TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 


Den av någon anledning uppburna bloggaren Blondinbella är idag citerad i DN under rubriken ”Veckans citat.” Om det traditionella julaftonsprogrammet ”Karl-Bertil Jonssons julfafton” tycker hon följande: ”När ska man sluta sända den där kommunistskiten.”

 

Vem som har det sämsta omdömet Blondinbella eller DN som publicerar sådant kvalificerat struntprat kan givetvis diskuteras.
Hur som helst är det omdömeslösa uttalandet bara ett exempel på att en bloggare kan bli populär vilka dumheter han eller hon vräker ur sig och att läsarsiffror är något man ska ta med en stor nypa salt.
När Blondinbella betraktar Karl Bertil Jonssons julafton som ”kommunistskit” befinner hon sig på samma låga intellektuella nivå som Karl Bertils fader Tyko Jonsson som hör till dem som tror att alla som frivilligt ger bort någonting är kommunister.

 

I motsats till Blondinbella hade vänsterns kanske skarpaste uttolkare och debattör, Åsa Linderborg, en skarpsynt analys av ”Karl Bertil Jonssons Julafton” på Aftonbladets kultursida under rubriken ”Att ta från de rika och ge till de fattiga” just på självaste julafton. Åsa Linderborg konstaterar helt riktigt att sagan inte är något kommunistiskt manifest utan ett välgörenhetsepos. Kommunismens grundbudskap är ju inte välgörenhet utan klassamhällets avskaffande. Å andra sidan slår Linderborg lika klart fast att ”filmen blivit en särskilt kär klenod för vänster är fullt begripligt; på självaste julafton förkunnas att kommunism inte är massmord.”

 

”En del känner sig solidariska bara genom att titta på Karl Bertil Jonsson. Så d’är ja, tjugofem minuter vid TV:n, nu har jag skänkt lite till de fattiga. För det är ju tanken som räknas.”
Just det, det är tanken som räknas. Men tankar och tänkande som räcker bortom husknuten verkar inte vara Blondinbellas bästa gren.Samtidigt så blottlägger DN Blondibellas totala okunskap och politiska naivitet.


Bengt Silfverstrand: Ja, och det paradoxala är att okunskap och naivitet hos vissa upphöjs till "skön konst."
Blondinbella är en 18-årig tjej, något som man kanske ska komma ihåg när man som före detta riksdagsledamot drämmer till med den stora släggan.

Dessutom verkar Åsa Linderborg i sin krönika ha fått det hela om bakfoten när hon hävdar att de fattiga ger till de rika. Man kan förvisso vilja att "de rika" ska ge mer, men att de fattiga ger till de rika är givetvis nonsens.


Bengt Silfverstrand: Om man sticker hål på en uppblåst ballong som inte ens kan hålla reda på vad kommunism i grunden innebär och kallar denna reaktion för att ta till stora släggan, ja då har man uppenbarligen ett och annat problem med svenska språket.

Lika illa ställt tycks det vara med din förmåga att "läsa" Åsa Linderborg. Ty visst avstår fattiga och mindre priviligierade till "de rika". Det i dagarna tydligaste exemplet på detta i den svenska rikspolitiken är b-alliansens skattesänkningar som betalas med fösämringar för sjuka och arbetslösa.
Erik Eriksson,

Att hon är 18-år har i denna diskussion ingen betydelse. Hon har yttrat sig offentligt och är faktiskt, tyvärr ska jag skriva, en förebild för många yngre.

Vi måste noggrant iakta och bemöta hennes urdumma kommentarer som faktiskt kan påverka hennes tidsfördrivande läsare.
Fattar inte att du Bengt överhuvudtaget ägnar dig åt Blondibellas, blogg.
Syftet är provokation och hon får betalt för det.
Lägg den ungsnärtan åt sidan och ägna din kraft åt allvarliga saker som arbetslösa, sjuka nu råkar ut för efter årskiftet.

Jag vil inte se en rad till om den där snärtan på sosseforumet. Det gynnar henne bara.

Ägna heller kraft med flöygblad informera om den skatt t.ex. som ökar klyftan mellan de i lönearbete och som är pensionärer, sjuka, arbetslösa.

Enbart informera om detta från PRO tycker jag är väsentligt. Ex: sätta upp på affärer och i lägenhetsportar o.s.v
För varje en det når så är det av värde.


>För en genomsnittspensionär ökar skatteskillnaden gentemot en löntagare med samma inkomst med över tio procent 2009. En pensionär med 13 000-14 000 kronor i månadspension betalar ca 700 kronor mer i skatt än en löntagare med samma inkomst. Det visar Skatteverkets nya skattetabeller.

Så här stor är skatteskillnaden - "pensionärsskatten" - vid olika inkomster 2009 enligt skatteverkets tabell 31.

Pension: Skatteskillnad
8 000 kr: 413 kronor
10 000 kr: 550 kronor
13 000 kr: 683 kronor
14 000 kr: 732 kronor
15 000 kr: 781 kronor
20 000 kr: 1027 kronor

Skriv brev till politiker, insändare och berätta för dina vänner.
Enligt en undersökning som PRO lät göra hösten 2008 visste bara 21 procent av de tillfrågade att pensionärer betalar högre skatt än yrkesverksamma vid lika inkomst. 26 procent trodde att pensionärer betalar lägre skatt vid lika inkomst.

Detta gäller f.ö även sjuka, arbetslösa. <


Bengt Silfverstrand: Du har en viss poäng med ditt resonemang, Bertil. Men om en av media på synnerligen lösa boliner blir uppburen och hyllad och sedan visar sig vara en veritabel nolla, då finns det ändå anledning till en liten kommentar.
Så Silfverstrands nya hatobjekt är en artonåring som huvudsakligen skriver om mode och uteliv? Ja, jag antar att Laakso, Morian m.fl var för svåra motståndare. Det är ju inte bara Blondinbellas blogg som emellanåt visat upp ett visst intellektuellt underskott...

För övrigt är det inte alls märkligt att dagens tonåringar inte gillar Karl-Bertil. Den skrevs i en annan tid och med ett annat språk. Det är inte konstigare än att jag (sjuttiotalist) aldrig tjusats av Åsa-Nisse eller Snoddas.

Att Silfverstrand inte begriper varför Blondinbella har så många läsare beror möjligen på att han är av fel kön och bortåt ett halvsekel för gammal, relativt hennes målgrupp.


Bengt Silfverstrand: Du kör som vanligt ett sidospår när du debatterar.
Vad det här handlar om är bara ett enkelt stick i en ballong som visat sig innehålla mest luft.
Jag tittade på Karl Bertil tillsammans med mina barnbarn, 5 och 6 år gamla. De gillar liksom andra släkt- och familjemedlemmar (med mycket olika bakgrund) programmet starkt.
Självfallet ska olika åsikter om detsamma respekteras, men om man som bloggunstling sticker ut hakan på så lösa boliner som Blondinbella, så får man självfallet vara beredd på kritik.

Jämförelsen med Åsa Nisse och Snoddas visar är sedan bara ytterligare ett exempel på ditt folkförakt.

Jodå, jag begriper visst varför Blondinbella har så många läsare. Populistiska floskler är i många sammanhang bevisligen det säkraste sättet att bli "populär."
Att rikemansbarnet Isabella Löwengrip blivit en så enorm förebild för många svenska ungomar är beskymmersamt. I sitt tv-programm i tv400, där hon ska visa vad en vanlig tonåring i sverige gör om varadagarna, nämligen går på kändisfester och har möten med sin personliga assistent. Hon säger även där att hon inte förstår varför folk väljer kollektivtrafik framför taxi och i sin blogg beskriver hon Al Gores "En obekväm sanning" som en grovt överdriven propaganda film.

Det skrämmade för mig är inte vad hon skriver utan att så många lyssnar och beundrar hennes totalt intelligens befriade kommentarer.


Bengt Silfverstrand: Huvudet på spiken.
För mig ett välgrundat inlägg av Silfverstrand. Och om någon nu inte tycker att inlägget inte når tillräckliga intellektuella höjder, kan man ju mycket väl läsa hela Linderborgs artikel i Aftonbladet den 24 december.
Hej bra skrivet!
Blondinbella verkar vara mest "poppis" hos de som vill såga henne jäms med fotknölarna, enligt kvällspressen.

Och detta tjänar hon pengar på!? Undrar hur de tänker som betalar för skiten?

Hälsar
Ann-Sofie
Det är märkligt vad en 18-årig tjej
kan få känslor i svall...
Hon har 500.000+ besökare på
sin blogg per vecka.
Uppenbarligen är det nåt som
lockar dom.
Sen har vi dom som sågar henne
längs fotknölarna.
Och som kanske har 50 besökare
per månad.
Ni är patetiska.

Bengt Silfverstrand: Populism och floskler är inte sällan säkraste sättet att nå många läsare. Att sedan avslöja flosklerna har inte så mycket med sågning att göra. Det är ju Bella själv som genom sin okunnighet sågar av den gren hon själv sitter på.

Om vem är den patetiske person i sammanhanget som har 50 besökare per månad?
Vi får inte glömma att Blondinbella har många läsare, vi får inte låta henne stå oemotsagd. Jag bloggade om det också:
Läs gärna mitt inlägg:
http://kulturbloggen.com/?p=5662


Bengt Silfverstrand: Nej, det ska vi självfallet ha med i bilden. Bra att du reagerat. Har läst ditt inlägg och instämmer.
Både Bengt S och Blondinbella har fel.

Eller rätt.

Karl-Bertil är ingen kommunist, han är en socialliberal, eller pisshumanist.

Han idkar välgörenhet, är socialt engagerad och blir därför beskylld av sin far för att vara kommunist.

Den lindriga omfördelning han ägnar sig åt förändrar inte samhällets grundstruktur. Detär socialdemokrati när det är som sämst.

Jag tittar hellre på Kalle Anka. Det är öppet verklighetsflykt och lättgenomskådad rasism plus bigotteri.


Bengt Silfverstrand: Visst handlar det om välgörenhet, men sättet att omfördela julklapparna har ändå ett drag av anarkism över sig. Så socialliberalism eller pisshumanism är det knappast fråga om. Och kommunistskit är det under inga omständigheter fråga om.

Karl Bertil och Kalle Anka - båda hör julen till.
Härvidlag instämmer mina båda barnbarn David 6 och Adam 5 år.

Blondinbella?...... Vem är det?


Bengt Silfverstrand: Detta måste i sammanhanget betraktas som en mycket förlösande kommentar.....
Folkförakt? Struntprat. Däremot tillhör de inte min generation. Iron Maiden är långt mer populära än Åsa-Nisse. Föraktar du folket om du inte gillar dem? Fatta att världen inte till sin helhet består av socialdemokratiska män i mellan sextio och sjuttio.

Blondinbella skriver - såvitt jag sett, är ingen trogen läsare - om mode snarare än om politik. De få gånger hon uttalar sig politiskt så är nivån mycket riktigt ganska låg. Jag vill dock åter påminna om att hon är arton år. Därmed har jhon en ganska bra ursäkt, vilket inte kan sägas om flera av de ogenomtänkta, dåligt stavade och argumentatoriskt parodiska bloggar som finns exempelvis här på s-info.


Bengt Silfverstrand: Nu är du ute på riktigt djupt vatten. Det är uppenbarligen med Karl Bertil Jonssons julafton som med "På spåret" Programmen har sådan bred genomslagskraft över generationerna att de blir perenna inslag i TV-utbudet. Och att mina barnbarn och deras kompisar inte är socialdemokratiska män mellan sextio och sjuttio är väl ändå helt uppenbart.

Vad slutligen angår Blondinbella så har jag kommenterat ett uttalande som tyder på vissa blottor i intellektet. Att ha många läsare/besökare är alltså inte någon som helst garanti för att bloggen ifråga håller hög kvalitet.
Men, vänta nu...

"Ty visst avstår fattiga och mindre priviligierade till de rika".

Genom skattesänkning?

Skattesänkning handlar väl om att de som idag avstår från en stor del av sin inkomst ("de rika"), ska avstå från en något mindre del, dvs få lov att behålla en lite större del av sina egna pengar som de själva tjänat ihop?

Hur får du det till att de fattiga avstår till de rika? Hur kan man avstå från något som inte var ens eget till att börja med?


Bengt Silfverstrand: Ja, just det. När det nu visar sig att de skattesänkningar som i huvudsak tillkommit bättre bemedlade ungefärligen motsvarar statens budgetunderskott och samtidigt försämringar införts för arbetslösa sjuka, och svaga grupper i samhället, så innebär detta att fattiga och mindre priviligierade avstår till rika och bättre bemedlade.

För egen del, och vill understryka att detta är personligt, umgås jag hellre med inbjuden familj och vänner på julen än sätter mig framför televisionen.

Karl-Bertil eller Kalle Anka till mer gråt än skratt som Just D tjatigt sjunger om. Båda går bort.

När jag var liten och Palme var statsminister, och sossarna gjorde som de ville i allsköns ro, så var det pedagogiska barnprogram som gällde i de enda tillåtna kanalerna. Där man fick veta att det var roligare att äta en banan än vara på fabrik av Clownen Manne.

Eller tjeckisk dockteater - vilken ond brottsling kom på att sända det i tv??? Till barn?

När inte "tårtan" och "storpotäten" visade upp vad progressiv programutveckling kunde skapa.

Men på julen kunde man i vart fall få se lite Kalle Anka.
Utan ens en skugga av välplanerad pedagogik.

Nu kanske inte "Blondinbella" gör någon stor marxistisk analys utan i all anspråkslöshet ser någon (KBJ) som tror sig veta bättre än de fattiga vad de behöver och fördelar andras rikedom genom kriminalitet.

Det kanske inte är "den medvetna förtruppen/proletariatets diktatur" i sin renaste marxistiska form som visar sitt tryne. Danielsson var väl fortfarande bara tvehågsen sosse 1975 (?) - sina djupare böjningar åt rött kom ju senare.

Men Åsa Linderborg har fel rörande allmosor på grund av nåt väldigt enkelt:

Gåvan bygger i sin grund på kärleken till ens nästa, och en gåva, eller en allmosa, kan inte stjälas av mottagaren, inte ens genom en tredje part då första tanken om gåvan som kärlekshandling då inte är genomfört.

Så Karl-Bertil gav inte ut allmosor då gåvorna inte kom från honom utan var tämligen kärlekslöst stulna.

Danielssons geni behandlar detta ganska ytligt.


Bengt Silfverstrand: Att umgås med familjen under julhelgen står inte i någon som helst motsättning till att på eftermiddagen titta på Kalle Anka och hans vänner och något senare ägna en halvtimma åt några solidariska tankar till dem som lever på livets skuggsida.

Och det är just detta som är huvudpoängen med Karl Bertil Jonsson - att få en att stanna upp ett tag och fundera hur tillvaron kan gestalta sig så olika för människor.

Sen har du fått detta med gåvor och kärleken till nästan alldeles om bakfoten.

Åsa Linderborg har alldeles rätt. Och en som har formulerat dilemmat mycket väl är också idéhistorikern Sven-Erik Liedman i sin essäbok: "Att se sig själv i andra - om solidaritet."

Han skriver träffande bl a så här: "Mellan välbärgad och behövande finns en tunn tråd "att tycka synd om". Den brister lätt när andra känslor intar scenen eller när affärerna går sämre..... Välgörenheten syftar inte till annan förändring än den som gäller det syndfulla hjärtat."

Helt om bakfoten... nej jag håller bara inte med dig i särskilt många frågor.

Särskilt så ser jag inget syndfullt i att tjäna pengar och förstår mig inte riktigt på människor som ser det som syndfullt.

Exempel.
Jag brukar komma över gamla datorer, jag har varit i den branschen, som jag renoverar upp och ger iväg till behövande på olika sätt... å med ovan resonemang skulle jag tycka synd om mottagarna...

Det är en lika konstig tanke att tänka sig som om när du ger barnbarnen en kola så är det för att du tycker synd om dem. Helt otänkbart. En ren fråga om kärlek som givetvis är starkast för de närmaste.

Ber om ursäkt för att jag drar in dina barnbarn i debatten, men jag hoppas ovan ligger inom rimlig toleransnivå.

Jag håller inte med Liedman och därmed indirekt dig i att det är fel att frivilligt ge till någon behövande eller som vill ha något - men att det alltid är helt rätt att en tredje part, staten, tar saker (pengar/tid) av mig oavsett min vilja för att ge till andra - som heller inte alltid är tillfrågade om deras vilja.

Sen är ju frågan om förändrig, sista stycket, en möjlig ingång till en diskussion om det du kallar ekonomisk demokrati och jag har en del andra ord för. Men då kanske vi hamnar lite väl långt från ämnet.
BS: "Att umgås med familjen under julhelgen står inte i någon som helst motsättning till att på eftermiddagen titta på Kalle Anka och hans vänner och något senare ägna en halvtimma åt några solidariska tankar till dem som lever på livets skuggsida. "

Mm, nu har du raskt expanderat julafton till julhelgen å då verkar det väl vara ett inte alltför stort offer att tänka på de fattiga. Snyggt argumenterat men bara varmluft.

Det vore bättre för de fattiga, om man nu menar allvar med detta, att jobba en halvtimme eller shoppa en halvtimme på julafton jämfört med att se en pekoral på regimtv.

Seriöst, det är en av få helger där man samlar familj och vänner runt sig i dagens läge.
"Svensson" tittar då på två repriser... lite underligt är detta ändå.

ps.

Trolltyg i tomteskogen däremot är bra saker!
Onda fula troll slår sönder det som de företagsamma tomtarna byggt upp.

Länk till youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=etrD_7dqvTM
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM