TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 


Insikten om att det svenska friskolesystemet är på väg att braka ihop börjar äntligen nå det borgerliga lägret. I en ledare i borgerliga Helsingsborgs Dagblad skriver skribenten Stephan Wagner under rubriken ”När skolpengen blir hårdvaluta” bl.a följande:

 

I somras var det dags igen. Debatten om finansiering av friskoleverksamhet tog den gången sin utgångspunkt i Helsingborg. En del av friskolan Procivitas vinst i Helsingborg slussades via koncernen vidare till en skola som gick ekonomiskt sämre.
På så sätt kunde skattepengar som Helsingborgs kommun anslagit som elevpeng till den privata gymnasieskolan, smidigt landa i Procivitas skola i Malmö. Nu är det dags igen att skärskåda detta fenomen.
Nordens Teknikerinstitut (NTI) som bland annat driver tio gymnasieskolor anklagas av politiker i Lund för felaktig fördelning av den kommunala skolpengen, skriver Göteborgs-Posten NTI lägger skolpengen från alla elever i en gemensam pott som sedan fördelas mellan gymnasieskolorna. Lunds skolpeng är 45 000 kronor större per termin än Göteborgs. Men den ”pengen” dräneras på det här viset och kommer inte eleverna bosatta i Lund till del. Det måste betecknas som uppseendeväckande. Moderate ordförande i Lunds kommunstyrelse kräver därför nu en översyn. Det är han verkligen inte ensam om.

Och Stephan Wagner fortsätter: ”Det räcker inte med Skolverkets kvalitetskontroller. Hela friskolekomplexet bör än en gång skärskådas. Det verkar som politikernas föreställningar om fri konkurrens på det här området varit något naiva.!”

Naiva, är nog det minsta man kan säga. Fullständigt orimliga kommer nog sanningen närmare. Det är hög tid att sätta stopp för ett system där eleverna blivit ett slags handelsvara på utbildningsmarknaden och friskolorna skapat allvarliga segregrationsproblem inom hela skolsystemet.

Hög tid alltså för en rejäl storstädning på friskoleområdet.2008-10-14, 17:45  Permalink
Andra bloggar om:  


Bengt!
Du har förstås helt rätt!
Du säger bl.a. "att politikernas föreställningar om fri konkurrens på det här området varit något naiva. Naiva, är nog det minsta man kan säga. Fullständigt orimliga kommer nog sanningen närmare. Det är hög tid att sätta stopp för ett system där eleverna blivit ett slags handelsvara på utbildningsmarknaden och friskolorna skapat allvarliga segregrationsproblem inom hela skolsystemet. Hög tid alltså för en rejäl storstädning på friskoleområdet."

Jag har länge talat om alla de problem, missförhållanden, orättvisor, ojämlikhet och segregerande effekter, som uppkommer genom de fristående skolorna.
De fristående skolorna måste tas bort. De fyller ingen god uppgift, när de bl.a. skapar de nämnda problemen.
Men vad värre är:
Partiet har gett upp sin viktiga ideologiska strävan att förverkliga arbetarrörelsens mål om ett bra, sammanhållet och jämlikt samhälle för alla.
Man kan ju läsa bl.a. vad LO skrivit.
Här är länken:
http://lo.se/home/lo/home.nsf/unidView/D0796AA7D0EAC4CFC1256F2D00405E4A/$file/fristaendeskolor.pdf

När vaknar partiet och tar ordentligt tag i denna viktiga framtidsfråga?
Med partihälsning
C G Carlsson
Den utbildningspolitiska talespersonen för socialdemokraterna Marie Granlund, upprepar om och om igen:
"Friskolorna har kommit för att stanna"

Kanske kan hon ta större intryck av en moderat som börjar tvivla på nyttan av valfrihet, konkurrens och skolor på en marknadsplats där det gäller att tjäna så mycket pengar som möjligt.

Vi socialdemokrater som ända från början har ansett att barn och ungdomars utbildning är för viktig för att vara en del av marknaden har ju inte haft någon större framgång i våra argument.
Den skolpolitik som de "ledande" i vårt parti numera förespråkar handlar om att dela upp barn i den heliga valfrihetens namn, att bejaka mer kontroll, tidigare betyg och nationella prov.

Men vem vet. John Bauerkoncernens försäljning till ett danskt investmentbolag borde väl ändå kännas rätt obehagligt!
Vi som tror på en sammanhållen skola får fortsätta att kämpa på.
Solveig!
Som du påpekar:
Mycket sorgligt för arbetarrörelsen och framför allt dess barn att de ledande inom partiet uttalar meningar som "Friskolorna har kommit för att stanna"!
Man har gett upp kampen, man går inte i första ledet, man visar inte vägen till det enda rätta - den gemensamma, sammanhållna och rättvisa skolan. Man har fallit in i skolans "högerrörelse", ledd av majoren och batongälskaren Björklund.
Men vi fortsätter att söka väcka rörelsens kämpar!
Vi lämnar inte de svaga!
Tiden kommer att ge oss rätt!
Jag hoppas, att det inte dröjer alltför länge!
Jag vet, att vi är många som kämpar!
Bengt Silfverstrand är en av oss som leder kampen!
Med partihälsning
C G Carlsson
Luleå
Jag är inte förvånad över att vi reagerade likadant på
Stephan Wagners ledare.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM