TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 


Privata företag säljer hörapparater till gamla människor i Stockholm för 25.000 till 30.000 kronor. Kostnaden för samma hörapparat är 600 kronor i landstinget. Förtvivlade och upprörda människor har framfört sina klagomål till den landstingsdrivna hörselvården.

 

Privata företag som säljer hörapparater har växt upp som svampar ur jorden under de senaste åren. Bilden är i stort sett densamma över hela landet, även om jag ännu inte hört eller sett liknande privat lurendrejerigeschäft på andra håll i landet som vad som nu rapporteras från Stockholmshorisont.

 

Människor blir lurade på pengar och särskilt illa är det förstås när detta drabbar funktionshindrade och pensionärer. Jag har aldrig varit med om en sådan girighet och grymhet”, säger en erfaren audionom som nu arbetar på ett privat hörselföretag i ett brev till Dagens Nyheter. ”Vi fick direktiv om att sälja hörapparater för tusentals kronor till de gamla som väljer valfritt sortiment. Vi säljer utan att informera om att de kan få en likvärdig apparat via landstinget för bara 600 kronor.”

 

Så kan det gå när valfriheten lämnas utan någon som helst kontroll från samhällets sida. Det är förvisso sant att de privata företag som nu gett sig in i branschen kortat köerna. Men priset för denna valfrihet är som synes högt. Ökad tillgänglighet ja, men inte till vilket pris som helst. Det ska inte gå att köpa sig förbi köer på områden där tillgången till hjälpmedel måste betraktas som en social rättighet. Och en sådan rättighet är onekligen tillgången till en hörapparat till rimlig kostnad.Du menar alltså att folk är så desperata efter att ha suttit fast i köer i den offentliga vården att de är villiga att betala 50(!!!) gånger mer för att få den hjälp de behöver?

Spontant tycker jag att problemet ligger i att dessa uppenbart desperata människor inte får den hjälp de behöver, men det kanske är fel fokus?


Bengt Silfverstrand: Jag menar inte mer än vad som står i DN. Förtvivlade och upprörda gamla med begränsad ekonomi vänder sig till landstinget efter att ha fått besked om att privata audionomer tar ut dessa hutlösa priser. Till och med audionomer verksamma hos de privata entreprenörerna reagerar.
Dessa hyperbilliga hörapparater låter som en sensation! Jag förstår inte hur de privata profitörerna kan finnas kvar på marknaden när landstinget kan erbjuda en likvärdig vara till en femtiondel av priset.

Landstinget måste börja erbjuda dessa på bred front!


Bengt Silfverstrand: Sensation eller inte. Fakta sparkar. Det är bara att vända sig till landstinget i Stockholms län för att få mina uppgifter bekräftade.

Kontakta också gärna de privata svindlarna och be dem förklara sig.
Betalar Landstinget 600 kr per inköpt apparat?

Eller är det Landstinget som betalar pengarna över den faktiska kostnaden för apparaten? Det verkar väldigt lite med 600 kr för en ganska tekniskt avancerad sak som de moderna är? Även inprovning av en hörapparat måste kosta mycket pengar.

Men 25 - 30 tusen verkar vara mycket?


Bengt Silfverstrand: Vad landstinget betalar förmedlar inte historien. Fakta i målet är emellertid att de lånar ut hörapparater till ett pris av 600 kr.

Läs DN så får du mina uppgifterna om de privata svindlarna i branschen bekräftade.
Landstinget har anskaffat och provat in mina två hörapparater. Prisläget lär vara 7.500:- per "öra".
Det som förvånade mig var att servicen är god och inte kostar skjortan. ¨Landstingen har inte tagit ut årskostnad för att få "låna" hjälpmedlet.
Men avskrivning sker på sex-sju år - man räknar nämligen på värdeminskningen om Du tappar en och inte kan lämna den åter.

Alltså kostar hörapparterna 15.000:- + inprovning och service. En riksdagsman får väl se till att vara orienterad i ärendet. I Riksdagen hör ju många aktörer illa med eller utan hörapparat.


Bengt Silfverstrand: Den fd riksdagsman, det här är fråga om, alltså undertecknad, är mycket väl orienterad i ärendet. Vad han här beskrivit är en konkret situation i Stockholm, väl beskriven i Dagens Nyheter fredagen den 19 mars under rubriken: "Privat hörselhjälp kan blir dyr affär."

Det är bara att läsa innantill för att komma till insikt.
Visst är det härligt att läsa att folk propagerar för att verkligen få betala mer för en produkt?

"Hmm jag kan få den för 600 kr, eller för 30.000 kr...hmm jag väljer nog den för 30.000kr. Därtill anser jag att det är förkastligt om någon annan kan få den för 600kr."


Bengt Silfverstrand: Ironin är festlig om än något subtil.
Landstinget upphandlar hörapparater från hörapparatleverantörerna, som i sin tur pressas enormt hårt i sin prissättning. Att överleva eller försvinna från den svenska marknaden, är den faktiska verkligheten för alla leverantörer av hörselhjälpmedel. I upphandlingarna "garanteras" leverantörerna en viss volym och därför kan priserna sättas därefter. De privata firmorna inhandlar enstaka hörapparater till ett mycket högre pris och måste därför ta ut ett högre pris av sina kunder. Dessutom ska löner, lokalhyra, arbetet som läggs ned betalas ut och det läggs naturligtvis på det redan högre priset.
Landstingets audionomer, lokaler samt det arbete de utför betalas av oss skattebetalare.


Bengt Silfverstrand: Detta känner jag förstås väl till. Men det motiverar inte på något sätt att privata företag tar ut 25.000-30.000 kronor för en social rättighet.
Efter de uppgifter som framkommit i denna blogg så kanske priset inte är så "svindyrt" som Bengt S skriver?

En privat aktör kan aldrig konkurrera med de priser som en som köper upp kanske flera tusen apparater.
Sen är det också som Anna Svensson skriver mycket som en privat får betala mer för.

I slutänden kanske priset är det samma som den privata aktörens? Det är lätt att glömma att det lägre priset är betalt från oss skattebetalare.

Att skriva lurendrejeri är väl att ta i. Kanske det vore bättre att ta reda på fakta om vad det slutliga priset är för Landstinget.


Bengt Silfverstrand: Jo, priset är precis så svindyrt som det låter. Om du inte fattar galoppen så kan jag ge dig telefonnumret till ett stort antal pensinärer som skulle ge dig samtalsmässig sysselsättning för resten av ditt liv.
Kostnaden ligger på 10000-12000:-/ hörselrehabilitering inom landstinget som betalas av skattepengarna.
Brukaren lånar hörapparaterna och betala endast en egenavgift på 500-600:-/ förskriven apparat.
Landstinget köper in hörapparaterna för 3000:-/st i medelpris enligt upphandlade avtal.

I kostnaden av hörselrehabilitering ingår vård av audionom, tekniker, ototekniker, ingengör, hörselpedagog, psykolog, kurator till de som behöver det samt lokaler och teknisk utrustning.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM