TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 


Exit Pär Nuder, gråterskor är beställda, krokodiltårar fälles och media gottar sig åt att äntligen har något att rapportera från den socialdemokratiska horisonten. Man tar sig för pannan över all denna uppståndelse.

 

Jag delar förvisso Peter Hultqvists m fl:s uppfattning att sättet att presentera nyheten var olyckligt. Och den fähund som läckt nyheten är uppenbarligen omedveten om att sådana klantigheter skadar partiet. Om det nu inte rör sig om någon som vill skada Mona Sahlin.
Att det finns ”partivänner” av det senare slaget förvånar mig inte. Jag tillhörde den riksdagsgrupp som var med då drevet mot Mona gick förra gången, och då förstörde hennes chanser att bli partiledare. Med sådana ”vänner” behöver man sannerligen inga fiender.

 

Men ändå, varför så mycket väsen för så lite ull? I sakfrågan är beslutet att byta ekonomisk talesman egentligen föga dramatiskt. Jag har suttit i sådana positioner (riksdagsgrupp och partistyrelse) under så pass lång tid att jag har en ganska god uppfattning om kompetens och
övriga för uppgiften relevanta egenskaper hos både Pär Nuder och hans tilltänkte efterträdare som ekonomisk talesman Thomas Östros. Även om Östros är ekonom av facket så väger kompetensen på posten som främste ekonomisk företrädare ganska jämnt.
En finansminister behöver ingalunda vara ekonomisk expert för att bli en bra finansminister.

 

Den mest lysande av alla Ernst Wigforss var ursprungligen språklärare och expert på halländska dialekter…….
Ändå väger det sammanvägda omdömet över till Östros’ favör. Jag tror att han med sitt behärskade, men ändå tydliga patos har större förutsättningar att blir den viktiga spjutspets
som finansministerposten onekligen är, än den i utåtriktade sammanhang ofta vidlyftige och inte alltid glasklare Pär Nuder.

Fortfarande efter drygt ett år i opposition har Nuder heller inte lyckats få grepp om den visserligen såphale men ingalunda omöjlige Anders Borg. I den rollen tror jag Östros har klara fördelar.

 

Som väntat sticker de partivänner, som tycker sig se Mona Sahlins manöver som ett inslag i något som i vaga ordalag kallas ”förnyelse”, ut sina huvuden. Joakim Jonsson talar om behovet av förnyelse av skattepolitiken både ur ett tillväxt- och ett rättviseperspektiv. Kravet är minst sagt motsägelsefullt, eftersom dagens skattesystem inte i något avseende kan betraktas som tillväxthämmande. Nej, det stora problemet med skattesystemet är att det är djupt orättvist. Och för att återställa rättvisan måste principen skatt efter bärkraft åter bli vägledande för socialdemokratin. Men säg, då det rätt ut Joakim om det nu är så du menar.

 

Sist och slutligen måste det vara en partiledare obetaget att kring sig skapa ett lag som både innehåller inre harmoni och utåtriktad slagstyrka.
 
Att Mona med sin rockad inlett den processen borde inge oss optimism inför framtiden.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM