TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 


Den 6 mars möter Sverige Israel i tennisens Davis Cup i Malmö. S-kvinnorna och vänsterpartiet gör nu ett utspel om att stoppa matchen. När ordföranden för s-kvinnorna i Skåne gör en jämförelse mellan Israels invasion i Gaza och nazisternas illdåd, går hon ett steg för långt men i övrigt är kravet fullt befogat.

 

Det är hög tid att gå från ord till handling i Mellanösternkonflikten. Prat, fördömanden blandade med vädjanden om eldupphör och försök att framställa parterna i konflikten ”som lika goda kålsupare” har skändligen misslyckats. Nästa steg måste vara tydliga sanktionsmedel. Ekonomiska sanktionsmedel skulle givetvis vara det mest effektiva, men är sannolikt ogenomförbara på EU-nivå, där stödet till Israel fortfarande tycks vara starkt.

 

Vad Sverige på eget initiativ skulle kunna göra, om viljan funnits, är att säga upp frihandelsavtal och stoppa det militära samarbetet med Israel.
Petter Larson skriver på Helsingborgs Dagblads kultursida idag under rubriken ”Bojkott - bättre än prat” klokt om kraven på bojkott pekar i sammanhanget på ytterligare en möjlighet, vad han kallar en ”symbolisk” eller ”taktisk” bojkott. ”Syftet är inte att på allvar skada landets ekonomi, utan att på kort sikt skämma ut det för omvärlden och inför den egna befolkningen, och gjuta mod i motståndet. Denna typ av bojkott har fördelen att den är snabbt genomförbar och att enskilda länder kan fatta beslut själva. Det vore i det här fallet befogat – och kunde kanske ha viss effekt, särskilt som bojkotten stegvis trappades upp, kanske dag för dag."

 

Sverige har under de senaste tio åren köpt krigsmaterial för 400 miljoner kronor från Israel. Ett stopp för denna handel kunde vara en lämplig markering för att visa vårt skarpa ogillande av den israeliska krigsmakten och att vi inte tror att konflikten i Mellanöstern kan lösas med vapenmakt.

 

Att ställa in kulturella, politiska och sportsliga utbyten – som t ex tennismatchen i Malmö – är andra insatser som förvisso inte löser konflikten men som ändå är tydliga markeringar och under alla förhållanden att föredra framför ett till intet förpliktande diplomatiskt rundsnack.2009-01-14, 16:10  Permalink
Andra bloggar om:  


Tanken på bojkott är bra men när det i Norge började diskuteras om en Israel-bojkott för två år sedan blev Norge hotade av USA. Aftenpostens engelska nätupplaga skrev:
"US Secretary of State Condoleezza Rice threatened Norway with "serious political consequences" after Finance Minister and Socialist Left Party leader Kristin Halvorsen admitted to supporting a boycott of Israeli goods."

http://www.aftenposten.no/english/local/article1196096.eceBengt Silfverstrand: Ja, den sortens maktens arrogans får man naturligtvis alltid räkna med. Precis så reagerade ju också Nixon, då Olof Palme talade klarspråk om Vietnamkriget.
Du, jag tror att ni sossar klart och tydligt "markerat" eran inställning. Kan det bli tydligare än att marschera tillsammans med Hamas / Hizbollah supportrar som bränner Israels flagga?

Er dubbelmoral är tydligen oändlig.


Bengt Silfverstrand: Du har uppenbarligen i likhet med många enögda borgare fått det hela om bakfoten. Jag tar naturligtvis avstånd från såväl Hamas som Hizbollahs våldshandlingar. Men när det handlar om konfliktens grundorsaker så är det onekligen Israel som bär huvudansvaret.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM