TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 


Eftervalsdebatten följer ungefär samma spår som själva valdebatten. Det är mentometern och medialiseringen som gäller. Mest inne nu tycks vara de ihärdiga försöken från både b-alliansen och mediamogulerna att splittra miljöpartiet och få dem att lämna det rödgröna samarbetet. Hittills har MP-ledningen stått rak och avvisat dessa oblyga försök att frälsa den borgerlighet som trots en sällan skådad medial uppbackning inte lyckades uppnå erforderlig riksdagsmajoritet.
Det finns på sikt två utvägar för att komma ifrån oklara parlamentariska situationer:

 

1. Blockpolitikens upplösning – samarbete över blockgränserna
2. Ett tvåpartisystem – en inte helt osannolik utveckling om folkpartiet, centern och kristdemokraterna mer eller mindre stillatigande (eller till och med med glada 
tillrop – typ Maud Olofssons mfl:s konstlade segergester under valnatten) accepterar att succesivt ätas upp av moderaterna.

 

Tills vidare får vi stå ut med blockpolitik och då finns det också all anledning för de rödgröna att utveckla sitt samarbete. Ingen kan begära att man på den relativt korta tid som stått till förfogande ska kunna presentera ett heltäckande och gentemot b-alliansen tillräckligt slagkraftiga alternativ. Att rödgröna partier kan både samarbete och utgöra realistiska och framgångsrika regeringsalternativ är situationen i grannlandet Norge ett bra exempel på.

”Vi har vaknat upp till ett annat Sverige där högerextremismen är på frammarsch. Det är djupt oroväckande. Behovet av en samlad och stark rödgrön politisk motkraft är större än någonsin. Håll ihop oppostionen! – skriver Heller Klein i en tänkvärd ledare i Aftonbladet 20/9.

 

Det är bara att instämma och samtidigt varmt rekommendera till läsning Helsingborgs Dagblads kulturchefs, Gunnar Bergdahl, krönika i dagens HD – www.hd.se


”Vid midnatt mellan söndag och måndag, då valresultatet stod klart och kommentarerna flödade runt valvakans staplar, publicerade vi följande text på hd.se/kultur:
”Ett meddelande till 14,9 procent av de röstande i Bjuv, 13,2 procent i Örkelljung, 12,7 procent i Perstorp, 12,6 procent i Åstorp, 12 procent i Svalöv, 10 procent i Landskrona, 9,1 procent i Helsingborg, 9,1 procent i Klippan, 7,7 procent i Ängelholm, 6,2 procent i Båstad och 6,1 procent i Höganäs.
Den 10 december 1948 antog Förenta Nationernas generalförsamling nedanstående deklaration (citeras i sin helhet i HD-artikeln) 30 punkter för ett värdigt mänskligt liv. Gällande alla och envar. Det är 62 år sedan. Är du bekant med detta manifest? Tanken var och är att det ska vägleda politiken långt borta och nära. Det var därför Sverige omedelbart ställde sig bakom deklarationen. Röstsiffrorna var 48 för och 0 emot. Sovjetunionen och dess lydstater la ner sina röster precis som apartheidregimen i Sydafrika. Alla på väg mot historiens domstol….
Jämför gärna dessa proklamerade rättigheter med högervindens härjningar i dagens Europa. Med rivningen av romska läger i Frankrike, med reglerna om att man inte får gifta sig med en utomeuropeisk person före 28 års ålder i Danmark, med väpnade gardens jakt på romer i Ungern, med brinnande flyktingläger i Tyskland, med rop på religionsförbud i Holland, med avvisade apatiska flyktingbarn från Sverige, med minaretförbud i Schweiz, med ”vi och dom”, med vardagsdiskriminering och stigmatiserande påståenden om stora grupper av människor. Ja, med sverigedemokratisk jargong och det svenska valresultatet den 19 september 2010 i Nordvästskåne.
Sker nu en omväxling i svensk politik? Ska allt det som så föraktfullt kallas politiskt korrekt förändras till sin motsats? Ska Sverige målas till sin motsats? Ska Sverige målas brunt med start i en hörna i den svenska riksdagens plenisal?
Minns denna samkliga skånska dag att 94,3 procent av Sveriges röstberättigade befolkning delar en värdegemenskap som handlar om grunderna för ett civiliserat samhälle.
Valet efter valet handlar om ett vägval. En sluttande dansk nerförsbacke ini främlingsfhat och blågul rasbiologi eller en humanistisk samling av norsk modell.
Begrunda i det skarpa motljuset av ett sådant val FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna! Använd denna deklaration som en kompass under de kommande fyra åren."

JA, GÖR DET! OCH HÅLL RENT PÅ HÖGERKANTEN!Här citerar du HD:s ledare som talar om att en högervind härjar i Europa. Hänvisningarna till FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna kan ge en vägledning. För att blidka kommunistblocket inom FN fick rättigheterna ett tillägg med artiklarna 22 till 30. Genom att dessa artiklar kom med så kunde sedan kommunistblocket alltid hänvisa till att deklarationen var en papperstiger - de västliga demokratierna tog inte hänsyn till eller lyckades uppfylla artiklarna 22-30 och då skall ingen komma med kritik mot kommunistländerna för att inte uppfylla 1-21.

Ett effektivt motvapen mot främlingsfientlighet och hatpolitik skulle vara om samtliga svenska demokratiska partier förklarade sin uppslutning till artiklarna 1-21.


Bengt Silfverstrand: Synnerligen intressant och avslöjande hur en högerman ser på FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Det s k kommunistblocket lade liksom apartheidregimen i Sydafrika ner sina röster. Demokratiskt anständiga länder står bakom.
Skänk Skåne till Danmark så är vi av med problemet...


Bengt Silfverstrand: Nja, det är väl lite drastiskt. Men förvisso är främlingsfientligheten särskilt utbredd här i Skåne.
Fick just mejl från Värmland där dom sagt på radion
att av dom räknade förtidsrösterna där var mest
röster för S i riksdagen-helt klart var det inte ännu när jag fick mejlet
Privatisera Skåne ?


Bengt Silfverstrand: Nej, för Guds skull. Jag vill inte bli privatiserad.....
Var tog den stöddiga P.Nicklasson vägen som skrev här ett tag.Han som trodde att jag och frugan Mia var samma person och kallade mig byggare Bob.Skulle vara kul påminna honom om dom röster han fixade till oss.
Låg ute på jobb i Värmland och vid frukost läste vi vad han skrivit och hur han bemötte min fru.Trist snubbe men han fixade först två till S som skulle rösta blankt-sen kom en folkpartist över.Har just sett resultatet från Värmland.Snyggt jobbat Nicklasson-tagga ner i fortsättningen.
S behåller ledningen i Gbg o Värmland och det var inte med många rösters marginal-Ulf nej jag menar Nicklasson,blandade ihop dig med annan spelevink.


Bengt Silfverstrand: Nicklasson är spärrad på denna blogg. Han har överträtt alla anständighetens gränser.
Hörde på radion idag av en LO- snubbe att 20% av medlemmarna kunde tänka sig att rösta på SD.
F-n, har dessa människor härbärgerats inom socialdemokratin !
Jag trodde de var höger!
Något måste göras!


Bengt Silfverstrand: Ja, en rejäl folkrörelse/upplysningskampanj inom arbetarrörelsen är nog minst lika viktig som en krisanalys. Lämpligen kunde de kombineras.
Annars var det ju moderaterna som tappat mest till Sd
På Peter Högbergs blogg idag kan man läsa om att 14%
förtoendevalda moderatpolitiker kunde tänka sig samarbete
med SD.
Men att många av dom ungdomar som röstat så känner sig osedda missnöjda tror jag kan vara en anledning.


Bengt Silfverstrand: Delar helt din uppfattning men det är förstås illa nog att det finns SD sympatier på arbetsplatserna.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM