TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 


Mona Sahlins minst tio år gamla uttalande att ”det är häftigt att betala skatt” har fortfarande stark förankring i vardagen. Enligt en färsk opinionsundersökning utförd av Sveriges kommuner och landsting (SKL) är åtta av tio svenskar beredda att betala högre skatt för att få bättre sjukvård för alla. Nio av tio föredrar höjd kvalitet i skolan, barnomsorgen, äldreomsorgen och sjukvården framför sänkt skatt.

 

Undersökningen ger ett starkt stöd till den sjukvårdspersonal som nu är beredd att gå ut i strejk för högre löner. Att höja skatten för att öka personaltätheten och höja personalens löner inom vårdområdena kan en stor majoritet av svenska folket uppenbarligen ställa sig bakom.
Denna undersökning om svenska folkets inställning till skatter är en välkommen motvikt till den debatt som annars under en längre tid dominerat b-alliansens och borgerliga monopolmedias ledare- och opinionssidor, nämligen en ständig tävlan om vem som kan erbjuda de mest generösa skattesänkningarna.

 

Så sent som idag kan man t ex i ”opartiskt borgerliga” Helsingborgs Dagblad läsa en ledare som under rubriken ”Dags för en morot”uppmanar finansminister Anders Borg (m) och ”skattepolitiker i andra partier”, att ta fram en morot i skattesystemet. I det här fallet handlar det om sänkt moms på s k nyttiga livsmedel. Erfarenheterna från andra länder där dylika system existerar visar att sådana manipulationer med skattesystemet knappast har någon större effekt.

 

Tillbaka till ruta 1 – svenska folket är berett att leva med de skattenivåer vi har och är till och med villigt att betala ytterligare en slant om man får rimliga garantier för att pengarna slussas in i de system – inom vård- och omsorgssektorerna, som idag har brister på grund av otillräckliga resurser.Det mest intressanta är nog att det är människor i ålder 16 - (jag tror) 29 år, där runt 90 procent mycket väl kunde tänka sig att betala mer skatt.


Bengt Silfverstrand: Ja, och det slår ju hål på alla borgerliga myter om att ungdomar skulle vara särskilt obenägna att acceptera höjda skatter.
Det man vill se nu är ju ett uttalande från alla socialdemokratiskt styrda landsting och kommuner att de ställer sig bakom sjuksyrrornas krav och kommer betala ut de högre lönerna och höja skatten för att finansiera detta.


Bengt Silfverstrand: "Sjuksyrrorna" - vilket förakt för människor som bär upp vår välfärd. Visst vore det en nåd att stilla bedja om att s-styrda landsting gick i spetsen för anständiga löner till sjuksköterskorna. Att b-alliansstyrda sådana skulle göra det, är förstås en tanke som aldrig föresvävat dig. Och på den punkten är du nog ganska realistisk.
Jag kan bara notera att tidningen Arbetaren också är lika föraktfull som jag:
http://www.arbetaren.se/articles/inrikes20080319

Skillnaden mellan Alliansen och sossarna är väl att ni låtsas vara på sjuksyrrornas sida, när ni i själva verket är de som har makt att höja deras löner men struntar i det.


Bengt Silfverstrand: Försök inte blanda bort korten. Frågan gällde om det var häftigt att betala skatt eller inte. Nu visar det sig att en förkrossande majoritet av svenska folket är berett att betala både dagens skatt och till och med mer om pengarna går till förskola, skola, gamla och sjuka. Väljarna tycks alltså här ha en helt annan uppfattning än skattekverulanterna inom b-alliansen och deras megafoner i media.
Bengt Silfverstrand: Men varför sitter du här och gråter krokodiltårar över låga vårdlöner? Ni har haft all tid i världen att höja skatten och ge vårdpersonalen de löner som ni säger att de förtjänar, ändå har det inte hänt.

Så sent som 2003, då ditt parti styrde riksdagen, flertalet av landets kommuner och landsting samt kontrollerade SKL, gick Kommunal ut i strejk för höjda löner, men fick ge sig efter en hård kamp.

Tiden har runnit ut för ert hyckleri nu. Ska ni ha någon som helst trovärdighet så får ni väl ställa er sida vid sida med vårdpersonalen och lova dem högre lön, finansierad med högre skatt.

Du förstår väl själv det orimliga i att SÄGA att man vill höja vårdlönerna och sedan som arbetsgivare i landsting och kommuner förvägra vårdpersonalen dessa löneförhöjningar?


Bengt Silfverstrand: Hyckleriet står du helt själv för. Jag har aldrig en sekund tvekat när det gäller höjningen av sjukpersonalens löner. Och det var för övrigt inte länge sedan, då s-styrda region Skåne höjde landstingsskatten med en krona just för att satsa på bättre personaltäthet i vården.

Vad diskussionen här har handlat om är svenska folkets inställning till skattenivåerna. Och då det nu visar sig att det finns en stabil majoritet för att till och med höja skatten om pengarna t ex användes för större personaltäthet i vården så ger detta utrymme också för skattehöjningar.

Jag förbehåller mig rätten att som socialdemokrat ha denna åsikt oavsett hur nu ansvariga politiker gör.

Sen uppmanar jag dig att strama upp din diskussionskonst. Annars är det slutkommenterat här för din del.
Nej du. Inte en spänn till i skatt.
Med det skattetryck vi har idag räcker det och blir över till allt.

Se istället till att det blir tjänstemannaansvar för gjorda tabbar och sluta ösa ut pengar till omöjliga SIDA-projekt, flong nya kontorshus och möbler, ja *suck* tänk om man hade sparat på allt som avslöjats genom åren.
Oh my God! Sänk skatten och få snurr på hjulen istället.


Bengt Silfverstrand: Då har du fått hela frågan om bakfoten, vilket i och för sig inte är så ovanligt i borgerligt-egoistiska kretsar. Tvärtemot din uppfattning så finns det hos svenska folket enligt en färsk undersökning genomförd av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) en stark uppslutning och beredvillighet att till och med höja skatten för att klara de växande behoven inom främst vård och omsorgssektorn.
Jag tror dig. Det finns säkert en sådan undersökning.
Det skulle bara vara intressant att få se den.
Hur ställdes frågorna? Hur många tillfrågades? Ställdes frågan med ett motalternativ?

Självklart betalas jag en krona till i kommunalskatt om motsatsen är att ligga hemma och dö i ensamhet.
Men finns det ytterligare alternativ, som att slopa ett par skrytbyggen, hitta på mer "behov" eller kanske till och med slopa lite bidrag som det finns alldeles för mycket av, då har jag ingen lust att ge mer pengar.

Bättre att rensa upp och skala av först, sedan kanske det visar sig att det behövs.


Bengt Silfverstrand: Nu resonerar du i något mer förnuftiga banor. Hur undersökningen utförts får du fråga SKL om, men den talar i samma riktning som flera andra undersökningar, bl a av Stefan Svallfors vid Umeå universitet.

Att sedan i allmänna ordalag hänvisa till skrytbyggen håller inte. Svångremmen är redan hårt åtdragen och på den rent vårdande personalen går det inte att spara. Problemet är det omvända. Det saknas personal inom många vårdinrättningar och många som jobbar där går redan på knäna.
Nja, efter att jag läste statistik så tar jag statistik med en stor näve salt. Statistik får du alltid dit du vill så 100% opartiska undersökningar tycker jag är en raritet.

Nu säger väl många att man inte kan blanda ihop olika delar av stadsbudgeten med varandra men jag tycker att så länga pengarna kommer från samma källa så kan man det.
Det är våra skattekronor som går till dessa omöjliga Sida-projekt som är totalt meningslösa. Jag har själv talat med f.d Sidaanställda som i princip säger att man inte slutför projekten för då blir de "utan jobb" och då stryps pengarna. Dessa otaliga miljoner som bara rinner mellan fingrarna (bara här!) kan man använda på bättre sätt, t.ex inom sjukvården, eller till löner t.ex.
Så, vad jag menar är att styr upp all ekonomi som idag finns, dra in på saker som inte har stöd i den stora massan och lägg på de områden där det råder brist.

Sen, möjligen, om detta inte räcker, kan man prata om att höja skatten.
Att höja skatten rakt av är att göra det lätt för sig tycker jag.


Bengt Silfverstrand: Till skillnad från många enskilda biståndsorganisationer utsätts Sida för en minutiös granskning, vilket naturligtvis är bra.
Fel och brister finns givetvis och ska beivras. Men som helhet betraktat gör Sida en mycket viktig u-landsinsats.

Att ta Sidas misslyckanden till intäkt för skattekverulans är synnerligen malplacerat.

Att höja skatten är givetvis inget självändamål.
Vad jag hänvisat till är att svenska folket uppenbarligen dock är berett till en sådan åtgärd om pengarna går till bristerna i vård och omsorg.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM