TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 


I den aktuella Mellanösternkonflikten nödgas vi än en gång konstatera hur tandlöst FN är och hur världens öden och äventyr fortfarande styrs av USA som i praktiken håller FN som något av en knähund. Det finns naturligtvis ingen radikal lösning på problemet. Det är trots allt viktigt att FN finns. Men vad som borde vara rimligt är att EU borstar upp sig gentemot – ett nu trots allt både politiskt och ekonomiskt försvagat USA – och skaffar sig en egen och skarpare utrikespolitisk profil, och vågar kritisera resp. ställa skarpa krav även på formaldemokratier som Israel, ett land som dagligen kränker folkrätt och grundläggande mänskliga rättigheter.

 

Om Mellanösternkonflikten och det tandlösa FN skriver socialdemokraten Nasim Malik från Kalmar insiktsfullt i en insändare publicerad i Barometern den 15 januari. Han skriver bl a: "Vi talar för demokrati och mänskliga rättigheter, men kan vi avkräva det från människor som i tre genertioner suttit i en flyktingförläggning däör angreppen, vapen och bombningar är vardag.  Vi avkräver dem att samarbeta i fredliga lösningar men samtidigt pågår vapenförsäljningen-  Vad har vi för förväntningar på dessa människor?  Vi kan bara föreställa oss hur denna dagliga situation av desperation formar dessa människor......  Jag är inte längre optimist, jag har blivit pessimist.  Det som pågår nu och sedan 50 år kommer att fortsätta.  Det kommer att leda till en än större konflikt i världen.  Vilka dras med i den konflikten?  Och vem tar oss ur den? Tandlösa FN?"Vad är det man frammanar när man talar om tandlöst FN och att FN? Och vad är det för tänder man skulle önska sig? Och knähund till USA? Om man nu får mopsa sig så är hela detta en grov projektion av egen frustration på en inrättning som i alla fall gör något! Detta tenderar att bara försvåra fredsarbetet. Därmed bidrar man enligt min mening i förlängningen till att våldet segrar.
Bo Widegren med http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1754


Bengt Silfverstrand: Jo men nuvarande dödläge är väl ganska självklart. Trots uppenbara bevis för kränkning av folkrätt och mänskliga rättigheter, senast uttalade av ingen mindre än självaste generalsekreteraren i samband med Israels bombningar av ett sjukhus och en FN-byggnad. Trots detta kan FN inte agera med kraft. Och ytterst beror det naturligtvis på att stormakten USA blockerar alla försök till konstruktiva klösningar.

Med detta har jag, som också framgår av huvudinlägget, inte sagt att FN inte behövs. Tvärtom. Men organisationen måste få ökad substans. Och här skulle trots allt EU kunna spela en roll. Förutsättningen är då förstås att några länder vågar driva en opinion. Här kan Sverige också spela en roll. Åtminstone som initiativtagare.

Men hittills har sådana försök att bryta dödläget tyvärr lyst med sin frånvaro. Mot den faktiska bakgrunden är det fullt relevant att tala om ett tandlöst FN.
Nej, bäste Bo. Nu läser du allt inlägget som en viss potentat läser bibeln. Med FN:s nuvarande konstruktion, och systemet med veton, så lär organisationen fortsätta att vara en papperstiger. Nu återstår förvisso att se hur USA:s nye president Barak Obama kommer att förhålla sig till FN. Att USA är nyckeln i sammanhanget borde vi väl ändå kunna vara överens om.
FN är fullt av diktaturer .Hur ska FN kunna vara dom som säger vad som är rätt eller fel?


Bengt Silfverstrand: Även om FN innehåller såväl demokratier som diktaturer, så är det ytterst stormakten USA som styr handlandet, eller snare blockerar alla försök till konkret handling.
FN är en sammanslutning för suveräna stater.
Enda sättet att ge FN vassare tänder vore att avskaffa begrppet suverän stat. Hur hade ni tänkt att det skulle gå till?


Bengt Silfverstrand: Förvisso suveräna stater till namnet. Men tyvärr inte till gagnet, eftersom det är USA som när allt kommer till kritan talar om var skåpet ska stå.
FN kallas ju inte helt utan orsak för "diktatorernas fackförening."
Den som verkligen vill VETA, kan ju ta reda på hur många av staterna i FN som är diktaturer och nästintill.
Är diktaurerna t ex i majoritet eller inte?

http://www.aftonbladet.se/debatt/article323896.ab (blå)
http://zaramis.nu/blog/labels/Diktatur.html (illröd)Bengt Silfverstrand: Försök strama upp din diskussionskonst. Om FN vore en "diktaturernas fackförening" så är det ju synnerligen märkligt att stormakten USA är den stat som håller i taktpinnen.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM