TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 


Nu på fredag den 30 januari brakar den loss…. Den stora jakten på ”den försvunna diamanten” i Höganäs. Vilken jakt och vilken diamant frågar du, förstås? Jo, så här ligger det till.

 

Kullateaterns nya revy ”Växtverk” har då premiär på Tivolihuset i Höganäs kl. 19.00 och i några scener medverkar kommunens ledande politiker;

 

Peter den Store, kommunalråd (m)
Ulf Grönsiska, bitr. kommunalråd ©
S:te Per, kommunfullm.ordf. (kd)
Göran Fingerblöter, ks-ledamot (fp)
och sist men inte minst
Sven Rödbruse, oppositionsråd (s)

 

I första akten kryper politikerna omkring i den grovt ogräsbevuxna infarten till Höganäs centralort. De letar febrilt efter den diamant som Peter den store (m) lovade skulle ersätta kolet som symbol för den tidigare gruvorten Höganäs. Någon diamant hittar de fem kommunhöjdarna inte trots gemensamma ansträngningar och starkt uppbackade av oppositionen (s)….. Däremot gör de ett annat fynd i vildvuxna vegetationen…. Kan ni gissa vad? Kom och titta, va’ dom hitta’….

 

Årets revy ”Växtverk” innehåller 34 nummer i ett brett och mångsidigt urval, en mix av sång, musik, dans, dialoger med lokala inslag, men också mycket sådant som folk utanför Höganäs kommun kan känna igen. De styrande i Höganäs kommun är synnerligen tacksamma satirobjekt och kängorna fördelar sig mycket jämnt utan förkärlek eller motsatsen för någon part. Kommunens senaste, också i riksmedia uppmärksammade jippo, lansering av euron som turistvaluta, undgår naturligtvis inte vår uppmärksamhet.

 

Ett inslag med allvarlig bakgrund kan kopplas också till vår tid. I år är det 70 år sedan tyska trupper oprovocerat ockuperade Polen. Det var inledningen till andra världskriget som kom att pågå i nästan sex år fram till 1945. Sverige lyckades genom ett skickligt manövrerande hålla sig utanför kriget. Men det hade ett pris. Och detta pris bestod i vissa eftergifter till Tyskland i form av s k permittenttrafik genom vårt land.

 

På kvällen den 31 juli 1940 rullades, på en vridscen, ”Den ökända hästen från Troja” in på Folkans revyscen i Stockholm. I hästens buk gömde sig åtta balettflickor och i ett extra femte ben – en femte kolonn – stod Karl Gerhard beredd att kliva ut och sjunga. Numret skulle utan konkurrens bli århundradets mest omtalade satir i svensk scenkonst. Texten väckte stor irritation hos den tyska legationen i Stockholm som bad samlingsregeringen att censurera revyn. Karl Gerhard blev uppringd av statsminister Per Albin Hansson, som först bett sin regeringskollega Gustav Möller att få Karl Gerhard att stryka numret, ett inslag i revyn ”Gulregn”. Möller och Karl Gerhard var goda vänner, men Möller vägrade. Vänskap kunde, ansåg han, inte förenas med sådana handlingar.

 

Också utrikesminister Christian Günther försökte i samtal direkt med kuplettmakaren få stopp på numret. Till slut utfärdades polisförbud, enligt paragraf 13 i ordningsstadgan, som gällde förargelseväckande beteende. Karl Gerhard lade polisens papper i en låda i sitt sminkbord på teatern och bestämde sig för att ändå sjunga kupletten samma kväll. Visan gjorde succé. Men till slut blev han tvungen att skriva om texten. Och hästen, en målad dalahäst, fick uppträda med munkavle och nattmössa och revyn fortsatte att göra succé.

 

I vår version inleds numret ”Mot alla odds” med att jag till scenbilder från den tid det begav sig ger en kort bakgrund och bl a konstaterar att det i Karl Gerhards text finns kopplingar till vår egen tid. ”På rätt vi håller, men helst på rätt häst…." Jovars, vänds kappan efter vinden både här och där. Så visst finns det anpasslingar även i vår tid, både på riks- och lokalplanet… Därefter kommer fyra av politikerna inridande på käpphästar, medan den femte (undertecknad i rollen som Peter den Store (m)!!!! sätter sig på en gunghäst. Kvintetten framför gemensamt visan ”Den ökända hästen från Troja”, lämnar sedan hästarna och tar plats på scenen som kommunpolitiker i sketchen ”Nu går vi till beslut”.

 

Det glada revygänget består av fjorton aktörer i åldern 15 – 81 år, kvinnor och män ganska jämnt fördelade. Själv har jag fått det stora förtroendet att både svara för en del av texterna och medverka i flera scener. Spelglädjen och sammanhållningen i gänget är något som kunde vara ett föredöme för andra ”församlingar” – inte minst politiska…
En stor del av denna förtjänst vill jag gärna tillskriva vår regissör och allt i allo – Eva Frånberg - som bl a har en enastående förmåga att både locka fram dolda talanger och dämpa det alltför uppsluppna....

 

Välkomna till någon av föreställningarna, om ni har möjligheter och vägarna förbi.
Premiär enligt ovan (fredag 30/1.) Övriga föreställningar:
Lördag 31 januari kl. 15.00
Fredag 6 februari kl. 19.00
Lördag 7 februari kl. 15.00
Fredag 20 februari kl. 19.00
Lördag 21 februari kl. 15.00
Plats: Tivolihuset, Höganäs. Biljetter via biblioteket i Höganäs tel. 042-33 73 70. Biljettpris
160:- inkl. kaffe med kaka. Ungdom (t o m 18 år) 120:-

Se också Helsingborgs Dagblad:  http://www.hd.se/hoganas

 

 
Även om man inte får säga så så säger jag deet ändå: Lycka till! och ger dig och dina revy-vänner en liten välment lyckospark i baken. :)


Bengt Silfverstrand: Jomenvisst får du säga lycka-till. Tack för uppmuntrande tillrop. Lite rampfeber har man allt inför fredagens premiär.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM