TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 


Ena dagen spekulerar media i att miljöpartiet ska byta spår och stödja b-alliansen. Nästa dag manar samma media socialdemokratin att ta sitt ansvar för landet, medan landets statsminister, Fredrik Reinfeldt efterlyses i eftervalsdebatten. En tredje dag månar samma media om socialdemokratins väl. Ett konkret exempel är borgerliga Helsingborgs Dagblad som inte helt fel konstaterar att Europas socialdemokrater agiterar i motvind och är på jakt efter en ny identitet. Ledarskribenten Lotta Hördin avslutar dagens ledare (27/9) med följande konstaterande: ”Det är därför många bilder och självbilder som socialdemokratin har att göra upp med. Men förändringsprojektet är en balansakt. Och i politikens berg- och dalbana riskerar partierna att förlora sig själva i förändringsarbetet. New Labour höll i 13 år. Hur länge håller de nya Moderaterna?

Det viktiga är förstås att vara uppdaterad, hänga med i tiden. Både våga se på sig själv och på samhället med öppna och kritiska ögon. Och tro på de idéer som man lanserar och vill stå för?” Det ligger självfallet en del i den iakttagelsen. .

 

”Vi går mot framtiden med kunskapen som instrument och övertygelsen som drivkraft”, sa Olof Palme i sitt berömda linjetal ”Politik är att vilja”, vid SSU:s kongress i Blå Hallen den 12 maj 1964. och avslutade: ”Och uppgiften kan aldrig bli för stor. Ty politik – kamrater – det är att vilja något."
Och för att återvinna ny eller snarare förlorad identitet så handlar socialdemokratins dilemma sannolikt mer om att låta övertygelsen om ett jämlikare samhälle med plats för alla åter bli drivkraften, snarare än kortsiktigt taktiserande i ett redan överbefolkat mittskikt. Visst utgör industrisamhället och den arbetarklass som fortfarande kan identifiera sig med detta industrisamhälle ett otillräckligt underlag för att (s) åter ska kunna bli ett statsbärande parti.
Men detta innebär inte nödvändigtvis att socialdemokratins möjliga väljarunderlag minskat.
Och i takt med att den borgerliga alliansen med sin politik medvetet pressar fram flera låglönejobb, så torde detta, när det så småningom måste gå upp för de drabbade, innebära ökade möjligheter för socialdemokratin att vinna tillbaka väljare som nu låtit sig bedåras av borgerliga skattesänkningar.2010-09-27, 18:01  Permalink
Andra bloggar om:  


ha ha, du kör på med B-alliansen. Humor. Bättre med A-sossarna då, folket valde tydligen b-laget. Dags att byta ut folket?


Bengt Silfverstrand: Ska det vara så svårt att förstå att B-alliansen är en förkortning av den Borgerliga alliansen? Och vad gäller folket, så ska dess utslag självfallet accepteras. Men t o m självaste Reinfeldt har ju insett läget och därför slagit en signal till både miljöpartiet och socialdemokraterna.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM