TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 


I tid och otid kräver borgerliga media att den röd-gröna alliansen ska komma med konkreta förslag till hur de vill utforma politiken tillsammans. Må man stillsamt erinra om att samma krav aldrig ställdes på den borgerliga alliansen då det begav sig inför valet 2006. Då var det baljebad hos Maud Olofsson och bullbak i Bankeryd hos Göran Hägglund som räckte för att skapa stora rubriker.

 

Så kom då igår ett konkret förslag från den rödgröna alliansen. Socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet har enats om hur fastighetsskatten ska se ut om partierna får förtroendet att bilda regering efter nästa års val.
Det blir en höjning av skatten för de dyraste villorna, höjd reavinstskatt,

sänkt fastighetsskatt för människor med låga inkomster genom utvidgad begränsningsregel, sänkt skatt för hyresfastigheter och bostadsrätter och slopad ränta på uppskov för belopp under 200 miljoner kronor.
Det är sålunda bara de dyraste villorna som kommer att beskattas hårdare med en rödgrön regering medan förslaget innehåller en rad lättnader.

 

Hur presenterar SVT då detta förslag?
Jo, i Rapport 19.30 den 29 juni inleder Kerstin Holm sitt reportage med att intervjua personer som är negativa till förslaget. Hon skjuter i sina ledande frågor in sig på det som innebär höjd skatt. Mona Sahlin får sedan på ett minimum av utrymme kommentera förslaget, medan finansminister Anders Borg ges stort utrymme för att skjuta in sig på uppskovsbiten och raljera över att denna bara gynnar höginkomsttagare
.

 

Några villaägare som får sänkt skatt genom den utvidgade begränsningsregeln, barnfamiljer som slipper att betala ränta på uppskov bara för att man tvingas flytta, hyresgäster eller människor i bostadsrätt som får sänkt skatt med det rödgröna förslaget har Kerstin Holm inte bekvämat sig om att intervjua.
Nämnda inslag i SVT är ett klockrent exempel på politiskt vinklad journalistik är som sämst.

 

Om det röd-gröna förslaget till ny fastighetsskatt är i övrigt att säga, lite snålt tilltaget när det gäller omfattningen av skattehöjningen – många som fått skamlöst sänkt fastighetsskatt genom borgerlighetens klipp slipper undan – men ändå acceptabelt under omständigheterna. Och konkretare än så här kan nog ingen begära att partier i opposition ska presentera sin politik.Ärligt talat, är du inte grymt besviken över förslaget? Ni har i fyra års tid rasat mot alliansens omfördelning från fattig till rik i frågan om fastighetsskatt. Nu ska rättvisa skapas med ett nytt förslag! Ni höjer då skatten för 30 000 villor som beräknas ge 300 miljoner!!!! Samtidigt sänker man skatten för de med miljonuppskov!!!! Är 300 miljoner vad omfördelning ska handla om? Det räcker i alla fall till en simhall!

Men som borgerlig anhängare tycker jag förslaget är bra! Det finns brister även i alliansens skattesystem, så jag är helt likgiltig vilken väg man tar i denna fråga. Det är i sig inte konstigt eftersom förlsagen till 90 % är likartade. Däremot förstår jag inte att ni vänstersossar inte är rasande över att man väljer att omfördela endast 300 miljoner!


Bengt Silfverstrand: Typisk borgerlig kommentar. Först sprider man lögner om socialdemokratins och vänsterns avsikter att återställa fastighetsskatten i dess ursprungliga skick. När sedan ett måttfullt men fördelningspolitiskt rättvisare förslag redovisas, bl.a. genom att hyresfastigheter nu också får sänkt fastighetsskatt, ja då gapar man för att förslaget är för andefattigt.

Inte minst dessa borgerliga besvikelser över att förslaget nu inte går att skrämma med tyder på att den röd-gröna alliansen hamnat ganska rätt med sitt förslag.
Nu missade jag detta inslag men jag kommer aldrig att glömma tv4's utfrågning av Göran Persson inför valet 2002. För första gången någonsin såg jag en socialdemokratisk partiledare genomlida en kritisk utfrågning inför ett val. Det påstås att Göran Persson hotade dra in sändningstillståndet:

http://www.expressen.se/1.71848

Detta har borgerligheten levt med i decennier. Värst var valet -85 där Ulf Adelsson utfrågades av (s)(v)T med falska siffror. Tre veckor efter valet fälldes inslaget för bristande saklighet men då var det så dags.

Fler kommer kanske ihåg Stina Dabrowskis skandalösa utfrågning av Bo Lundgren inför valet 2002. Hon var oerhört aggressiv och avbröt ideligen Bo Lundgren som aldrig fick en chans att svara på frågorna.


Bengt Silfverstrand: Den utfrågning av Göran Persson i TV 4 du hänvisar till är inte relevant i sammanhanget. Jag tar i mitt inlägg upp vinklade reportage, där journalisten ifråga närmast avslöjar sina politiska sympatier, resp. antipatier gentemot huvudpersonerna i inslaget - i det här fallet den röd-gröna alliansen.

Sen är det självklart att Kerstin Holms partiska reportage inte är ända exemplen på opartiskhet.
Men nu var det Kerstin Holms förlöpningar saken gällde.
Du kanske önskar att journalister skall uppge sina politiska preferenser...................?

Hade nu Rapport-inslaget skötts av en vänster
inriktad journalist så hade du säkert tyckt det
var OK, och det förstår jag.

Men det blottar dina oerhört barnsliga inställning.


Bengt Silfverstrand: Du är medvetet, eller omedvetet, fullständigt ute och reser. Inlägget handlar om Kerstin Holms hårdvinkling av TV-inslaget, där t ex de jämlikhetsskapande inslagen - sänkt fastighetsskatt för hyresfastigheter och utvidgad begränsningsregel kom helt i skymundan.

Journalisterna får självfallet ha vilken politisk uppfattning som helst, men den ska definitivt inte framgå av de reportagejobb de har att utföra.
Det handlar om demokratins spelregler. (s)(v)T har motarbetat borgerligheten i decennier medan du går i taket över vad som framstår som en ganska mild oförrätt.

I sakfrågan tycker jag det nya uppskovssystemet är sjukt och att det i ett slag ändrat spelreglerna på ett oacceptabelt sätt. Man har infört en flyttskatt som kan gå på en halv miljon för den som säljer en attraktiv villa man har ägt i 20 år. Det borde inte vara svårt att hitta en familj som i efterhand fått en rejäl skattesmäll bara för att man flyttat till ett nybyggt hus. Regeringen har skött detta riktigt illa och förtjänar att få rejält på nöten.


Bengt Silfverstrand: Att SVT skulle ha motarbetat borgerligheten är så korkat att det inte kräver någon annan kommentar att den som kan påstå något sådant tappat sinnet för proportioner.

Jag har i det här fallet konstaterat kalla fakta. Kerstin Holm har vinklat reportaget så att tyngpunkten lagts på skattehöjningarna och uppskovsräntan, medan skattesänkningarna i sammanhanget förbigicks med tystnad. Att sedan moderater varje gång måste få kommentera (s) förslag i Kerstin Holms reportage är också synnerligen tendensiöst.

Att du ogillar flyttskatten tyder ändå på ögonblick av klarsyn.

Bengt Silfverstrand: Att SVT skulle ha motarbetat borgerligheten är så korkat att det inte kräver någon annan kommentar att den som kan påstå något sådant tappat sinnet för proportioner.

Tur då att Skytte kommenterar saken:

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_669595.svd


Bengt Silfverstrand: Tillåt mig ett extra brett leende i sommarvärmen.
Din hänvisning till demagogen Göran Skytte i sammanhanget var det skarpaste skämt jag hört på mycket länge.
Att vänstern ser Skytte som förrädare är ingenting nytt.


Bengt Silfverstrand: Nej den socialdemokratiska vänstern ser definitivt inte Skytte som någon förrädare. Han har aldrig tillhört den progressiva vänstern. Kvasiradikalism i unga år är ingen fribiljett till den progressiva vänstern.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM