TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 


”Klåfingriga politiker ska låta bli AP-fonderna”, skriver Johnssonkoncernens förste guru Antonia Ax:son Johnson på DN-debatt idag. För att ge sken av att vara någon slags representant för småfolket titulerar hon sig ”familjeföretagare.” Och det låter sig naturligtvis sägas. Men vad det i praktiken handlar om är att en av den
svenska storfinansens affischnamn pläderar för en fortsatt privatisering av det svenska pensionssystemet.

 

I den närmast tårdrypande artikeln får vi veta att Antonia stod på 70-talets barrikader mot ”vänstervåg” och löntagarfonder. Den här gången är det ironiskt nog sin egen borgerliga regering hon angriper. Och hennes kritik skjuter främst in sig på att denna regering, skakad av folkets vrede mot bonusar och börsklipp, haft den makalösa fräckheten att avisera nya riktlinjer för AP-fonderna . Det handlar bl a om att ställa krav på de privata företag fonderna investerar i och är ägare i att slopa bonussystemet.

 

Dessa rimliga men sett till pensionssystemets helhet synnerligen begränsade förbättringar kallar Ax:son Johnsson för klåfingrighet och att politikerna vill använda fonderna ”som instrument för sin egen maktutövning.”
Nej, vad svenska folket nu i stället bör göra är att kräva att politikerna gör en grundlig omvärdering av systemet och erkänner de misstag som skedde när hela pensionssystemet i stor politisk enighet ”reformerades” på 90-talet.

 

En av landets främsta sakkunniga på pensionssystemet, försäkringsmatematikern Jan Hagberg, skriver i en mycket tänkvärd artikel i LO-tidningen bl a: ”ATP-systemets grundare, på femtiotalet alltså, hade ett långsiktigt perspektiv. Först skulle denna rättvisereform genomföras, sedan fick man komma tillbaka och vidareutveckla den. Uttryckligen nämndes behovet av standardföljsamhet, som skulle diskuteras i samband med en förlängning av intjänandetiderna. Men när vi hade kommit så långt, kom ihåg att de första pensionärerna med full intjänandetid gick i pension först 1991, då hade nyliberalerna tagit över- Det blev automatik, fasta avgifter och spekulation på börsen i stället för ett socialt ansvarstagande.”

 

Förre Generaldirektören för riksförsäkringsverket KG Scherman har konstaterat att en medelpensionär under 5-årsperioden 2010-2014 förlorar 50 000 kronor i allmän pension till följd av den s k bromsens härjningar. 10.000 kronor per år.
Detta system kan vi som socialdemokrater väl ändå inte vara stolta över
.
Nej, nu är det hög tid för en ny pensionsdebatt. En pensionsdebatt i vilken socialdemokraterna, gärna tillsammans med de röd-gröna vänner i vänsterpartiet och miljöpartiet, med vilka man nu gör gemensam sak i en landsomfattande turné, tar ledningen.

 

Ett svenskt välfärdssystem, värt namnet, måste innehålla ett pensionssystem som med Jan Hagbergs ord ”är i harmoni med en rättvis välfärd och med en väl fungerande arbetsmarknad. Och som är finansiellt hållbart.”Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM