TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 


I DN-Kultursidas serie ”Tio böcker som förändrat världen” var turen i går kommen till Rachel Carsons klassiker ”Tyst vår” Carsons starkt sakliga larm om den katastrof som hotade vår livsmiljö om inte omedelbara åtgärder vidtogs för att stoppa förgiftningen fick ett nästan omgående genomslag. ”Hennes larmsignal följdes inom några år av ett amerikanskt totalförbud mot DDT – på 1950-talet vördat som mirakelmedel – och en lång rad andra regleringar, inte bara för att hon spelade på nerverna hos en medborgarkår av hemmafruar och äventyrsmän, utan framför allt för att hon hade rätt.”

 

Andreas Malm gör i sin artikel en intressant koppling till vår tid när han skriver:
”Debatten om ”Tyst vår”, där industrimän och antikommunister stod mot forskare och gräsrotsaktivister, kan läsas som en förpostfäktning inför den batalj som i dag utspelar sig från Washington till Almedalen. På senare år har också drevet mot Rachel Carson startat igen. Samma amerikanska tankesmedjor som distribuerar den mest sorglösa klimatförnekarpropagandan bedriver kampanj mot Carsons eftermäle, för rehabiliteringen av DDT (se t ex hemsidan ”Rachel Was Wrong”)……
Så står hon ändå, ett halvt sekel senare, mitt i kriget mellan industri och natur. ”Vår era är”, skriver Rachel Carson, ”en tidsålder som domineras av industrin, en era där den heliga rätten att tjäna pengar till varje pris sällan dras i tvivelsmål. Ingenting får inskränka den privata äganderätt som antas vara okränkbar här i landet.” Man förstår varför hon blev föremål för en sådan ilska.

 

Och vad gäller ilska från den otyglade kapitalismens varmaste förespråkare så kan göras många kopplingar till vår tids debatt.
1. I USA vädrar reaktionära krafter morgonluft och gör allt för att stoppa Barack Obamas sjukvårdsreform. Man gör det i primitiva former genom att skrämma med ”socialism.”
2. Vår tids svar på Rachel Carson torde närmast vara Naomi Klein, som i sina böcker ”NO LOGO, ”STÄNGSEL OCH ÖPPNINGAR” och senast i ”CHOCKDOKTRINEN” underminerat hela det nyliberala tänkandet.

 

Och precis som i fallet Rachel Carson uppkallas nu nyliberala tankesmedjor världen över till försvar, ett försvar som bl a tar sig uttryck i böcker vars massdistribution bygger på skabrösa och skattesubventionerade bidrag från besuttna personer världen över.Fanns det nyliberala tankesmedjor redan på 50-talet? Nej, det gjorde det naturligtvis inte.


Bengt Silfverstrand: Ja, vad man kallar 50-talets lobbyverksamhet från näringslivets och de besuttnas sida kan självfallet diskuteras. Men att den fanns där i kolossalformat visar bl a aktiviteterna genom Näringslivets fond, verksamhet ingående beskriven och analyserad i Niclas Stenlås uppmärksammade avhandling.

PHM-kampanjen är ett svenskt exempel och vad Andreas Malm hänvisar till i sin artikel om Rachel Carsons - Tyst vår - är organiserade amerikanska kampanjer mot Rachel Carson.
Du stämplar nyliberal på allt du ogillar. Jag har svårt att acceptera att en antimiljölobby med mål att släppa ut så mycket skit som möjligt skall kallas nyliberal då det vore ett flagrant brott mot både rätten till liv.


Bengt Silfverstrand: Göra jag inte alls. Jag har klart definierat nyliberalism, vilket enkelt kan beskriva de enkla själars lära som vill införa den ultimata nattväktarstaten.
Om viljan att se spöken är tillräckligt stark spökar det överallt. I detta fall ser Bengt Silfverstrand nyliberalism som den allenarådande förklaringen till allt som inte faller honom i smaken. Ur det perspektivet är det inte märkligt att Naomi Klein lyfts fram som en objektiv kritiker av liberalism.

För ett sådant enögt och ideologiskt trångsynt synsätt krävs en övertygad politiker och detta är precis vad Bengt Silfverstrand förefaller vara.
Bengt Silfverstrand: Nej, några spöken ser jag inte, däremot tycks nyliberaler se spöken mitt på ljusa dan när skarpsinnig kritik mot nattväktarstatens proselyter framföres. Naomi Klein har blivit precis den välbehövliga påle i nyliberalismens kött som Rachel Carson var på sin tid.
Och det är just nyliberal trångsynthet och enögdhet hon så intelligent sågar sönder.
På vilket sätt är "No Logo" en kritik av "den ultimata nattväktarstaten"?


Bengt Silfverstrand: Bl a genom att hänvisa till resultatet av härjningar från ännu inte helt fullgångna "ultimata nattväktarstater."
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM