TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 


I ett inlägg betitlat ”Vi rödgröna måste skärpa oss”, kräver Jan Andersson att det nu är hög tid för den rödgröna oppositionen att presentera tydliga alternativ till den borgerliga politiken. Som utgångspunkt tar han bl a den borgerliga alliansregeringens nu nästan dagligen förekommande utspel i olika frågor.

http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1755&blogg=40949

Jag delar Jan Anderssons grundläggande inställning att oppositionen i god tid före valet måste kunna presentera tydliga och för medborgarna gripbara alternativ till den borgerliga politiken. Däremot delar jag inte det jag uppfattar som oro från Jans sida för att detta inte redan skett. Det länder snarare de rödgröna till heder att man inte varje gång Reinfeldt och hans borgerliga småsyskon framträtt i rutan med mer eller mindre rundhänta löften åt olika håll dyker upp som gubbar och gummor och lådan och bjuder över.

 

Lotta Hördin skriver klokt på ledarplats i HD den 1 april om denna politikers benägenhet att överösa menigheten med miljardgåvor till kreti och pleti. Lägg därtill att b-regeringen haft fräckheten att som nyheter presentera infrastruktursatsningar som redan tidigare beslutats, t ex Citytunneln som snart är färdigbyggd och ska tas i bruk inom kort. ”Det är rena julaftonstämningen i politiken, fastän det nu är påsk Men märk väl det är valår. Alla ska få något, resonerar alliansen. Samma linje är oppositionen inne på. Men politikerna riskerar att bita sig själva i svansen när de fokuserar alltför mycket summor i stället för ideologi. Plånboksfrågor är viktiga. Men siffrorna som levereras på det här viset är svårbedömda. Och riskerar att skymma den allra viktigaste frågan; vilket samhälle ska vi ha?”

 

Just precis, vilket samhälle i kontrast till borgerligheten vill socialdemokratin bygga tillsammans med miljöpartiet och vänsterpartiet? Trots högkonjunktur fortsätter de ekonomiska klyftorna att öka. De allra rikaste blir ännu rikare och de hyfsat välbeställda blir ännu mer välbeställda. Inte på mycket länge har det varit ett sådant guldläge för en politisk offensiv – för visst måste oppositionen nu gå till bred politisk offensiv – som sätter kampen mot orättvisor och ojämlikhet i högsätet. I ojämlika samhällen mår både fattiga och rika sämre, som Richard Wilkinson och Kate Picket med ett massivt vetenskapligt underlag påvisar i sin bok ”Jämlikhetsanden”

 

Om någon vecka lägger b-regeringen fram sin vårproposition och då är det dags för de rödgröna att presentera sitt alternativ som också måste vara en första plattform för vad som blir regeringspolitik om de rödgröna vinner valet. En rödgrön politisk offensiv är varmt välkommen. Men låt den inte bara handla om att strö miljardbelopp till höger och vänster utan också om vilket samhälle en rödgrön regering vill forma och som medborgare/väljare uppfattar som ett klart och tydligt alternativ till den nu sittande regeringens politik för ökad ojämlikhet.Intressant läsning
"Trots högkonjunktur fortsätter de ekonomiska klyftorna att öka". Är det tänkt att man ska ta inlägget på allvar?


Bengt Silfverstrand: Självfallet, och du kan väl knappast vara ovetande om att landet har en borgerlig regering som tycker att det är helt i sin ordning med klyftor och som när det t ex gäller skillnder i beskattning mellan löntagare och pensionärer i de yttersta av dessa dagar meddelat att ´skillnaderna ska bestå.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM