TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 


Justitieminister Beatrice Asks försök att släta över sitt formidabla klavertramp är ett spel för gallerierna. Formuleringarna om att delge misstänkta sexköpare i grälla kuvert må ha varit justitieministerns egna. Men man behöver inte vara proffspolitiker för att begripa att själva tanken att ställa ut misstänkta sexköpare diskuterats i en vidare politikerkrets. Mot bakgrund av främst moderaternas populism i rättsfrågor kan man på goda grunder utgå från att Asks utspel, låt vara ovanligt klumpigt formulerat, varit känt av statsministern.

 

Krav på Beatrice Asks avgång ur regeringen har ställts av bl a hennes socialdemokartiske företrädare på posten Tomas Bodström och bloggaren och chefredaktören på den nyliberala tiskriften ”NEO” – Johan Ingarö. Sådana krav är förstås meningslösa. Och som sagt frågan om vad Fredrik Reinfeldt visste om hennes utspel borde i så fall granskas närmare innan bilan faller för Bettan.
Beatrice Asks avgång ur regeringen kan därför med förtroende överlämnas åt väljarna.Jag tror inte att Reinfeldt kände till det i förväg. Däremot kan man säga att det är statsministerns fel på så sätt att han ens satt en person utan utbildning i juridik på justitieministerposten. Å andra sidan är socialdemokraterna inte bättre på att placera rätt person på rätt post efter kompetens.


Bengt Silfverstrand: Tro ska man göra i kyrkan. I själva sakfrågan d v s att skärpa kontrollen över medborgarna så råder sannolikt inga delade meningar mellan boss Reinfeldt och hans lakej Beatrice Ask. Sannolikheten för att utspel av den här digniteten inte skulle ha varit i säck innan det kom i påse är synnerligen liten. En försöksballong var det med största sannolikhet fråga om. Problemet för regeringen var bara att Beatrice Ask slirade på formuleringarna.

Sen är det nys att påstå att en justitieminister måste vara jurist. I konsekvens med detta nattståndna resonemang så skulle ju regeringen ersättas med en s k expertregering. Spåren efter sådana regeringar förskräcker!

Socialdemokraterna är trots allt åtminstone snäppet bättre på att utse rätt personer på rätt post. Och vad gäller just justitieministerposten så leder (s) med hästlängder.
Hela politiska systemet bör ändras.
Ny struktur , Nya ideal,Nya mål. Nytänkande och posetivt tänkande, Nytt sätt att styra, ny teknologi, kommer att ge en ny syn på vad vinst är.


Bengt Silfverstrand: Så allmänt snack kan nog vem som helst instämma i . Men detta har inte med denna sakfråga att göra.
Sådana krav är ingalunda meningslösa om man använder dem sparsamt. Jag skulle aldrig kräva någons avgång på grund av rena åsikter, men i fallet Ask handlade det ju om att hon ville riva ned grunden för västerländsk rättsuppfattning, nämligen att man är oskyldig tills motsatsen bevisats (inför domstol, är det väl bäst att tillägga dessa dagar.)

Om kraven framförs med sparsamhet och endast när de är påkallade leder de till att debatten tar fart.

(Sedan kan jag tillägga att jag heter Ingerö. Ingarö är en förvisso mycket trevlig plats Stockholms skärgård. Men jag tackar givetvis för omnämnandet.)


Bengt Silfverstrand: Men det är ju just inflationen i avgångskrav som det finns anledning att reagera mot. Och i fallet Ask är det fel att skjuta på budbäraren. Det är den borgerliga regeringen med statsministern i spetsen som är ansvarig för att debatten om rättsfrågor tagit sig rent populistiska proportioner.

Förlåt om jag stavat ditt namn fel. Men det är inte lätt att hålla reda på alla "svenssöner" som känner behov av namnbyte.
Jag är heller inte chefredaktör för Neo utan en helt vanlig redaktör. Chefredaktören är en utmärkt person vid namn Paulina Neuding. Så, slut på rättelserna.

(Bodström stavar sitt förnamn med "Th". Okej, nu är det VERKLIGEN slut på rättelserna.)


Bengt Silfverstrand: Tack för uppmärksamheten. Men det var faktiskt Aftonbladet som utnämnde dig till chefredaktör för NEO. Även Thomas (Bodström) ska stavas rätt i fortsättningen.
varför ska inte offentliga personer kunna vara mänskliga. Ett klumpigt ogenomtänkt uttalande kan inte vara lika illa som ett dåligt beslut. Kan allmänheten vara mer tolerant så kanske vi haft mer mänsklig politik överlag där åratal av överläggningar varit onödiga. Sådana uttalanden kan tolkas som en antydan att kommunikationen behöver öppnas upp. Tomas Bodström reagerade med förnuftigt mänskligt svar som borde kunna finnas på allas läppar. Denna sortens stelgrå mekaniska svansföring för inget gott med sig, vi behöver öppna dialoger. Tankarna behöver luftas för att kunna formas till begrepp mening och sammanhang. Uttalandet var inte av god karaktär men Beatrice trampade även med mod i pölar alla andra stålsätter sig för att gå i. Det var dumdristigt måhända men även modigt att våga uttrycka mer känslomässig tanke.


Bengt Silfverstrand: Ja, vi behöver öppna dialoger men mindre av populistiska utspel bara ägnade att utveckla Storebrorssamhället.
Utgå från saker utan ordentliga bevis får man också göra i kyrkan. Och tror gör du så gärna att Ingerös namn beror på att någon tröttnade på att heta Svensson eller dylikt, utan att ha en aning.
Jag påstod inte att justitieministern måste vara jurist, jag påpekad enbart att det är en närmast nödvändig fördel om ministern i fråga åtminstone har läst någon form av juridik. Trots allt måste våra folkvalda kunna lite mer om det de håller på med för att göra vad de är satta till. Annars kunde vi lika gärna avveckla regeringen och införa direktdemokrati i varenda fråga.


Bengt Silfverstrand: Är det verkligen någon vid sunda vätskor som tror att ett så erfaret statsråd som Beatrice Ask gör utspel typ ställ ut sexköpare utan att ha talat med sin chef om detta? Med min långa erfarenhet av riksdagsarbete så inbillar jag mig inte att detta var en stundens ingivelse.
...måste våra folkvalda kunna lite mer än gemene man om det de håller på med, ska det vara.
Här har verkligen inte skett några namnbyten. Ingerö är ett namn som min norska släkt (på mödernet) har burit i generationer. Det är dessutom ett inte alltför ovanligt namn i Norge (eller, av någon anledning, i Finland) även om de svenska ingeröarna kan räknas på den ena handens fingrar.

Så det så, herr Silfverstrand.

(Sedan har Aftonbladet aldrig hävdat att jag är chefredaktör, som synes i artikeln: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6830280.ab
Men det spelar egentligen inte någon större roll i denna diskussion.)

Sedan undrar jag på vilket sätt Reinfeldt är ansvarig för att rättsdebatten tagit "populistiska proportioner" eller varför han skulle vara ansvarig för att Ask säger genomkorkade saker. Han är däremot ansvarig för att hon trots sin olämplighet får sitta kvar, men det är en annan sak.


Bengt Silfverstrand: Gott och väl. Nu måste väl ändå en van läsare av skrifter av olika slag kunna begripa att jag uttryckte mig symboliskt.

Förlåt sedan att jag "befordrade" dig till chefredaktör. Jag lovar i fortsättningen att aldrig ge dig högre status än vad du i verkligheten har.

Jo, Fredrik Reinfeldt har i hög grad ansvaret för att rättsdebatten tagit sig rent populistiska proportioner. Du kan väl ändå som tidningsredaktör inte vara okunnig om att det är från de moderata källarvalven som alla tankar om hårdare tag emanerar.

Sen kan man ju konstatera att borgerliga försvardadvokater inte har det lätt när någon i regeringen gör bort sig. Man väljer den svagaste länken och låter bossen själv gå fri från all kritisk granskning.

Så gjorde inte liberalerna förr i tiden men de har ju efter hand blivit lydiga redskap i (m)aktens händer.
-Utfluget ord kan icke tagas i vingen (M. Luther)


Bengt Silfverstrand: Det har du rätt i. Det var omöjligt för Ask att göra sitt klavertramp ogjort. Trots tappra försök och en pinsam räddningsaktion från chef Fredrik Reinfeldts sida.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM