TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Insändare i Helsingborgs Dagblad 2 juni 2010 - www.hd.seVem bryr sig om funktionshindrade och i vilken mån vårt samhälle är
tillgängligt för alla ?  Ja, att döma av den marsch för tillgänglighet som i lördags genomfördes på 31 orter i landet och bl a i Helsingborg så är frågan i högsta grad berättigad.
Men för att börja med det positiva. Mycket folk var i rörelse på stan och genomslaget blev därför ur den synvinkeln stort. Och manifestationens höjdpunkt var utan tvekan författaren och stå-upparen Jonas Helgessons lysande föreställning på Stortorget.

 

Mindre muntert var huliganfasoner i form av ett gäng ungdomar iklädda militär kamouflagemundering som sprutade vatten på marschdeltagare. Frågetecken måste sedan sättas till närvaron av politiker och kring de budskap som framfördes. Tre fanns på plats, varav två från samma parti (!!). Var fanns övriga partier? Nu blev det inga konkreta besked från de närvarande. Helsingborg ligger inte alls i framkant, som en av politikerna påstod. Det är bara att studera HSO:s tillgänglighetsgranskning, av vilken framgår att ingen NV-skånsk kommun har anledning att sträcka på sig som någon föregångare i fråga om att eliminera funktionshinder. I själva verket är det mesta ogjort när det gäller att nå upp till riksdagens mål om att enkelt avhjälpta hinder för tillgängligheten till lokaler, gator, parker, lekplatser etc. ska vara åtgärdade till årets slut.

 

Det är hög tid för en lag som gör otillgänglighet för personer med 
funktionsnedsättning till ett diskrimineringsbrott även i Sverige. En sådan lag har funnits i USA i 20 år (!) och i Norge i ett och ett halvt år.

 

Konkreta frågor till Helsingborgs och övriga NV-Skånes politiska
partíer.  Hur långt har arbetet med att undanröja enkelt avhjälpta funktionshinder avancerat i er kommun? Och vilka särskilda insatser görs för att riksdagens mål om att sådana hinder ska vara undanröjda till årets slut ska kunna uppnås?

 

Bengt Silfverstrand
Ordf. i DHR Höganäs
Styrelseledamot i DHR Skåne Läns distrikt
Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinderFörnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM