TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 


”Ojämlikhet skadar allvarligt dig själv, dina barn och landet du bor i”, är titeln på en liten skrift om "Jämlikhetsanden" som getts ut av Karneval förlag och LO-distriktet i Stockholms län.

 

Det är ett föredömligt initiativ att i sammandrag sprida kunskap om ”Årets viktigaste bok” – JÄMLIKHETSANDEN”,av de engelska forskarna Richard Wilkinson och Kate Pickett.
”Säg mig hur stora inkomstskillnaderna är i ditt land och jag ska säga dig hur stora samhällsproblemen är”, är en slagkraftig och relevant sammanfattning av bokens budskap.

 

Med stor vetenskaplig noggrannhet och trovärdighet och med ett gediget och massivt statistiskt underlag visar de engelska forskarna att i mer ojämlika samhällen är livet kortare, den sociala rörligheten mindre, den fysiska och mentala hälsan sämre, kriminaliteten större och vålet mer utbrett.

 

JÄMLIKHETSANDEN är en guldgruva för den som vill skaffa sig kunskaper om hur politiken kan påverka samhällsutvecklingen, och inte minst det behändiga häftet som sammanfattar boken borde vara ett effektivt vapen i händerna på alla socialdemokratiska valarbetare.2010-08-13, 08:15  Permalink
Andra bloggar om:  


Det är inte allt! Enligt samma metodik som Pickett och Wilkinson använder finns det även ett samband mellan återvinning och självmord, och ju närmare Nordpolen man bor desto bättre förväntas man klara sig i skolan.

Den där boken är en metodologisk mardröm, vilket inte minst den brittiska journalisten Christopher Snowdon visar i sin bok Jämlikhetsbluffen. (PÅ engelska The Spirit Level Delusion.) Bara att googla för den som är intresserad.


Bengt Silfverstrand: Detta är kvalificerat nonsens. Med sådan logik skulle man i så fall också kunna bevisa att ju längre högerut man kommer i politiken desto flera och större är fördomarna.

För det första så har Wilkinsons och Pickets bok fått erkännande i alla politiska läger.

För det andra är de båda forskarna politiskt fristående.

För det tredje är Christopher Snowdon inget sanningsvittne. Han kan inte i något avseende mäta sig med "Jämlikhetsandens" faktaunderlag och visar med sina formuleringar och hawaihockeybetonade slutsatser att han har starka knytningar till den politiska högern.

Jaså verkligen?

Jag har läst Jämlikhetsanden, och även Snowdens kritik av densamma (ges ut på svenska inom kort för övrigt). Jag konstaterar att den förstnämnda har en lång rad brister, främst kring kausalitet – post hoc ergo propter hoc, så att säga.

Sedna finns ju även andra problem, såsom att de konsekvent har silat bort länder vars statistik motsäger de slutsatser som presenteras i deras bok. Och att deras fattigdomsmått bygger på andra beräkningsgrunder än den gängse (giniko-efficienten).

Vilken motsvarande kritik har du mot innehållet i Snowdons bok? Har du ens läst den? Jag gissar att du inte har det, för då skulle du känn igen exemplet med återvinning och självmord, samt skolresultat och avstånd till Nordpolen. De kommer nämligen från Snowdons bok, och bygger på exakt samma metodologi som Jämlikhetsanden.


Bengt Silfverstrand: Att du läst, men inte velat förstå (innerst inne kanske du gör det) Jämlikhetsanden och bedårats av Snowdens ovetenskapliga och nyliberalt vinklade kritik betvivlar jag inte.

Sen har Wilkinson och Picket inte silat bort någonting. De har under följder av år samlat statistik på alla de områden som både forskare och politiker samfällt brukar infoga i begreppet jämlikhet.

Och kommit fram till entydiga slutsatsen att alla tjänar på jämlikhet resp. att ojämlikhet ger upphov till allvarliga skador.

Vad slutligen gäller Nordpolen så förtjänar detta tjafs bäst att mötas med Falstaff Fakirs klassiska kommentar: "Nordpolen åt nordpolackerna!!!"


Nya kommentarer kan ej göras för detta blogginlägg!Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM