TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 


Igår diskuterades Vellinges vägran att ta emot ensamkommande flyktingbarn i ”Kvällsöppet” TV 4. Kommunalrådet Ilmar Reepalu (s) underströk vilket stort ansvar Malmö kommun redan tagit för mottagning av flyktingbarn och kunde utifrån sin klart empatiska syn effektivt och trovärdigt kritisera Vellingemoderaternas motstånd att ta emot ensamkommande flyktingbarn i Hököpinge. Det var nog den mest effektiva sågning av intolerans och främlingsfientlighet jag någonsin hört i sammanhanget. På samma tema spinner Skånska Dagbladet som i sin ledare idag konstaterar att moderatstyrda Vellinge blivit en symbol för främlingsfientlighet och inskränkthet. Vellinge kommun välkomnar vid infarten besökarna med en stor skylt med texten: Här är FRIHETEN STÖRRE.” Skånskan föreslår att texten borde ändras till ”HÄR ÄR INTOLERANSEN STÖRRE." 
Ett ord i rättan tid.

 

För en stund sedan skrev jag en interpellation till kommunstyrelsens moderate ordförande i Höganäs, Peter Kovacs, med begäran om svar på frågan: ”Är kommunen beredd att omgående säga ja till mottagning av ensamkommande flyktingbarn som en särskilt prioriterad grupp?”

”Hur ett samhälle, en kommun, tar hand om och behandlar marginaliserade grupper som ensamkommande flyktinbarn är avgörande för om detta samhälle kan betraktas som humanitärt anständigt eller inte. Låt oss slippa att förknippas med den kommun i Skåne, Vellinge, som gett egoismen och främlingsfientligheten ytterligare ett fult ansikte. ”2009-11-12, 11:07  Permalink
Andra bloggar om:  


Attendo Care ägs av Augustus International SARL i Luxemburg, som i sin tur ägs av riskkapitalbolaget Industri Kapitals fonder på Skatteparadisön Jersey. Ägandekonstruktionen möjliggör att Attendo Cares vinster kan förflyttas obeskattade från Sverige till Jersey.

Hur kan S samarbeta med det företaget?
------
En särskilt prioriterad grupp?

Vilka andra skall då prioriteras ned?
Bengt Silfverstrand: Det får du fråga (S) i Malmö om. I det här fallet har ju ändå i ärlighetens namn Attendo Care gjort en insats värd att stödja.

Ingen annan grupp prioriteras ner p g a av den flyktingmottagning som betalas av staten.
Att ta emot flyktingbarn skapar en frihet för alla i samhället. Så länge någon annans frihet är inskränkt kommer man själv aldrig vara riktigt fri.

Men om vi ska ta det i marknadsliberala termer: Om vi inte tar emot flyktingbarn kommer vi inte få en lika stor tillväxt.

Jag är ett av många exempel på det. Numera byggnadsingenjör. Men hade ingen tagit emot mig så hade jag aldrig haft möjligheten att bli en del av det svenska samhället.
Jag tycker det var en intressant infallsvinkel Fredrik kom med ovan.

Om riskkapitalbolaget gör en insats värd att stödja är det då okey med privata bolag i välfärdssektorn?

Men tillhör inte vård, skola och omsorg aktiviteter som är värda att stödja?

Eller tänkte du något annat än du skrev, för du motsäger dig själv rätt kraftigt om man tänker till dina tidigare alster...

Vänliga hälsningar Adam


Bengt Silfverstrand: Vibergs infallsvinkel är malplacerad och närmast infam. Attendo Care har tecknat ett avtal med Malmö kommun. Även för oss som ogillar företagets agrande mot bakgrund av deras många tillkortakommanden på vårdområdet, måste självfallet respektera ingångna avtal.

Och vad det gäller själva insatsen att ta hand om ensamkommande flyktingbarn så är detta en humanitär gärning som väcker respekt.

Någon motsägelse handlar det alltså inte alls om.
Bengt, okey.

Om du hade uttryckt dig enligt nedan hade du varit konsekvent, men nu tycker jag inte du är det:

"Jag tycker att det är fruktansvärt att lycksökande och vinstmaximerande företag med säte i skatteparadis ska profitera på dessa stackars ensamma flyktingbarn. Jag vill verka för att detta företag inte ska få ta ut någon vinst ur verksamheten och på längre sikt att verksamheten återgår till kommunal drift."

Känns resonemangen igen?

Vänliga och en aning sarkastiska hälsningar Adam


Bengt Silfverstrand: Försök inte blanda bort korten genom att dra uppmärksamheten kring problemet. Vellinge moderaters totala uppslutning bakom främlingsfientligheten.

Jag har sedan givetvis kvar min kritiska inställning till att företag som Attendo Care överhuvudtaget agerar på det skattefinansierade välfärdsområdet.

Samtidigt är det en realitet att Malmö kommun tecknat ett avtal med detta företag. Bollen ligger med andra ord hos kommunen och det företag man anlitat för ändamålet.

Och det vore mig givetvis fjärran att i den situationen börja tjafsa om att det just är Attendo som sköter omhändertagandet.

Nu är det de ensamkommande flyktingbarnens väl och ve saken handlar om. Detta är överordnat allt annat, även vem som utför uppdraget.
Hmm, var inte det här inlägget stängt för ytterligare kommentarer? Eller var det bara ett tillfälligt grepp för att låta innehavaren hämta andan?

För övrigt är det eländigt att se hur dessa barn/ungdomar görs till slagträn i en blockpolitisk fajt. Faktum är att det knappt är någon skillnad alls mellan höger- respektive vänsterstyrda kommuner vad gäller öppenheten gentemot flyktingar. I båda faller har omkring hälften av kommunerna avtal med Migrationsverket.

Till yttermera visso är det dock så att många kommuner inte förmår fylla sin kvot, helt enkelt eftersom flyktingar väljer bort dessa till förmån för de kommuner där släkt och vänner redan bor.

Det handlar alltså om betydligt svårare saker än de regelmässiga tuppfäktandet mellan de respektive blockens politruker.


Bengt Silfverstrand: Antingen fattar du ingenting eller så har du glömt att följa media under de senaste dagarna. Det här är ingalunda fråga om någon blockpolitisk fajt. Vellingemoderaternas klavertramp är så grovt att m-ledningen nu tvingas ut på banan och ta avstånd från sina främlingsfientliga element i Skåne.

Tuppfäktningen i sammanhanget svarar du och dina nyliberala meningsfränder för.
Tycker du ska gå ut till invånarna i Viken,Mölle och Domsten innan valet och lova dom att ni ska placera flyktingbarn där.


Bengt Silfverstrand: (S) i Höganäs har redan ställt sig positiva till mottagande av ensamkommande flyktingbarn i Höganäs kommun. Jag har i en interpellation krävt besked från ansvarigt kommunalråd (m) i ärendet. Rädda Barnen i Höganäs har också vädjat till kommunen i denna fråga.

Det är självklart att alla kommuner ska ställa upp och ta sitt ansvar för dessa barn.
Avvaktar svaret på din interpellation med spänning och tumhållning för att det ska bli positivt.
Förresten, skulle det vara intressant att läsa och höra vad den- om än lilla - socieldemokratiska opposotiponen i Vellinge kommun sagt i frågan Något jag missat?


Bengt Silfverstrand: Ja, det ska bli mycket intressant att se hur den ansvariga borgerliga majoriteten i Höganäs ställer sig till mottagande av ensamkommande flyktingbarn.

Vad beträffar den socialdemokratiska oppositionen i Vellinge, så fanns ett inslag i Sydnytt förra onsdagen där man från (s)håll klart ställde sig positiva till mottagande av ensamkommande flyktingbarn.


Nya kommentarer kan ej göras för detta blogginlägg!Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM