TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 


”Kärnkraften borde vänta till efter valet”, skriver ”oavhängigt borgerliga” Helsingborgs Dagblad – www.hd.se

 - i sin ledare dagen efter riksdagens både olycksaliga och djupt ansvarslösa beslut, som öppnar upp för nya svenska kärnkraftsreaktorer. Mest bedrövlig i sammanhanget är förstås centerns manipulerande i frågan. När ”miljöminister” Anders Carlgren förklarar att han fortfarande är kärnkraftskritiker men samtidigt vill förlänga kärnkraftens användning och till råga på allt kopplar ihop detta med ökade förutsättningar att storsatsa på förnybar energi, ja då handlar det om hyckleri i kubik och kvadrat.

 

”Alldeles oavsett vad man tycker i sakfrågan så är detta ett misstag av alliansen och ett uttryck för blockpolitikens avigsidor. Det hade varit bättre att vänta och ge väljarna möjlighet att ta ställning till energipolitiken. Nu ger man i stället de rödgröna chansen att tala om långsiktiga och hållbara lösningar”, skriver Ingrid Runsten i nämnda HD-ledare.

 

Just det och Tomas Eneroth, socialdemokraternas näringspolitiske talesman, gav i sitt tal en utmärkt illustration till skillnaden mellan kortsiktigt taktiserande à la b-alliansen och ett långsiktigt ansvar för Sverige genom att lova att det en rödgrön regering vid en valseger i höst kommer att bjuda in övriga partier till blocköverskridande överläggningar om energipolitiken.

 

”Beslutet att öppna för ny kärnkraft som idag (igår – min anm.) fattades av Sveriges riksdag är ett av de mest anmärkningsvärda energipolitiska beslut som tagits i vårt land. Det är ett beklämmande, beklagligt resultat eftersom Sverige har fantastiska förutsättningar för förnybar energi, båda naturligt och tekniskt. Med en knapp majoritet visar riksdagsledamöterna (läs de borgerliga – min anm.) att man varken tar kärnkraftens miljörisker på allvar eller litar på den enorma potentialen för svensk förnybar energi”, säger Greenpeace i en kommentar, och fortsätter:

 

”Centerpartiet, vars traditionellt kärnkraftskritiska ledamöter röstade ja för att man tror att det ändå inte byggs ny kärnkraft (!), ska samsas med Folkpartiet, som å sin sida gärna framhäver att detta bara är början – kärnkraft ska successivt utgöra en allt större del av energimixen, och taket på tio nya reaktorer får gärna tas bort. Två partier inom samma koalition har sålunda helt skilda uppfattningar om kärnkraftens framtida roll.” Ja så ser det ut den borgerliga alliansens narraktiga spel och trixande med en av våra allra viktigaste framtidsfrågor – en långsiktigt hållbar energipolitik.Vi måste ju ha kärnkraft för att trygga energiförsörjningen, om vi inte ska bygga ut vattenkraften ytterligare i den enda orörda älven som är kvar....om politiker kunde vara ärliga och säga som det är, vindkraften fungerar inte vid stark kyla - då den behövs som mest!

Får vi en vinter till, som i fjol, så kan vi räkna bort vindkraften, den funkar inte vid temperaturer runt -25...dels beroende på att det är näst intill vindstilla och att materialet i snurrorna inte tål kyla....eller det kanske ni inte visste om..?

Det är rena flummen och påstå att vinkraften kan ersätta ett kärnkraftverk på våra breddgrader, anser jag.
Bengt Silfverstrand: Nej, det måste vi inte alls. Avvecklingen av Barsebäcksverken visar att det är fullt möjligt att ersätta kärnkraft med andra och långsiktigt mera hållbara alternativ. En kombination av ytterligare viss vattenkraftsutbyggnad, bioenergi, vindkraft och bättre hushållning är fullt tillräckligt för att klara omställningen.

Sen är du riktigt ute på djup vatten. Ingen har påstått att vindkraft ska ersätta kärnkraften. Vindkraften är ett av flera förnybara energislag som kan ge viktiga bidrag till vår framtida energiförsörjning, bioenergi ett annat.
olle andersson

Men hur ofta är det -25 grader en hel vinter? Är nog rätt sällsynt med den kylan i södra Sverige . Och då går det köra vattenkraften hårdare. Och när vindsnurrorna går för fullt så kör du vattenkraften betydligt mindre Sverige . Och då går det köra vattenkraften hårdare. Och när vindsnurrorna går för fullt så kör du vattenkraften betydligt mindre.
Vad är det för fel med folkbildning om vindkraften?


Bengt Silfverstrand: Inget fel alls, så länge det rör sig om FOLKBILDNING.....
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM