TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 


Fusk och fiffel med skattemedel ska stävjas. Därom torde det råda en bred uppslutning hos svenska folket. Metoderna för hur man bäst kommer till rätta med bidragsmissbruk etc. kan emellertid diskuteras.
Den borgerliga regeringen har fått för sig att det fuskas med mångmiljardbelopp i socialförsäkringssystemet. En utredning tillsattes och utredaren Ann-Marie Begler föreslår att en ny myndighet ska inrättas för att bevaka att Försäkringskassan inte gör fel. 100 miljoner kostar kalaset.

 

Men ett problem i sammanhanget är att vi i själva verket inte vet om myndigheten behövs eller inte. Utredningsförslaget bygger på två uppskattningar av fuskets och felens storlek. Den ena är gjord av Försäkringskassan och den andra av Delegationen mot felaktiga utbetalningar (FUT). Ingen av dem håller för en närmare granskning.
I Nr.4/27 av Pockettidningen ”R” granskas hur Försäkringskassan blåser upp fusket på synnerligen lösa grunder. Bl a räknar man antalet polisanmälningar, trots att bara 12 procent av de anmälda fälls. FUT-rapporten i sin tur bygger på en metod som kallas expert elicitation, vilken går ut på att väga samman gissningar från en expertgrupp. Metoden är lindrigt uttryckt tvivelaktig, vilket visas bland annat av att den högsta gissningen är tre gånger så hög som den lägsta. Därutöver inrymmer metoden flera i hög grad tänjbara begrepp som ”avsiktliga fel”, där brottsmisstanken inte ens är så stor att en polisanmälan är befogad.

 

Det kan knappast betraktas som särskilt seriöst att använda dessa två rapporter, som dessutom kommer fram till olika summor, som underlag för hur stora summor som felaktigt betalas ut. Och direkt oansvarigt måste det anses vara att inrätta en särskild myndighet för att komma till rätta med fusket. Vi vet i dagsläget inte om fusket i socialförsäkringssystemen uppgår till de 20 miljarder som är den allmänt spridda siffran.

 

B-alliansens socialförsäkringsminister Christina Husmark Pehrsson har låtit kungöra att omfattningen av fusket inte har så stor betydelse – ”alla felaktiga utbetalningar ska beivras.”
Detta är ju kvalificerat struntprat. Med en sådan syn på nolltolerans så kan man ju motivera införandet av vilka kontrollsystem som helst.
Men med den logik som b-alliansen nu arbetar efter för att stävja fusk med allmänna medel – att inrätta en ny myndighet, - så förväntar oss alla vänner av rättvisa nu förstås att vi begåvas med ytterligare en myndighet, vars uppgift ska vara att se till att Skatteverket driver in de 130 miljarder som skattefusket beräknas uppgå till.

 

Den myndigheten bör lämpligen betitlas – SKATTEFUSKÖVERVAKARVERKET – allt i enlighet med b-alliansens aviserade kamp mot byråkrati och myndighetsmissbruk…….Ang fusk så är det väl inte så konstigt att man inte tar S på allvar: http://www.youtube.com/watch?v=HIKGdmZ3KXc
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM