TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 


Efter att ha tagit del av mer eller mindre djupa bugningar för ekonomen Per Borgs ESO-rapport med förespråkande av ett systemskifte i välfärdens finansiering (företrädesvis från borgerligheten men även med instämmande av några ideologiskt ökenvandrande s-bloggare) kan det för omväxlings skull känns som något av en befrielse att läsa tidigare folkhälsoministern Morgan Johanssons inlägg i just utkomna nr. 20 av ”Efter Arbetet” – www.efterarbetet.se


Att Per Borg varit socialdemokratisk partisekreterare i försvarsdepartementet på 80-talet tas av borgerlighet (och s-bloggaren Anders Nilsson) till intäkt för att vi här har att göra med en gigant som tänkare. Men som Morgan Johansson konstaterar kan ju den Borgska kristallkulan knappast förutse utvecklingen av folkhälsa, operationsmetoder och läkemedel fram till 2030. ”Ändå kan han tvärtsäkert säga att omsorg, sjukvård och grundläggande skolutbildning behöver tillföras 150 miljarder. Efter att ha slagit fast att man inte kan höja skatten , pläderar han för att den enskilde ska betala mer ur egen ficka.”

 

Att Borg avvisar skattehöjningar ter sig inte minst obegripligt ur det perspektivet att den borgerliga regeringen sänkt skatterna med 90 miljarder kronor. Och det är väl då inte särskilt häftigt att försvara en höjning av skatteuttaget till den nivå som gällde 2006.
Morgan Johansson erinrar som en effektiv sågning av den Borgska domedagsförkunnelsen att andra experter i början av 1980-talet trodde att skatteuttaget 2006 skulle behöva vara 60 procent av BNP för att klara sjukvård och omsorg. ”Det blev knappt 50%, en skillnad på nära 300 miljarder kronor."

 

Det är sannolikt fler än Morgan Johansson som misstänker att Borgs yttersta avsikt är att påverka den offentliga dagordningen och få oss att tro att ett systemskifte i amerikansk riktning är nödvändigt. Men mot bakgrund av tidigare grovt felslagna expertspådomar om ekonomins utveckling och välfärdens finansiering så finns det ingen anledning att knäböja inför Per Borgs förkunnelser.

 

Från ekonomen Per Borg till finansminister Anders Borg är steget inte långt. I Almedalen försökte visserligen Anders Borg på det ekonomiska seminariet sitta på två stolar och riktade bl a retoriska salvor mot Svenskt Näringsliv. Men i presentationen av alliansregeringens prioritieringar inför framtiden var fortsatta skattesänkningar huvudtemat. Och med hjälp av SVT-journalisten Kerstin Holm, fick Anders Borg inte bara stort utrymme. Han slapp också undan kommentarer från den politiska oppositionen.

 

Jag kan därmed konstatera att jag var inne på rätt spår då jag den 1 juli i min blogg ”Fastighetsskatten och borgerliga SVT-medarbetaren Kerstin Holm” slog fast att vi här har att göra med en synnerligen partisk reporter. Medan Mona Sahlin snuttifierat fick kommentera den rödgröna utspelet om fastighetsskatten, och några kritiska röster plockats fram gavs som slutvinjett finansminister Anders Borg tillfälle att breda ut sig med en kommentar där han beskärmade sig över lättnader i den s k flyttskatten.
Men då det var omvända roller och Borg stod i rampljuset så fick han göra detta helt ostörd av kommentarer från någon i den rödgröna alliansen.

 

Tydligare än så här kan dålig och vinklad journalistik, i det här fallet med borgerliga förtecken, knappast illustreras.
Kerstin Holm har gjort bort sig igen. Och det sker tydligen med SVT-ledningens goda minne.

hanFörnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM