TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 


Den 13 maj 1993 spelade Henrik ”Henke” Larsson sitt första derby mot Malmö FF i den rödblå Helsingborgsdressen. Den blivande stjärnan visade redan då framfötterna genom att göra två av de tre HIF-målen i en gastkramande match som slutade 3-3. Femton år senare, den 28 april 2008,  och som etablerad världsstjärna, efter sejourer i holländksa Feyenord, skotska Celtic, spanska Barcelona och engelska Manchester United, framträder Henke åter i ett skånskt fotbollsderby. Den här gången på sin hemmaplan Olympia. Succén blev total. Henke gjorde själv två av målen, i en match som HIF vann med 4-2, och var aktivt inblandad som framspelare också i ett tredje.

Sveriges bäste fotbollsspelare nobbar emellertid landslaget och det svenska EM-laget, där han varit given om han velat ställa upp.

 

Sveriges chanser att avancera i EM-slutspelet är väl, mot bakgrunden av de skador som fortfarande i större eller mindre grad plågar några av våra nyckelspelare, i dagsläget svåra att bedöma.
Något av samma dimmor döljer Sveriges avancemang i det Europaspel som nu tilldrar växande uppmärksamhet i kölvattnet på Laval- och Rüffertdomarna i EG-domsolen.
”Ta upp den skånska bollen, men skruva den hårt!”, skriver Dagens Arena i sin gårdagsledare.

 

Ledarskribenten Per Wirtén konstaterar bl a att de båda domarna sätter fri rörlighet före fackliga rättigheter.
”Rüffertdomen visar att det inte handlar om att justera praktiska frågor i ett nordligt undantagsland. Nu står mer på spel – i hela Unionen. Fältet ligger öppet för en ny rond i en segdragen strid som definierar Unionens karaktär.”

 

Dagens Arena ger sedan Skånes Socialdemokrater rätt när dess årskongress kopplar samman fördraget och striden om fackliga rättigheter. ”Den som letar efter ordet fackförening i fördragets index kammar noll. Många rättigheter slås fast. Men inte de fackliga. Jo, det finns en paragraf i den införlivade Stadgan om mänskliga rättigheter om kollektivavtal och strejkrätt. Det är allt.”
Politiken måste nu mobiliseras på Europanivå för mer entydiga regler som EG-domstolen inte kan tolka antifackligt. För svensk politik är det en ovan ”förhandling” mellan politik och juridik i ett system skapat för maktdelning.”

 

Dagens Arena efterlyser stridvilja och mobilisering inom socialdemokratin i EU-frågan. ”Jag förstår inte det. Rädslan för EU-motstånderiet har låst socialdemokratin alldeles för länge. Politisering och demokratisering är och förblir det radikala uppdraget i Europapolitiken. Ta upp bollen från Skåne och skruva den hårt. Unionen blir bara starkare av det.”
Tunga ord från en kunnig men alltför sällsynt röst i den svenska EU-debatten.
Som kontrast till Dagens Arenas ledare kan man läsa EU-parlamentarikern Jan Anderssons debattinlägg i Helsingborgs Dagblad den 28 april.
I denna erkänner en nu uppenbarligen av den växande EU-kritiken inom arbetarrörelsen hårt pressad Jan Andersson visserligen att något är fel i EG-domstolens utslag. Men hans slutsats inskränker sig till att hela problemet kan lösas med en förändring av domstolens sätt att arbeta.
Den i sanning hårt skruvade skånska EU-bollen är i bästa fall ett stolpskott……
Och var finns en annan EU-parlamentariker, Åsa Westlund i denna för svensk socialdemokrati centrala debatt? 
Hej!

Tänk så olika det går att läsa Per Wirténs inlägg. Jag håller helt med honom. han skriver om en bred koalition mellan europaparlamentet och kommissionen. Han skriver om samarbete med progressiva kristdemokrater. Det har kanske undgått Bengt, men jag är faktiskt utsedd att vara rapportör i europaparlamentet. Jag kommer i min rapport att föreslå förändringar i utstationeringsdirektivet och en del andra åtgärder. Jag samtalar med progressiva kristdemokrater. Och vi ska försöka övertyga kommissionen. Allt detta vet och supportrar Per Wirtén.

Han skriver också att den som vill välta fördraget hugger i sten. Fördraget kan inte omförhandlas utan bara godtas eller förkastas. Facken i EU vill ha det nya fördraget. den vägen är stängd enligt Wirtén. Jag delar också härvidlag hans uppfattning. Gör Bengt Silfverstrand det?

Undrar Jan Andersson

Bengt Silfverstrand: Nej, att du blivit rapportör i EU-parlamentet kan knappast ha undgått någon som deltager i debatten. Fick klart för mig detta redan när du informerade om saken på distriktsstyrelsen. Viktigare än att du fått uppdraget som rapportör är dock vad du rapporterar och detta är väl inte alltid glasklart.

Ena dagen Lavaldomen ska vi inte ta för hårt på den avser ju bara en ytterst liten del av arbetsmarknaden. Nästa dag: EG-domstolen måste bli öppnare. Ett litet steg i rätt riktning förvisso men ytterst blygsamt, då det stora problemet är domstolens alltför stora inflytande i förhållande till politiken.

Till skillnad från Jan Andersson, som undviker svar på praktiskt taget alla frågor han ställs inför så ska jag svara rakt på hans fråga.

Jag delar också Per Wirténs uppfattning men att kräva klarhet i fråga om kollektivavtal och strejkrätt innan riksdagen antar det nya fördragt är sannerligen inte samma sak som att förkasta detsamma.

Och som sagt Wirtén bejakar de skånska socialdemokraternas inställning i frågan. Gör Jan Andersson det?
Hej igen!

För övrigt skjuter inte vi högaborgare stolpskott antingen de nu spelar för HIF eller spelar i europaparlamentet. Vi gör mål och vi ser till att vinna matchen.

Jan Andersson
Högaborg


Bengt Silfverstrand: Det är skillnad på mål i motståndarens bur och självmål, d v s mål av den typ som Jan Andersson m fl gjorde i EMU-frågan. Den matchen påstår väl ändå inte Jan Andersson att han vann?
Det är bra om man först har klart för sig i vilket lag man spelar i, röd eller grönrandig tröja. Annars riskerar målsparkarna bli självmål.

Äntligen tar vi nu en ordentlig debatt om EU som ju tidigare varit tabu inom partiet, om nu inte det har handlat om att sjunga med i lovsångskören för EU och EMU.

Fördrag som får stora konsekvenser måste och skall kritiskt granskas. Sakfrågorna måste stå över enskilda politikers och förhandlares prestige i dessa frågor.
Och vi får aldrig hamna i situationer där valet står mellan "pest eller kolera".

Jag välkomnar nu en fortsatt debatt och tycker att Skånes passning är ett bra uppspel för att vinna matchen.

Hälsningar

Lennart


Bengt Silfverstrand: Ja, detta var ju ett rejält mål i motståndarens bur!
Ja, då fick alla EU-kramare som de teg.....


Vi ses i leden på 1 maj

http://www,s-info.se/nilsson


Jag är helt för att vägra skriva på fördraget förrän problemen med Kollektivavtalen är lösta. Det var lovat före Eu valet att inte arbetsrätten skulle röras. Men nu har dom rörts så det måste bara rättas till. Jag är helt övertygat att många sossar kommer att rösta på vänsterpartiet om man inte gör något nu.


Bengt Silfverstrand: Du har tätt i din analys. Partiet lever mycket farligt i EU-frågan.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM