TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 


Arbetsförmedlingens chef Bo Bylund får sparken. Samtidigt tillsätter b-alliansen Margareta Winberg som ny ordförande för Svenska spel.
-Titta vi har minsann inget emot socialdemokrater, är den ”knivskarpa logik” finansminister Anders Borg levererar i sammanhanget. Arbetsmarknadsminister Littorin dolde sig bakom ett pressmeddelande.

 

Försöket att kompensera att Bylund fick silkessnöret med en ordförandepost för Winberg är sällsynt obegåvat även från att komma från en av de mest misslyckade regeringar Sverige haft. Posten som chef för ett statligt verk som har en strategisk roll att spela i arbetsmarknadspolitiken är naturligtvis betydligt tyngre än Winbergs ordförandepost.

 

Men detta läggspel som snarare är att likna vid ett taskspel är inte det värsta. Nej, det som får Bylunds politiska avsättning att kasta ett både löjets och tragikens skimmer över b-alliansen är
att han får sparken då han helt lojalt mot sittande regering genomfört en stor omorganisation av hela verksamheten.
Givetvis måste det vara en regering obetaget att omge sig med de personer som man anser ha största möjliga kompetens och fallenhet för att genomföra dess intentioner. Men då ska personförändringarna på de ledande posterna ske inför de aviserade och förestående förändringarna av verksamheten. Nu låter man först Bylund göra grovjobbet. Sen sparkar man honom. En så halsbrytande logisk kullerbytta får man nog leta efter.

 

Före valet lovade b-alliansen att förändra utnämningspolitiken och göra den ”mindre politisk.” Vad vi hittills sett på den vägen är raka motsatsen, och till politiska tillsättningar
kan med Bylunds entledigande nu också fogas en sällsynt iögonfallande politisk avsättning.AMS har haft 9 chefer, alla S-märkta. Om vi räknar med att 40% av Svenska folket är socialdemokrater och vi antar att socialdemokrater är lika kompetenta som resten av svenska folket så är sannolikheten mindre än 0.03% att detta ska inträffa om utnämngarna skett utan politiskt ställningstagande.

Visst är det möjligt att detta är ett politiskt beslut men det är inte först gången det sker. Man ska inte kasta sten i glashus.


Bengt Silfverstrand: Du skjuter helt vid sidan av målet. Bo Bylund ansågs till den milda grad så kompetent av b-alliansregeringen att hans fick vara kvar som chef och sköta den stora omorganisationen och övergången till den nya Arbetsförmedlingen. Att sedan sparka honom utan förvarning vittnar bara om en sak - total inkomptens och grovt brott mot vallöftet att avpolitisera chefstillsättningar/avsättningar inom statsförvaltningen.
Vilket patetiskt gnäll det är på er inom Socialdemokraterna och i och för sig även ert stödparti kommunisterna. Har du redan glömt när Bosse Ringholm sparkade Ahlenius, Riksrevisionens chef.

Jag förstår visserligen att det gör ont i dig att förlora ett S-märkt GD på en så viktig politisk post som Arbetsförmedlingen.
Bengt Silfverstrand: Nu är du totalt ute och reser Ahlenius fick gå därför att hon inte handlade efter de direktiv som regeringen utfärdat.

Bo Bylund har däremot helt fogat sig efter regeringens direktiv för den nya Arbetsförmedlingen och lojalt och kompetent genomfört omorganisationen.
Jag har sett uppgifter om att Bo Bylund flyttas till regeringskansliet där han sitter 'till disposition'.
Därigenom behåller Bylund sin generaldirketörslön. Är detta någon sorta 'hyllning till girigheten' som du tidigare hafr så bestämd uppfattning om.


Bengt Silfverstrand: Det fulla ansvaret för denna "girighetsförflyttning" bär i så fall b-alliansregeringen. Om man låtit Bylund vara kvar på den post som han uppenbarligen (också enligt Littorin) skött på ett alldeles förträffligt sätt så hade detta problem aldrig uppstått.
Att bli bortbytt är inte precis vad Bosse Bylund önskat. Regeringens personalpolitik är usel- snacka om att inte ta tillvara på kompetens! Bosse var en bra chef för Arbetsförmedlingen (det tyckte tom Littorin, så sent som i vintras!)
Varför bråka om en politisk avsättning men acceptera alla politiska tillsättningar.


Bengt Silfverstrand: Frågan är fullständigt irrelevant. Problemet och ansvaret vilar till hundra procent på b-alliansregeringen som före valet lovade att avpolitisera chefstillsättningarna inom statsförvalningen. Nu agerar man i precis motsatt riktning.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM