TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 


I min lilla betraktelse över det massiva understöd nyliberalen Johan Norberg fått mottaga för sitt författarskap, råkade jag i förbigående utgå från att det var denne Johan som också hemsökt min blogg. Men så var uppenbarligen inte fallet. Jag vill då först be om ursäkt för att herrar Erik Johan, Carl-Johan och Andreas Johan, samtliga med efternamnet Norberg fått klä skott för att jag förknippat dem med marknadsmisslyckandets ansikte. Eftersom minsta gemensamma nämnaren i sällskapet är JOHAN så innefattar ursäkten även Johan Ingerö.

 

Att i dessa marknadsliberalismens sorgedagar dels bli beskylld för att vara nyliberal och dels för att leva på kopiösa subsidier från nyliberala tankesmedjor världen, över kan man väl förstå, måste kännas tungt för dem som inte har barn ihop med dessa penningstinna sällskap.

 

Om jag förstått saken rätt har väl ändå Carl Johan (Norberg) och Johan (Ingerö) viss andlig gemenskap med ”den riktige” Johan nämligen Johan Kristofer Norberg. Mot den bakgrunden har jag ju då inte burit mitt svärd helt förgäves….. Nyliberalism som nyliberalism.....Visserligen finns det ingen anledning att inte haka på en vinnande trend, men helt klart är att det på sjuttiotalet föddes lite väl många Johan. Rent allmänt gör vi med vanliga förnamn bäst i att ha ovanliga efternamn, eller vad säger Silfverstrand? :-)


Bengt Silfverstrand: Skäms inte för namnet Johan. Det heter vår son Fredrik (Johan Fredrik), efter min farfar och min hustrus morfar. Vad sedan beträffar mitt efternamn, så skyll inte på mig. Det har mina förfäder i flera generationer hetat.
Jag för min del skäms inte å det grövsta för mitt namn men andra kanske gör det.


Bengt Silfverstrand: Nej, och det ska du heller inte göra. Var stolt över detta fina namn!
Nu blev det om möjligt ännu mer komplicerat; här dök det nu upp ett ess i leken med namnet Kristoffer Norberg.

När jag nu dessutom ska försöka bena ut vilka av gossarna Norberg som bör betecknas som nyliberaler; är det Erik Johan, Andreas Johan, Carl-Johan eller rent av Kristoffer-Johan? så får jag nog säga att jag går bet fullständigt.

Är det möjligt att göra en vänster-högergrafik och lägga in respektive Norberg på adekvat plats.
Bara för att reda ut begreppen lite.

Är det möjligen tänkbart att be att få se ytterligare en grafik som illustrerar försäljningssiffrorna angående nämnda bok.
I vilket land säljer den bäst.

Inte i Mongolitet väl?
Bengt Silfverstrand: Nej, men snälla Helena, du som är alert journalist måste väl veta att det är Johan Kristofer Norberg som skrivit boken "Till världskapitalismens försvar." Och observera att den skrevs innan systemet kollapsade och fick räddas av massivt statligt finansiellt stöd, först i kapitalismens högborg USA och sedan världen över.
Och vad avse mig själv så finns jag på nätet i en sådan omfattning att jag närmast trodde att det var helt omöjligt, att göra sammanblandingar på det vis som Herr Silverstrand uppvisar.

Att Johan Norberg inte kan skilja på en penningekonomi och en kreditekonomi, det är sannerligen ingenting som jag kan rå för. Att detta även råder för andra som väljer att ge sig in i debatten, är inte heller det någonting som jag kan ta ansvar för.

Och att Silverstarnad inte förmår att förstå mekanismerna bakom respektive systems konstruktion, är verkligen inte min ensak.

Att olika parter sedan må uttala sig efter både förmåga och vilja är deras högst personliga ensak.


Bengt Silfverstrand: Men vilken nyhet. Nyliberalen Carl-Johan Norberg kritiserar nyliberalernas närmast mytomspunne guru Johan Kristofer Norberg för att inte kunna skilja mellan penningekonomi och kreditekonomi.

Denna nyhet måste väl ändå vara värd en stor spridning.

Det dånar ut i nyliberalernas krater.....
Den kommer.

För egen del förstår jag visst mekanismerna, men nu gällde det gurun Johan Kristofer Norbergs starka beroende av kollektiv kapitalism för att få ut sitt budskap.
Jag har lite dåligt namnminne; och även lite dåligt boktitelminne.

Just nu vet jag i alla fall att jag håller på att läsa en tegelsten om politiken i Mellanöstern av Fisk; utrikeskorrepondenten.

Och jag minns fortfarande att jag häromnatten läste ut boken; Min väg, mina val ( tror jag den heter) av Göran Persson.

Kan du tipsa om några andra bra böcker att läsa av svenska ideologiskt kunniga politiker; helst på vänsterkanten.

Det är intressant att läsa kunniga politikers analyser av samhälle och politik.Bengt Silfverstrand: Hej Helena,

Visst vill jag tipsa dig om intressanta böcker i sammanhanget.

Jag föreslår på stående fot:

Kjell Östbergs lysande biografi om Olof Palme

Del 1 "I takt med tiden"
Del 2 "När vinden vände."

En annan aktuell och intressant skildring om socialdemokratin är Jenny Anderssons "När framtiden redan hänt - socialdemokratin och folkhemsnostalgin."
Dags för någon motsvarighet till Kjell-sortering...


Bengt Silfverstrand: Ja, varför inte. När nyliberalernas skara blir glesare så kanske det är lättare att sortera....
Helena,

Jag föreslår att du omgående införskaffar Pär Nuders "Stolt men inte nöjd". En verkligt välskriven och genomtänkt bok som slår allt som skrivits av socialdemokratiska politiker under de gångna decennierna.

(Känns som vi kommit bort en bit från ämnet nu, men jag var bara tvungen att tipsa om Nuders bok när nu frågan ställdes)


Bengt Silfverstrand: Delar här Johans uppfattning. Nuders bok är klart läsvärd.
Tack, Johan.

Ingerö; är det väl bäst att jag tillägger.

Den boken ska jag söka rätt på.Om man avslutar en ursäkt med att rättfärdiga sitt tidigare handlande ... hur mycket är ursäkten värd då?


Bengt Silfverstrand: Ursäkten är väl närmast att betrakta som pliktskyldig och betingad av att det verkligen inte varit lätt att "sära" nyliberalt siamesiska tvillingar. Med Carl-Johan Norbergs attack på Johan Kristofer Norberg har det blivit lättare.
Den ursäkten är inget annat än en läpparnas bekännelse, och speglar individens självsyn tiil stor del.


Bengt Silfverstrand: I och med mitt löfte att upplysa omvärlden att Carl-Johan Norberg av vetenskapliga skäl inte vill sammanblandas med Johan Kristofer Norberg så faller ovanstående kommentar platt till marken.
Som sagts av både andra och mig själv, så torde delar av problematiken kring det rådande opinionsläget stå att finna inom partiet.


Bengt Silfverstrand: Opinionslägt inom socialdemokratin har ingenting med krisen inom nyliberalismen att göra. Se vidare dagens blogg.
Tackar för dina boktips; Silfverstrand.

Boken av Fisk känns stundom som en tröttsam uppräkning av militära beteckningar på fordon, flytetyg och flygfarkoster.

Dessutom har den en översättning som nog är det värsta jag sett under min livsstid som litteraturslukare.


Bengt Silfverstrand: Hej Helena,

Du får gärna kalla mig Bengt, för det är mitt förnamn.
Roligt att du uppskattade bloktipsen.

Men boken av Fisk ska man då kanske undvika. Har du något annat tips, så välkommen!
Hej Bengt.

Måste bara säga att boken av Robert Fisk "Det stora kriget för mänskligheten. Kampen om Mellanöstern" är jäkligt bra.

Det var en stund när jag blev utmattad när han gick igenom diverse vapenslag och stridsvagnsmodeller..

Men som sagt; den är bra.

Han är otroligt kunnig.

Fast det är ju inte direkt någon lättuggad bok.
Men jag tror nästan att den kunde intressera dej.
Bengt Silfverstrand: Hej Helena,

Har läst en del annat som Fisk skrivit och blivit imponerad av kunskapen även om det ibland, som du tydligen också själv konstaterat, blir fälldigt späckat med detaljer. Tar dock fasta på ditt tips och ska läsa boken.

Ha det bra i sommarvärmen/regnet - stryk det som inte önskas...
Samma till dej.

Vi hörs
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM