TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 


Det fusk med köpta röster som nu avslöjats inom moderaterna borde inte förvåna någon som har den minsta hum om vad tilltagande personfixering kan få för konsekvenser. Jag vill inte påstå att det ännu finns någon omfattande kultur som ägnar sig åt sådant som moderaterna i Stockholm med omnejd. Hur pass omfattande dylikt röstköp är har jag ingen aning om. Däremot känner jag till metoder som har viss anknytning till m-metoderna. I min närmiljö ägnar sig en så t ex en person i ledande politisk ställning inom ett visst parti åt att telefonledes och i personliga samtal värva medlemmar till partiets kommunvalslista. Flera är så nödbedda att de före nomineringsmötena hoppar av, en gör det på själva nomineringsmötet.

 

Som ett led i arbetet med att säkra en fortsättning åt sig själv på framträdande plats i kommunvalet inkallar personen ifråga folk, som aldrig tidigare bevistat ett politiskt möte och pepprar dem med information som dels framhäver betydelsen av honom själv men i minst lika hög grad smutskastar partivänner, som inte tycker som honom själv. Jag har dokumentation på vad jag nu säger, men eftersom personer som inte delar ”hövdingens” uppfattning sparkas ut ur gemenskapen och utsätts för något som bäst kan karakteriseras som vuxenmobbing, så håller jag inne med alla namn.

 

Förfaringssättet är uppenbarligen inte helt unikt, men inte desto mindre förkastligt. Ju mer framträdande personvalsinslagen blir i fortsättningen, desto mer kommer naturligtvis självhävdelsen och egot hos många kandidater att framhävas.
Att som statsvetaren Tommy Möller tvärtom hävda att ökat personvalsinslag skulle stävja fusket är inte bara naivt, det saknar all trovärdighet.
Möller pekar på att med personval följer möjligheten att även de som placerats långt ner på listorna kan blir valda genom många personkryss. Förvisso föreligger sådana möjligheter men de bygger i hög grad på vilka ekonomiska resurser personerna ifråga kan sätta in i sin kampanj.

 

Slutsatsen är given.

Redan ursprungligen väl bemedlade resp. de som genom sponsorer lyckats berika sig har betydligt större chanser att ta sig in i beslutande politiska församlingar, än de som blott har sin politiska och sociala kompetens – utan penningpung – att förlita sig på.
Slutsats: Mer personval = mer fusk och krämarpolitik.Så detta är ett nytt fenomen? Min aktiva del i politiken slutade precis på detta sätt. Då inom ungdomspolitiken där jag först beskådat vad jag betraktar som valfusk (valberedningen föreslog sig själv till styrelse, räknade rösterna själv och doppade röstsedlarna i bläck när majoriteten begärde kontrollräkning), sedan en andra gång samma år där föreningen i fråga plötsligt fått massor av nya medlemmar. Jag drog slutsatsen att jag inte passar inom politiken.

Jag tycker att det är strålande att detta upptäcks och städas ut.


Bengt Silfverstrand: Nej, det är förvisso inget nytt fenomen. Men det finns anledning att reagera när ojusta medel används för att ta sig fram i politiken.
Om nu Fredrik Reinfeldt är konsekvent så bestraffar han alla moderater på listorna för valet. för så har han ju behandlat sjuka och arbetslösa. Bestraffat dom kollektivt för att någon har fuskat.


Bengt Silfverstrand: Instämmer, men då lär han ha att ta itu med något som sannolikt är ett hästarbete, och som riskerar att starkt hämma hans resor runt om i landet. De besök bland vanligt folk som slås upp i media precis som det vore något sensationellt och nytt.

Inom socialdemokratin har möten med människor alltid varit vårt grundkoncept. När Reinfeldt ger sig ut på "luffen, då slås det upp som en nyhet och får maximalt mediautrymme.
Har inget mer att tillägga, bra post.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM