TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 


Häromdagen fick jag en inbjudan från Svenskt Näringsliv till något man kallar ”Avspark 2010”. Arrangemanget, som äger rum på ”Swedbank Stadion i Malmö” (hur kan man bara komma på ett sådant namn på en folkrörelsearena) den 8 september är utlyst som ”ett dialogforum för alla som berörs av utvecklingen i Skåne, Blekinge och Halland" och vänder sig till medlemsföretagare, politiker och offentliga tjänstemän.

 

Ämnena för dagen är:
• den ökande ungdomsarbetslösheten
• arbetsgivarens roll
• lönebildningsfrågor och
• företagsklimat

 

Men när man ser på sammansättningen av debattpanelen nödgas man konstatera att det handlar om en falsk varudeklaration. Ty en avspark i en match kan väl ändå inte ske utan två lag.  Och en dialog kräver väl likaså flera intressenter. Förutsätter  t ex inte den kraftsamling, det erfarenhetsutbyte och det nytänkande som Svenskt Näringsliv sätter som motto för sammankomsten att båda företrädarna för arbetsmarknaden finns på plats?

 

Nej, den svenska fackföreningsrörelsen saknar helt representant, liksom den politiska oppositionen,  i en match som tydligen bara ska
spelas mot ett mål.  Däremot är den svenska arbetsgivarsidan rikt företrädd.
Här vinns verkställande direktörerna för Svenskt Näringsliv och Almega, verkställande direktörer för tre branschförbund, en direktör för Sveriges kommuner och landsting (men ingen ansvarig politiker), en chefskonsulent, en nationalekonom och det moderata regionrådet Pia Kinhult från Region Skåne.

 

När jag i ett svar till inbjudaren, regionchefen Eva Östling Ollén, påtalar ensidigheten i matchen/dialogen får jag svaret – hören och häpnen – att avsikten med ”Avspark 2010” är att ”vi med vår breda inbjudan vill öppna upp för så många som möjligt, från så många områden som möjligt.”

 

Att med den definitionen utesluta hela fackföreningsrörelsen och den politiska opposition som i en dialog verkligen kunde bidra med synpunkter på både ungdomsarbetslöshet, lönebildning och företagsklimat är inte bara häpnadsväckande. Det är ingenting annat än falsk varudeklaration.Klart att fackföreningsrörelsen saknas, det handlar ju om
"nytänkande och mod från oss alla för att på bästa sätt klara de framtida utmaningarna. Behöver vi agera annorlunda? Vågar vi tänka nytt? "

"Nytänkande" och "agera annorlunda". Nja, det gör väl det onödigt att ha med facket och oppositionen eller hur? Från det hållet kommer ju aldrig något nytt.


Bengt Silfverstrand: Att återgå till 30-talets metoder med lönesänkningar med ty åtföljande minskad kökraft och i spåren av detta ökad arbetslöshet är kan knappast kallas för nytänkande.

Och återigen, en fotbollsmatch kräver två lag på planen. Det har Svenskt Näringsliv missat och den niten har även du gått på.
Hej!
Ja, hela upplägget från SN får mig att känna en dålig smak. Jag var inte så gammal, men jag minns scenen när ett Chilenskt landslag inför fullsatt arena( den som användes till koncentrationsläger och tortyrkammare efter kuppen den 11/9-73) rullade in bollen i ett tomt mål (Sovjet skulle varit motståndarlag) OBS inga andra jämförelser i övrigt!

Större riggat PR-jippo hittar man väl bara i stor-/krigsmakternas propaganda (Hitler, Sovjet, Nordkorea, Burma, Kina USA m.fl.) OBS ff inga andra jämförelser i övrigt!

mvh

L


Bengt Silfverstrand: Och att sedan utlysa det hela som en dialog gör hela propagandajippot ännu smaklösare.
Jag tolkar ditt inlägg som att du är inbjuden?


Bengt Silfverstrand: Ja, det framgår ju klart att jag var inbjuden. Men detta förändrar ju på intet sätt den ensidiga sammansättningen av panelen, med idel näringslivsfolk plus en moderat regionpolitiker.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM