TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 


Det är svårt att hitta några tydliga skillnader mellan regering och ledande o
oppositionsparti.  Detta är i sammanfattning det vanligaste mediala slutsatsen efter Mona Sahlins och Fredrik Reinfeldts sammandrabbningar under den s k superveckan.
Nu delar jag personligen inte helt det omdömet. Min uppfattning är att Mona Sahlin gjorde utomordentligt väl ifrån sig i riksdagsdebatt, Agendadebatt såväl som i radions P1-debatt och lyckades klargöra en del uppenbara skillnader.

 

Dock måste jag erkänna att det fortfarande är svårt att hitta det klara budskap som ger väljarna tillräcklig vägledning i sökandet efter varför man ska rösta på det ena eller andra alternativet.
Socialdemokratins klassiska och i flera val vägvinnande kamp för ökad jämlikhet har inför årets val alla möjligheter att bli en vinnare igen, om partiet bestämmer sig för detta och vågar löpa linan ut.

 

Ett utomordentligt underlag för en sådan kampanj finner man i den av SSU:s Tvärdrag lanserade boken ”The Spirit Level” – skriven av de brittiska författarna Richard Wilkinson och Kate Picket. Boken finns nu på svenska med titeln ”Jämlikhetsanden” i översättning av Lars Ohlsson och utgiven av Karneval. Boken rescenserades i går i Aftonbladet av Dan Josefsson. www.aftonbladet.se

 Bokens solklara och vetenskapligt väl belagda slutsats är att ekonomisk ojämlikhet skapar medicinska och sociala problem – för alla. Såväl bland ekonomer av facket som bland politiker har den gängse uppfattningen varit att höjd BNP – d v s tillväxt i vid bemärkelse -  är lösningen på samhällets grundläggande problem. Men Wilkinson och Picket visar i sina synnerligen omfattande och djupgående studier att tillväxt inte har någon lindrande effekt på jämlikhetsproblemen överhuvudtaget. Ett sådant samband finns visserligen fortfarande kvar i fattigare länder menar man förvisso. Men för världens 20 rikaste länder gäller att ju mer ojämlikt landet är, desto större är problemen, oavsett hur hög landets BNP är. Enda sättet att få ett rikt land att fungera bättre är att aktivt öka den ekonomiska jämlikheten.

 

Om den rika världens politiker verkligen vill skapa en bättre framtid finns det bara en sak att göra: MINSKA INKOMSTSKILLNADERNA!
Jag har just beställt den svenska upplagan från förlaget. Och det finns när jag gått igenom hela materialet säkert anledning att återkomma till denna bok, som på ett synnerligen stort och gediget vetenskapligt underlag tar loven av den nyliberala myt som tyvärr smittat av sig också på industrivärldens vänsterpartier, nämligen att tillväxt är det allena saliggörandet medlet för att öka rättvisan och minska orättvisorna i samhället.

 

Och en nåd att stilla bedja om vore förstås att när det nu föreligger ett tungt underlag för en jämlikhetsdebatt som kan bli riktigt spännande och vägvinnande för den politiska vänstern, flera bloggare och debattörer är beredda att ägna lite mer tid åt denna diskussion i stället för att dag efter dag älta opinionsundersökningar och recensera partiledardebatter.Förespråkar du att alla skall ha lika lön, pension, sjukbidrag, arbetslöshetsbidrag, studiebidrag, ex 25000 kr/mån lika för alla oavsett arbete eller inte arbete eller kapitalinkomst?

Det vore ju verkligen jämlikt måste jag säga. Fast alla förmögenheter måste väl också konfiskeras och fördelas exakt lika.

Ett intressant nationalekonomiskt expriment som aldrig prövats tidigare, inte ens kommunisterna hade lika lön, där hade partifolk och byråkrater mycket högre inkomster än arbetarna.

I så fall vill jag vara arbetslös och överlämnar gärna mitt jobb till den som vill ha det. Jag är med.
Bengt Silfverstrand: Nej, självfallet inte. Endast någon med syn och omdöme som en blind höna kan dra någon sådan slutsats av mitt inlägg. Jag nöjer mig med att dra samma slutsats som författarna till den bok jag hänvisar till. Nämligen att ökad jämlikhet är den mest framkomliga vägen till bättre samhällsbalans och solidaritet mellan olika folkgrupper.
Jag överlämnar också med varm hand mitt arbete till någon annan och ställer mig i detta jämlika soppkök om vi talar om 25000:- i månaden. Tack på förhand.Bengt Silfverstrand: Eftersom du är ute på lika djupt vatten som din namne, kan jag bara ge dig tipset att läsa "Jämlikhetsanden" och komma igen i debatten när du förkovrat dig.
Hur vill du som socialdemokrat att jämlikheten skall se ut rent konkret?

Om du nu inte säger att alla skall ha lika lön, bidrag, pension ex 25 000 kr/mån hur stor skillnad vill du då att det skall vara?

Vem skall i så fall bestämma lönernas jämlika storlek?

Detta är väl i alla fall rimliga frågor att ställa?

Tacksam för konkreta svar.
Bengt Silfverstrand: Jag har inte ens med en stavelse antytt att jämlikhet är lika med samma lön. Det här inlägget handlade om ökad jämlikhet i förhållande till ett nuläge som det nu finns starka vetenskapliga belägg för skapar uppenbara problem i ett antal rika länder. Håll dig till sak. Diskutera författarnas argumentering och blanda inte bort korten.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM