TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 


Det står nu helt klart att b-alliansregeringen haft full insyn i Vattenfalls 
tyska affärer.  Styrelsen informerades redan i juni ifjol om det tyska avtal som gör att Vattenfall blir ekonomiskt ansvarigt vid en kärnkraftsolycka
.
Lika uppenbart är det att Vattenfalls satsning på tysk kolkraft och brittisk kärnkraft skett med regeringens goda minne. När Maud Olofsson svängde i kärnkraftsfrågan och ställde sig positiv till att kunna ersätta nuvarande reaktorer med nya, så tog Vattenfalls ledning detta som en signal att gå till offensiv i kärnkraftsfrågan. När regeringen sedan blev varse de negativa reaktionerna på Vattenfalls nya hårdföra kärnkraftslinje, så bytte man fot igen och riktade kritiken mot Vattenfalls VD Lars G Josefsson.

 

Självfallet kan Josefsson inte sitta kvar i det situation som nu uppstått. Men regeringen ska inte komma undan sitt ansvar. Därför är det helt befogat att socialdemokraternas näringspolitiske talesman Tomas Eneroth skjuter skarpt på Maud Olofsson. Denna regeringens hackelsemaskin har gjort bort sig rejält genom att vända kappan efter de opinionsmässiga vindar som blåst starkt under de senaste veckorna.

 

Ägaren, staten har självfallet huvudansvaret för Vattenfalls energipolitiska strategi och de massiva satsningar på kolkraft man genomfört i Tyskland. Brister i ägaredirektiven är uppenbarligen huvudförklaringen till de energisatsningar Vattenfall sysslat med under alltför många år. För dessa brister bär givetvis också den tidigare s-regeringen också ett ansvar. Talet om satsningar på långsiktigt förnybara energikällor har uppenbarligen alltför länge varit en skrift i vatten. Nu har vi haft en borgerlig regering i drygt tre år och under den tiden hade denna regering med sin högljudda näringsminister Maud Olofsson i spetsen haft synnerligen goda möjligheter att omforma ägardirektiven i den riktning att Josefssons piruetter på den tyska kolmarknaden omöjliggjorts och större satsningar på vind, sol och bioenergi redan varit på gång.Jag måste säga att denna historia känns lite invecklad. Att Maud har skruvat in sig själv i olika resonemang må vara hänt och Näringsdepartementet ska givetvis ha full koll på vad de statliga bolagen håller på med. Men sen är frågan om styrelsen informerades eller inte förra året. Enligt följande artikel lämnade SEKO styrelsen när pantaffären avslöjades förra veckan (http://www.va.se/nyheter/2009/11/13/seko-lamnar-vattenfalls-styrels/), men om de informerats redan förra året borde de väl ha lämnat styrelsen redan då? Är det ett försök att undkomma skottelden?

Sen är det dom du säger att det varit klara brister i ägardirektiven under alltför många år. Vinstmöjligheterna har helt klart lockat mer än satsningarna på miljövänlig energi. Vattenfall var en bra kassako redan under förra regeringen, men har växt till sig ordentligt nu.

Vidare dementerar Vattenfall pantsättning (http://newsroom.vattenfall.se/2009/11/13/vattenfall-dementerar-pantsattning/) men självfallet måste det finnas skadeståndsansvar om en kärnkraftverk smäller i luften. Dessa avtal finns inom alla allmänfarliga verksamheter. Att det helt plötsligt ses som en överraskning nu förstår inte jag. Om man velat undvika detta skulle man från början hindrat Vattenfall från att driva kol- och kärnkraftverk. Där har vi ännu en gång brister i ägardirektiven.


Bengt Silfverstrand: Ditt resonemang verkar skruvat. Vi har vid det här laget en fullödig bekräftelse på att Maud Olofsson pratat i nattmössan.
I fredags sa hon så här: "Man är ansvarig för kärnkraftsolyckor i Tyskland och det är inte acceptbelt. Vi skulle inte ha godkänt ett sådant avtal om vi hade vetat det."

I går gjorde Mauds närmaste man i näringsdep. statssekreterare Ola Alterå följande uttalande:
"Det är inte bara rimligt utan självklart att Vattenfall tar ett fullt ansvar för sin verksamhet även när det gäller kärnkraft. Man ska vara ett föredöme vad gäller samhällsansvar."

Och i gårdagens Agenda tvingades Maud Olofsson erkänna att hon varit ute på djupt vatten.

Maken till omdömeslös minister får man nog leta efter.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM