TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 


Rent matematiskt är saken kristallklar. Socialdemokraterna är valets stora förlorare och moderaterna dess vinnare. Lika kristallklart är att Sverige inte längre har en majoritetsregering utan att den borgerliga alliansen tvingas göra sig beroende antingen av Sverigedemokraterna eller någon form av blocköverskridande samarbete. Redan på valnatten inledde Reinfeldt sitt närmast skrupelfria frieri till miljöpartiet. Det avvisades blankt av de båda moderata språkrören.

 

Men genast hakade ett antal mediamoguler på. Så här lät det från flera håll: - Miljöpartiet står inför ett byte av språkrör. Och då kan vad som helst hända, eftersom det ute i landet finns många röster mot att miljöpartiet bundit sig i ett rödgrönt block .

 

Mitt grundtips är att de oblyga frierierna från b-alliansen visserligen kommer att fortsätta men att det mest sannolika scenariet är att en borgerlig regering kommer att förlita sig på hoppande majoriteter. Helgardering är säkrast, men ett obestridligt faktum är att de, med Carl Bildt i spetsen som hotade med en rödgrön röra om de rödgröna fick majoritet nu har drabbats av en blåsvart röra, vilken ytterst är ett hot mot demokratin.

 

Sverigedemokraterna har förvisso skaffat sig en polerad och retoriskt skicklig partiledare men i både de djupa medlemskadrerna och bland de SD-politiker som nu får säte och stämma både
i riksdagen och i regionala och kommunala församlingar återfinns ett icke obetydligt antal personer med klart rasistiskt och rent fascistiskt tankegods.
Ett lika obestridligt men hittills förvånansvärt lite diskuterat faktum är att tre av de fyra allianspartierna gick tillbaka. Resultatet av en uppslutning kring högerpolitiken har för folkpartiet, centern och kristdemokraterna inneburit en minskad väljarandel. Vilka slutsatser för det framtida borgerliga samarbetet dessa partiers successiva uppgående i moderaterna kommer att innebära återstår att se.

 

För socialdemokraternas del innebär den kraftiga tillbakagången självfallet en nödvändig och djupgående självprövning. Väljarna har inte uppfattat partiet som ett tydligt alternativ till den borgerliga alliansen. ”Mer i plånboken till dem som har jobb” gick uppenbarligen hem i många stugor. Först när konsekvenserna i form av ”den enes bröd, den andres död” , dvs
de vidgade klyftorna i det svenska samhället mellan de som har jobb och de som står utanför gemenskapen blev uppenbara började det lyfta för socialdemokratin. Men en stark slutspurt en vecka före ett val är räcker självfallet inte.

Både ”Dagens Arena” – http://dagensarena.se/ledare/hogervinden-blaser-pa-och-forstarks/
och Marika Lindgren Åsbrink –

http://dagensarena.se/debatt/marika-lindgren-asbrink


har intressanta analyser om det politiska läget i Sverige just nu.

 

Vidgade klyftor och det missnöje som detta successivt leder till förstärker den gråbruna jordmån som Sverigedemokraterna vegeterar i. Detta ställer i sin tur krav på etablerade och ansvarsfulla partier, vilket borde få alltfler att ifrågasätta blockpolitiken.
Till socialdemokraternas dilemma och det framtida ledarskapet finns det anledning att återkomma.En blåsvart röra är utesluten! På vår kant håller vi extremisterna kort istället för att bedriva valrörelse tillsammans.


Bengt Silfverstrand: Förolämpningar och kränkande antydningar om att det skulle finnas extremister i den rödgröna alliansen hör inte hemma på denna blogg. Upprepas detta kommer du att spärras.

Fakta i målet är att b-alliansens inte har egen majoritet och att ett extremistiskt parti (sd) kommit in i riksdagen.

Huruvida b-alliansen kommer att hålla dessa extremister kort återstår verkligen att se.
Det vet jag väl inte Henrik om ni gör
0,7procentenheter av era var deras.
Expressen idag-moderaterna är dom som tappat mest till SD
Inte ens försök offergöra Reinfeldt i detta.
Du förresten,han stod där och sa att redan på måndag
skulle Annika få hjälp.Kvinnan som är sjuk i akromegali
Det blev inget med det kunda man läsa idag
Redan idag fick hon avslag.
Undrar hur gudlige Hägglund mår,det kan han väl aldrig ha velat att vi skulle sälja ut sjuka för lite
Judaspengar.
Alla seriösa, ivart fall S+ MP och alliansen vill neutralisera SD. Ett förslag, Alliansen blev störst. Kan inte då S säga - vi lägger alltid ned 3 röster för att inte SD skall ha någon vågmästarroll, om situationen blir tvärt om efter nästa val förbinder sig alliansen att lägga ned motsvarande röster. Tro mig får inte SD gehör eller blir tungan på vågen, tröttnar de snart.
Kom nu inte o säg att det är Reinfeldts ansvar, det är hela den demokatiska delen i riksdagen ansvar. Vill inte de rödgröna bidra till att neutralisera SD är de mer i samarbete med SD är någon annan, vad ärn Sahlin säger.


Bengt Silfverstrand: Orealistiska spekulationer. Ett sådant taktiserande är självfallet uteslutet.
Eller också Martin kan ju den gudlige komma över till
oss och hälpa oss vara barmärtig mot dom sjuka
eller hur dom nu uttrycker sig.
Amen
Mia, man får respektera att alliansen vann. Det gjorde inte S. Väljarnas röst måste respekteras samtidigt som man håller SD borta, en balansgång.
Martin-vann och vann i den här sitsen vet jag väl inte
Om du nu är så mycket för att vandra som en vindflöjel
så kom över till största partiet bara-du är mer än välkommen och så verkar du ju trivas här på Sbloggarna
Lite varmare här kanske.
Har du inga blå kompisar att leka medBengt Silfverstrand: Ja, det kan man verkligen fråga sig. Det stora intresset för s-bloggar på högerhåll är verkligen noterbart.
Letade mig till sossebloggar från början mest intresserad av att bilda mig en uppfattning alt bekräftat min uppfattning inför valet. Stannar kvar lite för att se hur ni hanterar eftervalsdebatten, två saker är intressanta - hur hanterar S ett katastrofval, och skall de rödgröna hålla sig ifrån SD eller ej, här börjar man läsa mellan raderna att makten är viktigast om SD "råkar" rösta som rödgröna är väl inte så farligt..... Trodde ni menade allvar med ert kraftiga avståndstagande från SD, men tji fick jag...


Bengt Silfverstrand: Hur (s) hanterar ett dåligt val finns det anledning att återkomma till. Men att det rödgröna samarbetet måste fortsätta och utvecklas står väl tämligen klart.

Ja, vi menar allvar med avståndstagandet från ett främlingsfientligt/rasistiskt parti.

Det är Reinfeldt som nu har bollen. Upp till bevis!
Nu skruvade du allt ihop det som du tyckte lät
bäst själv Martin
Väldigt mycket komentarer om att icke S- sympatisörer kommenterar på S-sidor.
Bengt om du helst inte vill ha kommentarer från "den andra sidan" säg bara till . Så lovar i alla fall jag att aldrig kommentera nåt på din S-blogg. Om syftet är att bara ha en intern S diskussion så må så vara. Vill du inte ha en diskussion alls . stäng kommentatorsmöjligheten.
Du kan ju knappast förvänta dig att meningsmotstångare ska skriva som det passar dig.
( hade Mia inte varit S-anhängare hade du gett henne gott om varningar )

Mia SD fick 0,5 % nya från S så vad för relevans hade 0,7 från M.mer än att SD tog från alla partier.


Bengt Silfverstrand: Det är ingen som ifrågasatt icke-socialdemokraters rätt att debattera på dessa sidor. Som framgått av mina kommentarer handlar avståndstagandet om sådana inlägg som dels inte respekterar debattreglerna och som har det lätt genomskinliga syftet att bara provocera.

Varför älta detta när dagstidningarna har betydligt hårdare debattregler?
Låt mig citera Peter Eriksson (mp):

"Jag tycker faktiskt att det är bedrövligt att du, Lars Ohly, inte tycks vilja förstå att det inte är någon slump att kommunism leder till förtryck." ... "Miljoner människor har fått sätta livet till i land efter land, men för Lars Ohly räcker inte den erfarenheten eller den kunskapen. Du vill försöka igen. Där är problemet för mig." (partiledardebatt i riksdagen 13/10 2004)

Sedan uttalade Lars Ohly att han skulle sluta "kalla sig kommunist". Dagen efter förtydligades det i Aftonbladet att det var "begreppet inte innehållet" som han lämnade. Han är också tydlig om målet: "arbetarklassens diktatur".

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article325507.ab

Om du har nyare information så förväntar jag mig att du visar den. Om du inte tycker att det är extremism så har vi olika syn på den saken.


Bengt Silfverstrand: Den information jag har bygger på en 27-årig erfarenhet av riksdagsarbete och under åtminstone ett tiotal år av praktisk riksdagssamverkan med vänsterpartiet.

Vänsterpartiet är sedan länge ett parti som står på stabil demokratisk grund och det är rent ärenkränkande att jämföra partiet med SD när det gäller demokratisk trovärdighet och människosyn.
Ja du Henrik Vallgren-jämför du då högern med
nyliberalen Pinochet? Jag tänkte med det
tunna resonemang du för
Pinochet nyliberal?!? Om du tror att militärkupp, censur och utegångsförbud är liberala idéer så föreslår jag att du ägnar mandatperioden åt studier.
Om (sd) stöder ett förslag (en motion) från de rödgröna, som L.Ohly och P.Eriksson spekulerar i, kan man inte kalla det för passivt stöd från (sd) till de rödgröna?


Bengt Silfverstrand: Jomenvisst kan detta hända. Och det är inte mycket att göra åt i det läge som nu uppstått.
Då är det väl även ok att alliansen regerar med PASSIVT(!) stöd av (sd)?


Bengt Silfverstrand: Nej, det är inte alls ok om en minoritetsregering (om det nu blir så) generellt regerar med passivt stöd från ett högerextremistiskt parti. Det är en väsentlig skillnad på att förutsätta ett passivt stöd generellt resp. att SD i enstaka frågor stöder den ena eller andra sidan.
Jag vet att du inte gillar att jag drar upp paralleller med (v) eller (vpk) som det hette när det begav sig. Men (s) regerade väl med passivt stöd av dem många gånger. Antingen lade de ned sina röster för att inte fälla en socialdemokratisk regering eller så röstade de med, när de gillade förslagen. Vad är skillnaden? Det viktiga är väl (för regeringen) att den får igenom sin politik oavsett om (sd) är för eller emot. Om man går in i förhandlingar med (sd) är det en annan sak. Men det gjorde väl aldrig (s) med (vpk) heller?


Bengt Silfverstrand: Jomenvisst, s-regeringen regerade under en tid med passivt stöd från vpk/v. Men det är väl inte så konstigt och kan inte jämföras med dagens parlamentariska läge utan given riksdagsmajoritet. Alla som vet något om politik förstår säkert att dåtidens vpk - med sina kärntrupper i arbetarleden - inte rimligen kunde fälla en socialdemokratisk regering.

En enda gång hände det att frågan avgjordes i riksdagens talarstol. Det var då Lars Werner hotade med att rösta med borgerligheten mot en momshöjning. Hotet undanröjdes efter ett meningsutbyte mellan Olof Palme och Lars Werner i just riksdagens talarstol.

Skillanden mot dagens högerextremistiska SD i vågmästarrol är uppenbar.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM