TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 


Samtidigt som folkpartiet via lagstiftning generellt vill förbjuda människor att dölja delar av sitt ansikte visar partiet upp sitt eget med närmast övertydlig profil och synnerligen skarpskurna anletsdrag.
Slag i slag kommer utspelen, ena dagen vill han ”slita burka och slöja av skolelever”, nästa dag kräver han ”skamskrut ¨åt elever som skolkar”, för att använda Olle Svennings träffande formuleringar i söndagens (8/8) ledare i Aftonbladet.

 

Förslaget att förbjuda burka och niqab har, trots försöken att slingra sig, en övertydlig udd mot muslimer. Därmed sluter folkpartiet förbund med Sverigedemokraterna och de främlingsfientliga och rent rasistiska krafter som redan finns i vårt land.
För att inga missförstånd ska behöva uppstå så tillhör jag dem som anser att det finns rent praktiska och kommunikationsmässiga skäl att det både i skolor och inom vissa yrken måste krävas att människors ansikten ska vara fullt synliga. Och då ankommer det på varje berörd enhet/institution att ställa kraven och utforma reglerna. Att liera sig med mörksens furstar som Frankrikes president m fl är verkligen att svika det liberala uppdrag, som åtminstone tidigare varit en del av folkpartiets signum.

 

Nu sörjer t o m liberaler som DN:s tidigare chefredaktör Svante Nycander folkpartiets hädangång som liberalt parti. Grundläggande för den genuina liberalismen var dess kamp mot den politiska högern. Så sent som på 90-talet försökte dåvarande folkpartiledaren Bengt Westerberg återuppväcka en del av partiets liberala arv, men misslyckades. Därefter har folkpartiet lierat sig med den politiska högern och med majoren Björklunds inträde på arenan till och med placerat sig till höger om moderaterna.

 

Verkligheten sägs med rätta oftast överträffa dikten men också i satir, på revy- och teatertiljor kan partiets nya politik illustreras.  Och detta på ett genuint verklighetsunderlag.  I morgon följer "Folkpartiet i vardagen - exemplet Landskrona"Att liberalismen skulle vara död - det var väl ändå att ta i?


Bengt Silfverstrand: Inte värre än vad ärkeliberalen Svante Nycander gör!
Fp och C, mittenpartier kallades de tidigare, har tagit stora kliv mot nyliberalismen. Det tycks som om de i sin strävan att hävda sig mot M väljer att i många frågor väljer att lägga sig till höger om M.

Fast till stor del är det nog en fråga om taktik från M, som nu i valrörelsen inte vill skrämma osäkra väljare och därför döljer sina verkliga avsikter bakom nyspråk och insmickrande formuleringar.


Bengt Silfverstrand: Just det, moderaterna ligger lågt och låter småsyskonen profilera sig för att klara fyrprocentsspärren....
Jag uppfattar att udden är riktad mot bokstavstrogna islamister snarare än muslimer i allmänhet. Dvs den lilla klick som vill införa medeltida rättskipning, stena homosexuella och prygla kvinnor efter behag. För mig är det en extrem politisk agenda som försöker gömma sig bakom religionsfriheten.

Om det sedan är en god idé eller inte vet jag inte. Min känsla är att det skulle minska islamofobin när människor kan konstatera att muslimer i allmänhet inte bryr sig det minsta. Samtidigt riskerar en liten grupp kvinnor att bli ännu mer isolerade.


Bengt Silfverstrand: Med ditt inlägg bekräftar du ju bara att det är mulimer som drabbas av folkpartiets bannbulla. Fundamentalister kan bevisligen inte bemötas med generella förbud av det här slaget, och de kvinnor som ytterst drabbas kan inte heller buntas ihop med de manliga extremister som vill återinföra medeltida rättskipning.

När allt kommer omkring, så är det antal kvinnor som bär burka och niqab i Sverige så försvinnande litet att hela frågan är marginell.
Men folkpartiets intresse av att koka soppa på en spik visar vara att man snart kapat alla band med den äkta liberalismen.
Jag tror att muslimer som grupp skulle gynnas av förslaget. Det vore intressant att veta vad muslimer generellt anser om detta.


Bengt Silfverstrand: Är du döv och blind? Starka reaktioner har ju redan kommit t o m från muslimer som är medlemmar i folkpartiet. Ska det vara så svårt att inse att Björklund och folkpartiet är ute och lägger nät i Sverigedemokraternas skitiga vatten?
Jag börjar se en taktik i att kasta ut C och FP som draghästar för att få M att framstå som ett ofarligt mittenparti. Därigenom skulle de kunna (eller redan gör?) ta upp S konkurrens om mittenväljarna.

Det är ingen slump att det just är C och FP som för stå för alla stolliga förslag. Det luktar Schlingmann om det lång väg.


Bengt Silfverstrand: Precis så är det uppenbarligen. Arbetsfördelningen inom alliansen är klar moderaterna plockar fram rödluvemasken och de mer eller mindre reaktionära förslagen överlåts åt småsyskonen, centern, folkpartiet och kristdemokraterna.
Äh, förslaget riktar sig mot extremister helt enkelt. Eftersom ingenting i Koranen stipulerar heltäckande slöja kan vi ganska enkelt sluta oss till att förslaget inte riktar sig mot muslimer i allmänhet, lika lite som ett förbud mot Ku Klux Klan-dräkter är riktade mot kristna (KKK anser sig på mycket oklara skäl vara en del av kristenheten.)

Därmed är förslaget i sig inte särkilt ögonbrynshöjande, utan mest ett tecken på att Sveriges politiska debatt domineras av tramsiga symbolfrågor.

De flesta skolor och arbetsplatser accepterar inte uttryck för politisk eller religiös extremism, och varken ditt eller något annat parti vill ändra på den saken. Vad den här debatten därmed borde handla om är huruvida burka och niqab är uttryck för politisk extremism.

Alltså:

1) Anser du Bengt, att heltäckande slöjor är uttryck för politisk eller religiös extremism?

2) Om ja, anser du att skolor och arbetsplatser inte ska ha något att säga till om huruvida dessa uttryck får förekomma inom dess gränser?


Bengt Silfverstrand: Just precis, Björklund och folkpartiet fokuserar på tramsiga symbolfrågor. Äntligen ett erkännande.

1. Nej, politisk extremism är det knappast, däremot lutar det nog åt religiös fundamentalism.
Sen hör till saken att det förvisso finns kvinnor som frivilligt iklär sig burka och niqab.
2. Skolor och arbetsplatser där ett blottat ansikte är en förutsättning för kommunikation ska självfallet få bestämma i vilken mån ansiktet får täckas. Sådana möjligheter finns också idag.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM