TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 


I lördags höll Skånes socialdemokrater sin årliga distriktskongress på Sundspärlan i Helsingborg. Det skånska partidistriktet är sannolikt ett av de livaktigaste i landet. 350 ombud med stor spännvidd i såväl ålder som kön behandlade 147 motioner. Här får inte minst unga socialdemokrater, ännu inte tyngda av förtroendeposter i kommun, region och riksdag, möjlighet till ett fritt och ofta spänstigt meningsutbyte. De livligaste debatterna den här gången gällde kärnkraften, juridik kontra politik inom EU, utbildningsfrågor och den eviga republikfrågan.

 

Med den här kongressen lämnar jag efter 37 år distriktsstyrelsen. Jag kan då med samma perspektiv bakåt som då jag lämnade riksdagen 2002 konstatera att det inte var bättre förr!
Det var sålunda en i de flesta avseenden både mera upplyst och mera kompetent distriktsstyrelse jag nu lämnar än den jag 1971 inträdde i. Jämställdheten är väl utvecklad, åldersspännvidden större och diskussionerna friare och mera ifrågasättande än då ”jag började.”

 

Efter att i mycket varma ordalag ha blivit avtackad av vår ordförande Helène Fritzon kände jag mig manad att med nedanstående ord tacka för mig:

 

”När dåvarande handelsministern Gunnar Lange i tidigt 70-tal lämnade den socialdemokratiska regeringen sa han vid den regeringslunch som skulle bli hans sista, och råkade infalla på en skärtorsdag: ”Jag känner mig som Jesus inför sista måltiden.” Olof Palme replikerade blixtsnabbt: ”Det må så vara, men bara du inte återuppstår på söndag……

Jag känner mig kanske varken direkt som Lange eller Jesus, och jag tänker inte pensionera mig från politiken. Många sannolikt till glädje, andra lika sannolikt till mindre glädje.
Kostym och arenor kommer till en del att skifta men inombords kommer det alltid att klappa ett levande, ja t o m ett med en mekanisk klaff förstärkt socialdemokratiskt hjärta.
Gott kamratskap och stimulerande diskussioner har präglat arbetet i distriktsstyrelsen och det har bara blivit bättre med åren. Jag lovar också att precis som hittills hålla mina vänner i den socialdemokratiska riksdagsgruppen varma med frågor och beställningar av politiskt underlag även i fortsättningen.

 

”Politik som teater” heter en läsvärd och stimulerande bok av litteraturprofessorn Ingvar Holm. Och steget är förvisso inte alltid så långt mellan den politiska scenen och teaterns tiljor. Jag har under den här vårvintern haft förmånen att pröva teatern i light-variant, nämligen i Kullarevyn ”Vändstekt.” Och det kan bli fler ”vändstekta” revyägg framöver.

Vi ses igen kamrater, på de politiska barrikaderna, och för att citera August Strindberg – med ett tillägg av eventuellt – ”Vi ses i min kommande pjäs…..”2008-04-14, 17:30  Permalink
Andra bloggar om:  


Ja. nån gång skall man sluta och det är alltid bättre att själv fatta det beslutet än att bli utburen. Great champions never comes back, men du lär väl höras och synas ändå också framöver.
Men jag undrar över en detalj - du skriver att det var stor spännvidd i ålder och kön på kongressen. Att det kan vara stor spännvidd i ålder kan jag förstå men i kön?? Finns det mer än två?
Simma lugnt


Bengt Silfverstrand: Jomenvisst ska man sluta i tid. Och visst är det skönt att kunna välja själv. Du har också alldeles rätt i att jag kommer att vara politisk aktiv också framöver. Fattas bara annat.

Så det där med spännvidd. Ja, det var nog lite slarvigt uttryckt. Vad jag menade när det gäller den könsmässiga fördelningen är att jämställdheten är väl tillgodosedd.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM