TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 


Huvudsekreteraren i 2001 års u-båtsutredning, ”Perspektiv på u-båtsfrågan”, Mats Mossberg har nyligen gett ut boken ”I mörka vatten: Hur svenska folket fördes bakom ljuset i ubåtsfrågan.” Fd chefen för DN:s ledarsida, Svante Nycander, efterlyste på gårdagens DN-debatt ytterligare klarhet om vad som orsakade mer än tio års ubåtshysteri och skapade stor oro bland Sveriges befolkning.

 

Och på dagens DN-debatt SVD-journalisten Sune Olofsson att Carl Bildt under många år vilselett allmänheten om ubåtarna. Olofsson säger sig bl a vara ”ganska säker på att Bildt vet mer om västs inblandning , men hans djupa kontakter i amerikanska administrationer och dess underrättelsetjänster gör honom återhållsam. Ytterst handlar saken om Sveriges trovärdighet i försvars- säkerhets- och utrikespolitiken och den bör en utrikesminister värna med korrekt information.”

 

Jag var en av dem som under min riksdagstid var ytterst skeptisk till ubåtshysterins och det underblåsande av rysskräck som militären och den första ubåtskommissionen gav upphov till.
1995 skrev jag med anledning av debatten följande limerick som på nytt tycks ha blivit aktuell:

"A Swede who was known to be keen
On the hunting of a Russian submarine
Heard a terrible noise,
Has a mink such a voice
Tell me sober friend Boris Jeltsin."

Det är dags att tala klartext inför svenska folket om vad som verkligen tilldrog i de mörka svenska vattnen under ubåtshysterins “glansdagar."Denna gång är du för ovanlighetens skull på en rätt analytisk kurs an.

Det som däremot inte riktigt framkommer är att alla CIA anknytningar eller bolagskopplingar via Thyssen/Kockums, inte enbart hängde på Carl Bildt.

Men det är alldeles sant att denna liksom andra byk borde tvättas ur ordentligt.

Uttrycket "Budgetubåt" myntades av anledningar som inte riktigt tycks klara för alla.

Som forfarande anställd RO inom just detta ämne, så är det givetvis glädjande att se när någon vill belysa verkligheten.


Bengt Silfverstrand: Ja, om nu inga nya hinder reses för att förhindra en opartisk och objektiv granskning. Landets utrikesminister har ju en nyckelroll i sammanhanget.
På temat försvarsindustriell profitering torde landet Sverige utgöra ett oefterlikneligt exempel på dåligt föredöme.

Med en historia som sträcker sig ända bak till 1919, så har en politisk schimär bedrivits i syfte att vilseleda både folk, försvar och omvärld.


Bengt Silfverstrand: Nja, det är väl att ta i. Här handlade det om Sveriges säkerhets- och försvarspolitik. Försvarsmakten vilseledde svenska folket och detta med Carl Bildts uppenbarligen mycket goda minne.
Nej, det fanns bara en liten kader insvurna i detta, och den politiska medvetenheten var på intet sätt partibetingad, lika lite som försvarsindustrin.


Bengt Silfverstrand: Detta är en korrekt iakttagelse. Jag följde spelet då det begav sig och både regering och opposition var rejält insyltade.
Och det är samma IGF gäng som idag finns bakom BAE/Hägglunds/SAAB och Thyssen Kockums.


Bengt Silfverstrand: Delvis, men inte helt, är det samma aktörer.
Menar du att det skulle på något sätt vara förlåtande att det tillkomit nya delar av denna hydra?

Det torde vara själva system idéen i detta?


Bengt Silfverstrand: Nej det har jag aldrig påstått.
Bengt: Har du någon känsla för om det förekommer något liknande kring FRA-lagen? Det känns som något som politiker inte vill ta i tång med men som sittande regering verkar tvingad att driva.


Bengt Silfverstrand: Det är inte uteslutet att något liknande förekommer. Och i så fall är det lika förkastligt som i fallet med ubåtsbluffen.
Det var!!!Kanske är, ryska u-båtar här (för underhållsarbete) på gud vet vad.Har , är, Ryssland " goda " mot sina grannländer??? NJET!


Bengt Silfverstrand: Har inte med saken att göra. Vad blogginlägget handlar om är att svenska folket bevisligen förts bakom ljuset beträffande förekomsten av ubåtar. Spöken ska avfärdas oavsett från vilket håll de kommer!
Jag är säker på att du , Bengt.Om du blundar och försöker känna in Putins agerande o orerande, kontra ditt eget, gör dig mörkrädd.


Bengt Silfverstrand: Jag blundar inte och jag är inte mörkrädd. Putins regemente har stora likheter med den tidigare Sovjetdikaturen och är självfallet förkastlig. Men detta har inte ett dyft med ubåtsbluffen att göra.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM