TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 


-Genom privatiseringarna görs gemensamma pengar till privata vinster. Det skriver Bengt Göransson under rubriken ”Förskingrarna” i senaste numret av ”Efter Arbetet” (nr. 25/2010).
Han tar som utgångspunkt att fyra chefer från stadsdelsförvaltningen i Bromma startat ett eget privat vårdbolag och raggar kunder bland invånare som redan har hjälp från kommunen.
”Dagens Nyheter har hämtat nyheten från Kommunalarbetaren. Nyhet? Vad trodde de skulle hända? Vem tror ni bildade Tågkompaniet? Ivriga entreprenörer som av monopolet SJ hindrats utveckla sin kreativa talang kanske? Inte alls – det var ett gäng SJ-direktörer som såg chansen att skapa privat förmögenhet med hjälp av förskingring av allmänna medel.”

 

Bengt Göransson konstaterar helt riktigt att det dramatiskt ökade utrymme som privata företag fått under senare år till alldeles övervägande delen skapats med hjälp av skattefinansiering.
”Vem avlönar jobbcoacherna? Vem ger bidrag till de privata städbolagen? Vem betalar de privata sjukhusen? Och vem står för vinstpengarna till de privata skolorna?”

 

Han noterar sedan att förskingringen av allmänna medel är ännu mera omfattande genom de enorma reklamsatsningar som de privata apoteksföretagen ägnar sig åt. Bara under årets fyra första månader har dessa satsat 110 miljoner kronor och frågar:
”Var det så regeringen hade tänkt sig. Få fart på ekonomin genom att hjälpa reklambranschen att ordna fler jobb och apoteken att kursa mera medicin med hjälp av skattepengar?

 

I samma nummer av tidningen får politiker från olika partier tycka till om vad de anser om vinstdrivande skolor.
Det enda glasklara svaret kommer från vänsterpartiets Rosanna Dinamarca som på frågan om skolor ska få drivas i vinstskapande syfte svarar att partiet är emot att skolor drivs i aktiebolagsform
. Ett sådant förbud finns redan i borgerligt styrda Danmark och socialdemokratiskt styrda Norge.

 

Socialdemokraterna svarar genom sin skolpolitiska talesperson Marie Granlund som säger att partiet inte vill förbjuda aktiebolag eller vinstutdelningar i skolan. ”Däremot vill vi att de pengar vi avsätter till barn och ungdom faktiskt går till dem." Svaret är inte helt kristallklart.
Varför inte svara rakt på sak och säga det som en förkrossande majoritet av svenska folket tycker nämligen att överskott som genereras med skattepengar ska återinvesteras i skolan och inte gå till utdelning till aktieägare och skolbolag som ägs av riskkapitalbolag. Marie Granlund svarar sedan på frågan om det är fel att riskkapitalbolag tjänar pengar på svenska skolor att detta inte är fel, men ett bekymmer.

 

Men snälla Marie, det är inte bara ett bekymmer, det är rent uppåt väggarna och här måste socialdemokraterna skärpa sig och återkomma med ett budskap som inte kan misstolkas av väljarna.

 

Vårt politiska budskap skulle ju bli tydligare, något som bl a Jan Andersson i ett förtjänstfullt inlägg häromdagen pläderade för.
Överskott i skattefinansierade verksamheter ska återinvesteras i verksamheten. Lyssna på Bengt Göransson och på den majoritet av svenska folket som i samstämmiga undersökningar svarat ja på den frågan.Har länge uppskattat det Bengt Göransson skriver.
Har letat efter "Förskingrarna" utan att hitta det.
En länk vore bra.


Bengt Silfverstrand: Länken är http://www.efterarbetet.se
Privatisering av skola och vård är förskingring av allmänna medel...

..detta allmänna medlet är i i synnerhet vid stor arbetslöshet, låga produktionsintäkter, inflation i landet -den svenska valutan !
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM