TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 


Har just läst den nyutkomna boken ”De omänskliga – Berättelser om politik” författad av Torbjörn Nilsson och utgiven på Weylers förlag. Den är ur många synpunkter en pärla, som varmt kan rekommenderas
till läsning även om den lyfter fram mycket av politikens mörka sidor.

 

Boken är indelad i tre kapitel. Det första: ”Spionen från folkpartiet – ett val”, handlar om folkpartiets dataintrång hos socialdemokratin inför valet 2006. Det andra – ”Ske din vilja – ett beslut” – om FRA-strulet, och det tredje – ”Vi bygger landet – ett parti”, om höger-vänsterstriderna inom det socialdemokratiska ungdomsförbundet – SSU. Det finns thrillerbetonade inslag i alla tre kapitlen.

 

Jag kommer att ägna tre blogginlägg åt boken. Börjar idag med de
folkpartistiska piruetterna.  Några citat torde vara tillräckliga för att varje alert läsare ska kunna dra sina egna slutsatser. Spänn fast säkerhetsbältena!

 

”Förbundsexpeditionen låg inklämd längst inne i ett hörn i folkpartiets kanslilokaler på Drottninggatan i Stockholm. De var en handfull anställda, arbetade långa dagar och umgicks privat. De brukade gå till Vasas på Norrtullgatan för att dricka öl. Vid sådana tillfällen kröp hemligheterna fram. Per Jodenius hade bara jobbat några veckor när han för första gången hörde berättelsen om Ali Esbati och Johan Ingerö. Historien var anledningen till att Johan Ingerö, anställd på Stockholmsdistriktets kansli, stod högt i kurs den här våren.”
--------

 

”Johan Ingerö hade varit medlem i folkpartiet sedan valet 1998. Han hade då bestämt sig för att inte bara lägga en valsedel utan också bli medlem i det parti han till slut röstade på. Det blev folkpartiet, och redan genom det beslutet visade han en önskan om att gå mot strömmen. Folkpartiet slogs mot fyraprocentsspärren vid den här tiden och var utrotningshotat.”
Johan Ingerö utmärkte sig genom sin bakgrund. Han hade vuxit upp i en hyresrätt i Stockholms södra betongförorter med en ensamstående mamma. Han bar långt hår och hade ring i näsan och kunde allt om skev trash metal från 1985. För honom var det en kulturchock att träffa de välartade ungliberalerna. Han tyckte de var mesar och höll sig borta från ungdomsförbundet. Men när han 2001 valdes in i partidistriktets styrelse öppnade sig dörrar till en högre nivå i ungdomsförbundet och inför valet 2002 anställdes han på Stockholmsdistriktets kansli.”
----
”Språktestet gav folkpartiet ett enormt självförtroende. Johan Ingerö jobbade åtta veckor i streck och sov bara fyra timmar per natt. Det var den häftigaste kick han upplevt, den kampanjen, ingenting var omöjligt. När upplevelsen lagt sig hade partiet nya mandat, nya pengar och en ny berättelse om sig självt.
Alla insåg att det inte var några större förändringar i sakpolitiken som låg bakom framgången och därför kom man till slutsatsen att det handlade om hur man sålt in politiken.”
-----
”Efter en tid började den unge mannen – med användarnamnet ”pissliberalen” kopiera filter från forumet (vänsterpartiets ungdomsförbunds – min anm.), en massa filer och sedan mejlade man alltihop till Tobias Holdstock, en ung folkpartist som just då bodde i Göteborg. Eftersom materialet var så omfattande och eftersom Holdstock bara hade en bärbar dator utan skrivare skickade Holdstock i sin tur vidare mejlet till Johan Ingerö."

 

Och där på ungdomsförbundets stockholmskansli hade Ingerö skrivit ut dokumenten, många hundra sidor, och lagt ut alla papper på golvet och letat efter något som vänstern ville dölja och i röran hade han hittat diskussionen om sexkartan. Han hade känt sig lycklig, Sen hade han ringt till Hans Österman på Aftonbladet. Så hade det gått till.”
-----

 

”Som Johan Ingerö själv en gång uttryckte det: -Om tidigare generationer unga folkpartister haft John F. Kennedy eller Ronald Reagan som idoler, så var deras generations förebild Karl Rove, den ökände rådgivaren bakom George W. Bush.”
-----
”Folkpartiet och dess ungdomsförbund gjorde sig kända för att vara hala. Man kunde inte lita på dem.”
--------
”Johan Ingerö fick sparken från sitt jobb på folkpartiet, men erbjöds snabbt hjälp av Johan Jacobsson (folkpartiets partisekreterare, som också han fick sparken sedan dataintrånget avslöjats – min anm.), som lvoade att snacka med sina vänner i PR-branschen.”

 

Och på den vägen är det. Om någon tidigare svävat i tvivelsmål tjänar de hör citaten sannolikt det ändamålet att många nu kommer till klarhet över varför Johan Ingerö, Per Lundqvist, Ola Berg, Henrik Vallgren m fl är så vrålkåta på att ständigt synas på socialdemokratiska bloggar…..En av den där bokens många brister är just att den inte nämner de ideologiska intressen hos de namngivna. Detta gäller för övrigt även i hög grad SSU-kapitlet. Det är detta intresse (samt en viss förkärlek för lyteskomik) som föranleder åtminstone mig att frekventera denna sajt, vars existens tjänstemännen på det socialdemokratiska partihögkvarteret sällan eller aldrig medger.

Sedan förstår jag inte din slutsats. Är det din ärliga mening att vi håller till här för att avslöja socialdemokratiska hemligheter? Det torde isf vara något av ett långskott...


Bengt Silfverstrand: Ja, när man blir så hudflängd som Johan Ingerö i nämnda bok, då är det förstås lätt att ta till gammal beprövad rönnbärsfilosofi. Och det är väl ändå inte fel att du blev fockad från folkpartiet.

En mycket klar slutsats man under alla förhållanden kan dra är att ditt politikerförakt i mycket emanerar från att du inte fick som du ville i folkpartiet.

Men nu är det ju faktiskt så att laget är större än jaget också i politiken. Dessbättre! Vad tjänstemännen på s-högkvarteret har med denna sajt att göra förstår jag inte.

Nej. självfallet inbillar jag mig inte att ert ihärdiga bloggande här går ut på att avslöja hemligheter. Däremot tycks intresset av någon anledning vara särskilt stort för vissa s-bloggar och då bl a denna.

Trots allt - tack för det!
Att Johan skulle hållit sig borta från ungdomsförbundet är en nyhet för mig. Då jag var aktiv i luf var han på Stockholmsexpeditionen mest hela tiden.
Du ser det inte som ett problem att grunda dina slutsatser på en så faktamässigt grumlig bok?


Bengt Silfverstrand: Var och när Ingerö var borta från folkpartistiska arenor undandrar sig min bedömning. Men det är under alla förhållanden korrekt att han nu är persona non grata i partiet.
Synas och synas... En blogg med öppet kommentarsfält är ju en debattarena. Vill man inte att ens åsikter ska bemötas är det ju enkelt att stänga av möjligheten att kommentera.

Det är ju dessutom lika öppet åt andra hållet: min blogg Apelsineld står vidöppen för var och en som inte håller med mig och som är villig att bemöta mina argument.

Jag kommenterar här av samma skäl som jag kommenterar överallt annars (både hos ideologiska fränder och motståndare): det är när idéer och sakargument bryts mot varandra som god politik uppstår.

Genom att pröva mina sakargument emot andra sakargument har jag själv rört mig från vänster emot liberalismen. Men inget hindrar mig från att röra mig mot (S). Det enda som krävs är bra sakargument. Sådana kommer fram i debatter, och bloggarkommentarer är bra på sådant.


Bengt Silfverstrand: Jag har aldrig sagt att du inte skulle vara välkommen här. Jag har bara noterat att det på sina nyliberala håll finns ett inte så litet maniskt intresse för vissa s-bloggar, och då bl a denna.

Öppenhet på denna blogg kommer att bestå.
Ett stort tack för omnämnandet! Även om jag inte lyckats med mitt uppsåt nedan har jag i alla fall lämnat någon form av spår.

I grunden är jag ute efter att förstå mig på socialdemokratin. Mina personliga erfarenheter av vänstern har inte varit direkt positiva: det var t.ex. lärarinnan i samhällskunskap som ville lära klassen att Jesus var kommunist och som satte lägre betyg på mig (som gick till angrepp mot tesen med "du skall icke döda") än på elever med sämre resultat på proven. Sedan var det facket på Å&R i Lund som hotade strejka tills företaget sade upp mig om jag inte gick med i facket och i strid med min politiska övertygelse bidrog med pengar till socialdemokratin.

Metoden har varit att kritisera förenklingar i hopp om att finna någon form av substans i svaren. Resultatet har i mycket varit en besvikelse men jag kan konstatera att det finns kunniga och eftertänksamma personer som t.ex. Stig-Björn Ljunggren vars alster ofta är ett nöje att läsa.


Bengt Silfverstrand: De erfarenheter som du säger bygger din uppfattning om vänstern på måste väl ändå vara så udda att även en mot socialdemokratisk hatiskt inställd men normalbegåvad person borde avfärda dem som nonsens.

Likaså bygger dina erfarenheter på extremer och ingenting som är typiskt för svensk fackföreningsrörelse, som vi har att tacka för den i internationella sammanhang närmast unika stabilitet som råder på den svenska arbetsmarknaden.

Vad slutligen gäller förenklingar så är uppfattningen av vad som är förenklingar ofta subjektiva. Och din ihärdighet när det gäller att blogga här ger ändå en viss förhoppning om att du är ute i ett någorlunda seriöst syfte.

Annars kan man ändå inte underlåta att konstatera: "Den kulan visste var den tog..."
Nu har ju Alliansregeringen laglig rätt att snoka igenom all datatrafik inom oppositionen med hjälp av FRA-lagen. "Watergate-skandalen" med laga stöd. Varför var det annars så rackans bråttom att få ner kablarna och få igång hela FRA avlyssningen så fort de tillträdde?

Jag är ganska övertygad om att de redan har saker på lager, som de kommer att släppa lagom innan valet.

Allt enligt Karl Rove's egna metoder, fast med laglig rätt.


Bengt Silfverstrand: Ja, och de som gapade högst de böjde sig under tårdrypande tirader i riksdagens talarstol och röstade med alliansregeringens överhetsgranskningslag. Stollen Federley (c) bland andra.
Det var väl ni liberaler som blev ertappade med att hacka er in på SAP-net? Snacka om handen i kak-bruken där.

Men ni har gjort er läxa denna gång och fått ert beteende att bli lagligt.


Nya kommentarer kan ej göras för detta blogginlägg!Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM