TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 


Så skaldade Esaias Tegnér i sin hjältedikt om Karl XII. En sentida ättling som tagit till sig Tegnérs ord och i andanom tycks hylla krigarkonungen är majoren Björklund, tillika folkpartiledare och utbildningsminister i landets borgerliga alliansregering. I Björklunds senaste utspel – i dagens DN-ledare rubricerat: ”Läge rädas ryssen? – Säkerhetspolitik: Gamla hotbilder går sällan i repris" - är det åter majoren som sticker fram huvudet. Och så är det ofta när Björklund målar. Paletten innehåller sällan eller aldrig några nyanser. Det är svart och vitt som gäller. ”Ordning – rättning i leden – disciplin – hårda tag.”
Ja, frågan är rentav om vi i Sverige inte har en politiker som åtminstone i light-version har ett kärnbudskap som är mera besläktat med George W Bush än med Barak Obama, den senare som trots allt de flesta folkpartister torde föredra.

 

”Under ymnigt snöande på Folk och försvars konferens i Sälen”, för att låna Hanne Kjöllers ord i dagens DN-ledare – krävde Björklund höjda försvarsanslag och bl a ett återupprättande av vår militära närvaro på Gotland. ”Gud bevare fastlandet, Öland och Gotland”, som en svensk komiker en gång uttryckte saken. Och frågan är om Björklund ska tas på större allvar med sitt utspel.
Under alla förhållanden har han tagit såväl ÖB Syrén som landets lealöse försvarsminister Tolgfors på sängen. Men utspelet saknar inte bara förankring i alliansregering. Även Björklunds eget parti tycks vara överraskat.

 

Nu kan ju vänner av ordning invända att även socialdemokraten Björn von Sydow tänkt högt och utanför det socialdemokratiska partiet om försvarspolitiken. Må så vara men von Sydow har onekligen en poäng när han anser att vårt eget territoriella försvar bör prioriteras framför de svenska insatserna i Afghanistan om man får välja. Så långt i tänkande når dock inte majoren Björklund.

 

Björklunds närmast bisarra försvarspolitiska utspel leder osökt tanken till den aktuella diskussionen om spännvidden i åsikter inom den röd-gröna alliansen, senast väckt när borgerliga media med instämmande av några socialdemokratiska backbenchers går i taket bara för att det skånska partidistriktet vill nyansera diskussionen om den ekonomiska politiken.
Att landets regering inte ens kan gå i takt när det gäller en så fundamental fråga som försvarspolitiken är under alla förhållanden långt mera anmärkningsvärt än att oppositionen under pågående rådslagsarbete och positionering inför förestående val vill slakta eller åtminstone rykta några heliga kor.När jag såg rubriken på detta inlägg så trodde jag att det var ett inlägg om bandy-vm :-)

"Ur vägen moskoviter, här kommer de svenska bandykrigarna, hjältarna av det lackröda nystanet...." typ


Bengt Silfverstrand: Ja, men det ena goda utesluter ju inte det andra och just i detta ögonblick håller Sverige också på att spöa ryssarna i finalen i bandy - VM.....
Sveriges territoriella försvar har inte prioriterats på decennier, med (s) goda minne.


Bengt Silfverstrand: Nej, och för detta finns det ingen anledning att fälla några krokodiltårar...
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM