TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 


-Sverige klättrar från fjortonde till nionde plats i OECD:s ”välståndsliga”, förkunnade Dagens Nyheter i en euforisk kommentar den 15 februari. Och okritiskt hakade andra media omgående på. ”Nyheten” , som sedan visade sig inte vara någon nyhet, upprepades t ex åtminstone ett tiotal gånger i radioekot.

 

Vad är då sanningen bakom uppståndelsen? Jo, Sverige har under ett antal år klättrat i den av OECD upprättade tabell, där organisationen listar sammanvägda ”välståndsfakta.” I själva verket har siffran fjortonde plats redan korrigerats. Vi låg redan 2006 på elfte plats, och ”klättringen” rör sig alltså om två platser, men med reservation för att även 2007 års siffra (9) kommer att korrigeras.

 

”Det finns ingen anledning att övertolka de här siffrorna, de går lite upp och ner mellan åren och det är inte säkert att de verkligen avspeglar ekonomins verkliga potential”, säger Jens Lundsgaard, chef för Sverigebevakningen på OECD i en kommentar. Den svenska indexsiffran har de senaste åren rört sig marginellt mellan 113 och 115. Det är samma nivå som 2004.

 

Den svagt uppåtgående trend som ändå kan förmärkas är ett tydligt resultat av den långsiktiga förstärkning av ekonomin som grundlades under den socialdemokratiska regeringsperioden 1994-2006 och ingenting som kan knytas till den nuvarande b-alliansens gärningar. Det som förklarar det senaste årets eventuella uppgång är förbättringen av bytesbalansen d v s relationen mellan import- och exportpriser. Exporten har gått som tåget, men klingar nu av.
Ett annat varningstecken är den klara nedgången i produktiviteten.2008-02-16, 08:01  Permalink
Andra bloggar om:  


Kan tillägga att högerns vanliga skräckpropaganda rörande välståndsligan är inkorrekt. Dom hävdar att Sverige sedan 70-talet har rasat från en andra plats till 7, 8, 14 (whatever). Det är helt fel. Luxemburg är överlägsen etta. Platserna 2-7/8 har promilleskillnader och ett enkelt fenomen som stormen Gudrun kan sänka vilket land som helst från 2:a till 8:e plats.

Skillnaden mot 70-talet är att de av 2:a världskriget härjade länderna som då lågt hoplöst bakom Sverige nu har återuppbyggts och kommit upp jämsides i välståndsligan. Sverige har inte tappat någonting. Och vår överlägsna placering tidigare var ett resultat av att andra länder byggdes upp efter kriget. Så borgarnas argument är helt enkelt förkastligt. Dom kan visa upp en lista med1-20 där Sverige ligger 8 nu, och på 70-talet låg 2:a. Men dom förklarar inte att Sverige helt enkelt har blivit upphunnet av krigsländerna. Ett vidrigt sätt att sprida lättuggad propaganda.

Kan vidare tillägga att parametrarna som används i undersökningen är utformade av Chicagoskolebarn och dom gynnar således tillväxt i medeltal. Dvs. Medianen är ointressant. Ett land kan anses vara otroligt välstående om hela folket svälter och en enda person äger allt. ( inte riktigt men om man vill överdriva lite :-) Medianen och lägsta nivån ignoreras i stort ).


Ja. Ville bara nämna det. :)
...och nu hakar ledarskribenter runt om på denna "nyhet".
Det som är extremt kul är att vi nu, 1,5 år efter valet, fortfarande ser effekterna av socialdemokraternas politik.

Vad jag kan minnas så lät det inte så 91-94. Alla jämförelser från den perioden görs från valdagen 91 till valdagen 94. Punkt.

Kan vi inte enas om hur lång tid det tar för en ny regerings politik att få effekt och sedan hålla oss till det?
otroligt

Nästa år då Sverige har vandrat upp ytterliggare 2 platser.

Är det också socilademokraterna som orsakade det med sin politik för 2,5 år sedan?

Nej, se verkligheten

Allianspolitiken fungerar, välståndet ökar i landet.
I dag skapas ett nytt jobb var 4 de minut.

Lasse

Bengt Silfverstrand: Var och en blir salig på sin tro även om de, som du i grunden ha fel. Sverige har under de 7-8 senaste åren klättrat i OECD:s s k välståndsliga. Den klättringen har fortsatt även 2007 och beror, som framg´år av analysen, i huvudsak på en uppgång i exportpriserna. Allianspolitiken har ingenting med detta att göra. Dess främsta kännetecken är de ökande klyftorna.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM