innebär inte något slutgiltigt. Då moderaterna dessutom vunnit på att tillägna sig delar av socialdemokratisk retorik så behöver man inte vara alltför pessimistisk om framtiden. Nu gäller det i stället för (s) att tydligare markera vad som skiljer (s) från (m). Jag känner många som har svårt att se detta i dagens läge.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM