TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 


En f d bankanställd med ett ofördärvat sinne för rättvisa och vardagsmoral har tipsat tyska finansministeriet om omfattande skattetjuvar som gömmer sina pengar i banker i det s k furstendömet Lichtenstein. Fifflet på dolda konton rör sig om över 200 miljoner euro. Än så länge är det 150 välbeställda tyskar som misstänks. Många har nu också angett sig själva enligt åklagaren. Chefen för den tyska posten är en av bovarna och har tvingats avgå.

I kölvattnet på denna skandal där rika knösar skor sig på hederliga skattebetalares bekostnad avslöjar Skatteverkets generaldirektör Mats Sjöstrand på DN-debatt den 26 februari att svenska skattetjuvar lurar oss andra skattebetalare på 46 miljarder kronor varje år.
Mats Sjöstrand tycks hysa en viss optimism om möjligheterna att via vidgat informationsutbyte inom EU och OECD komma åt denna typen av brottslighet.

 

Flera borgerliga skribenter tar visserligen pliktskyldigast avstånd från själva fusket men, som t ex Helsingborgs Dagblads ledarskribent, Jan-Olof Asp, skyndar sig att hänvisa till banksekretess och juridik. Så här låter t ex avslutningsorden i en ledare signerad JOA i dagens Helsingborgs Dagblad: Skattesmitarna har även de starka skäl att gömma undan sitt kapital. Skatten på avkastningen är kännbar. De lär nu inte sitta overksamma. Det kan skapa högkonjunktur för smarta skattejurister.”

 

Det är mycket möjligt för att inte säga sannolikt, men då återstår bara från samhällets sida att vidta åtgärder som undanröjer möjligheterna till skattejuridiskt finlir. Och det handlar dels om att skärpa och samordna lagstiftningen inom EU och dels om att utestänga de s k skatteparadisen från det internationella samarbetet.

 

Leif Pagrotsky uttryckte i klara ordalag vad detta konkret innebär visavi Lichtenstein. Han uppmanade i ett inslag i gårdagens TV-Aktuellt den svenska regeringen och riksdagen att unisont säga nej till Lichtensteins inträde i passunionen Schengen. Sådant läder ska sådan smörja ha.

 

Barbro Hedvall avslutar sin dagskrönika i DN med följande passiva ord: ”Den tyska regeringen tyckte sig kunna köpa tjuvgods (av ovannämnde f d bankanställde till tyska myndigheter överlämnad kundlista hos bank i Lichtenstein – min anm., det svenska skatteverket använder uppgifter som det vet inte kommit fram på lagligt sätt. Men av medborgarna kräver de fullständig ärlighet. Här är det något som skaver.”

 

Det är möjligt. Men den ”skavningen” får vi utan tvekan vara beredda att ta, då den är negligerbar jämfört med de stora och och djupa sår som skattestölderna åsamkar majoriteten av hederliga skattebetalare och de svåra skador detta innebär för den solidaritet medborgarna emellan som ytterst håller samman våra samhällen.

 

Därför gå till frontalangrepp mot de s k skatteparadisen – i praktiken skattesmugglarnästen – jaga skattesmitarna med blåslampa och arbeta stenhårt inom EU för att åstadkomma en lagstiftning som häver den förlegade banksekretess som fortfarande bara tjänar girighetens intressen.Den fd bankanställde hade enligt uppgift 40-50 miljoner andra skäl att agera som han gjorde förum sin
"känsla för rättvisa o vardagsmoral"

Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM