TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 


Så hör vi den spelas upp igen, den vanliga gamla visan den kända historien med samma poänger och samma refräng…..Fackföreningsrörelsen måste kapa banden med socialdemokratin. Till intäkt för den nygamla valsen tar borgerlighetens propagandister bl a att många fackligt anslutna till LO inte röstar på socialdemokratin. Det är ett i sammanhanget fullständigt irrelevant argument.

 

Grunden för den facklig-politiska samverkan är orubbad. Och det är innehållet i samarbetet som är den allt överskuggande frågan. Angreppen på anställningstryggheten, och hela det sociala försäkringssystemet – a-kassa, sjukförsäkring m m - från borgerligt håll är tillräckligt starka skäl för fackföreningsrörelsen för att hålla fast vid samarbetet med socialdemokratin. Och den insikten är uppenbarligen också orubbad i fackliga kretsar.

 

I dagens Aftonbladet berättar skribenten Ingvr Persson under rubriken ”Vi ska vara med och bygga något” om Bjarne Rasmussen, klubbordförande i järnbruket på Degerfors stålverk och medlem i IF-Metalls förbundsstyrelse. Han blev lite av kändis under kampen för brukets överlevnad.
"För mig som facklig företrädare är det ett verktyg att använda (samarbetet med socialdemokratin) när jag ska göra det som är bra för medlemmarna…..Allt kan inte göras upp i avtal med arbetsgivarna. Många frågor är politiska och då är det rätt att arbeta politiskt”, säger Rasmussen.
Och detta är precis vad det handlar om.  Klara och tydliga band mellan fackliga frågor och politiska.

 

Ser man sedan till vad som hände när danska LO kapade banden till socialdemokratin så blir man bara ytterligare styrkt vad gäller betydelsen av facklig-politisk samverkan.2010-06-26, 18:29  Permalink
Andra bloggar om:  


Bra skrivet Bengt. Jag har den senaste tiden pläderat stenhårt lokalt för att S och Fack ska gå fram på enad front inför valet och vi är eniga om det. Jag har också hört både Wanja och Annelie Nordström i lördagintervjuer där de markerat samarbetat med S mycket bestämt.

Kommunal har redan gått till offensiv: De skriver på sin hemsida: Full fart på valturnén genom landet
Hallå Sverige – här kommer Kommunal! Turnébilen, som rullat sedan kongressen, har avverkat en tredjedel av sina 112 mil långa resa mot valet i september.
– Resultatet hittills överträffar mina förväntningar, säger turnégeneralen, Kommunals ombudsman Leif Nordin.

Läs mer på denna länk: http://www.kommunal.se/Kommunal/Nyheter/2010/Juni/Full-fart-pa-valturnen-genom-landet/
Men vad som är bra för medlemmen kan ju ingen annan än medlemmen själv avgöra.

Dvs om en röst på de borgerliga är vad medlemmen själv menar är det bästa, så kan det ju inte vara bra för medlemmen att hans eller hennes fackliga företrädare arbetar politiskt EMOT medlemmens intressen.

Såvida man inte på allvar menar att den Socialdemokratiska politiken är bra för medlemmen oavsett vad medlemmen själv anser.


Bengt Silfverstrand: Självfallet inte och ingen har heller påstått detta. Men vad det här handlar om är betydelsen av att arbeta för mål som bara kan uppnås om man agerar gemensamt. Solidaritet är ett begrepp som du och många borgerliga tycks ha mycket dimmiga begrepp om. Även den borgerliga regeringen arbetar ju som ett kollektiv, där de ingående enheterna till och med tvingats ge upp hela sitt idéarv (centern) för att det hela ska kunna fungera.
vad en politiker från sossarna bör ställa för fråga var gång dom tar ett beslut är om det gynar arbetarna !Skulle det inte göra det ska man vara försiktig med att rösta genom det .Tyvärr är vårt parti fullt av akademiker som styr partiet i fel riktning ..


Bengt Silfverstrand: Ja, om inte arbetet för en generell välfärdspolitik med en stark a-kassa, sjukförsäkring m m är i arbetarnas intresse så har du nog kommit på kant med tillvaron.
Jag föreställer mig att stålverksarbetarna inte är odelat positiva till att offra kärnkraften för (mp)-samarbetet.


Bengt Silfverstrand: Så kan det kanske vara, men det får ju inte hindra ett ansvarskännande parti att ta hänsyn till kärnkraftens uppenbara hot och det orimliga i att satsa på en teknik vars avfallsprodukter inte kan oskadliggöras inom överskådlig tid och därför utgör en stor fara för både miljö och människor.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM